Kommentar: Börsens bästa förvärvare mot nya all-time-high

Publicerad 2015-11-02 13:17

Aktie Förvärv vid sidan av organisk tillväxt är Indutrades varumärke och dagens rapport visar en framgångsrik strategi som lyfter vinsten rejält. Aktien är inte billig, men väl värd sitt pris genom den starka tillväxten.

Stockholmsbörsen innehåller många bolag med just denna strategin, det vill säga att öka tillväxten genom att aktivt arbeta med förvärv vid sidan av att företagen också jobbar hårt för att få upp den organiska tillväxten.

Indutrade är som industrigrossist ett av de bästa exemplen på hur bra detta kan gå om man lyckas med strategin. Vitsen är förstås att förvärva bolag till rimliga priser och när de sedan kommer in i en större miljö kan Indutrade dra nytta av stordriftsfördelar vid inköp med mera, vilket gör att lönsamheten kan ökas. Det har medfört att Indutrade varit en fin investering på börsen och spöat index – börsvärdet är nu uppe i över 16 miljarder.

De senaste tio åren har bolaget köpt över 100 företag, vilket måste vara något av svenskt rekord. Och takten har till och med ökat något i år med 14 företag fram tills nu med en sammanlagd årsomsättning på 1,1 miljarder. Vd Johnny Alvarsson räknar dessutom med ytterligare köp innan årets slut.

Det ger en kraftfull effekt på vinsten som ökar med 32 procent till 305 miljoner tredje kvartalet och till 808 miljoner (31 procent) för hela perioden från årsskiftet. En rekordhög orderingång och en stor orderstock ger också stabilitet inför framtiden även om så höga tillväxttal som året bjudit knappast kan väntas även för 2016.

Till stabiliteten i bolaget får också räknas det faktum att det finns 200 dotterbolag som tillsammans har en produktbredd och en geografisk spridning som knappast något annat börsbolag kan mäta sig med.

På rullande 12-månadersbasis ligger vinsten per aktie på 21,40, vilket innebär ett p/e-tal på ca 20. Det är inte lågt, men eftersom bolaget med god sannolikhet går mot fortsatt tillväxt med bra lönsamhet finns det få skäl som skulle tala emot en investering i Indutrade.

Aktien stiger idag med ca 4 procent upp till nivån runt 425 kr och ligger därmed bara några kronor under all-time-high från april i år när börsen såväl som Indutrade toppade. Det lär ta ett tag innan index når samma höjder igen – för Indutrade kan nya rekordkurser vara snar verklighet.