Magnus Alfredsson: Tre fastighetsaktier att titta närmare på

Publicerad 2015-10-30 06:32

Aktietips Riksbankens duvaktiga hållning till ränteläget fortsätter att gynna fastighetsaktierna. Festen för aktieägarna fortsätter sannolikt därför ett tag till, skriver Privata Affärers Magnus Alfredsson, som också tipsar om tre intressanta aktier i sektorn.

Att äga fastighetsaktier har varit en klockren placering de senaste åren i en kombination av hög avkastning och låg risk. Så har det ju inte alltid varit – i tider av finanskriser brukar fastighetsbolagen anses som en högrisksektor. De som minns 90-talets krasch vet med sig att fastighetsbolagsaktier helt enkelt kan bli värdelösa när det krisar som värst.

Men nu är det sedan länge ett helt annat läge. Den mer eller mindre försvunna inflationen har tvingat Riksbanken att steg för steg sänka sin reporänta och marknadsräntornas har följt efter.

Och det finns absolut ingen annan bransch som tjänar så mycket på låga räntor som just fastighetsbolagen. Det beror först och främst på att för dessa bolag är räntekostnaderna på lånen den stora tunga kostnadsposten i resultaträkningen – lägre räntor medför helt enkelt lägre kostnader.

Det innebär också att de sk avkastningskraven på bolagens fastigheter kan dras ner, vilket i sig medför att värdet på fastigheterna kan skrivas upp. Substansvärdet i bolagen ökar alltså, vilket också attraherar investerarna.

Svenska fastighetsbolag är också i gemen välskötta med en hög grad av kostnadseffektivitet i kombination med låga eller mycket låga vakansgrader. Pressen på hyresnivåerna är i de flesta fall obefintlig – tvärtom gör den relativt starka ekonomiska utvecklingen i Sverige att hyrorna framför allt i storstäderna kan pressas upp med ett bättre förvaltningsresultat som följd i bolagen.

Aktieägare i fastighetsbolagen har även under 2015 kunnat känna sig som vinnare med en uppgång i snitt på över 10 procent plus i de flesta fall hyggligt generösa utdelningar. Frågan är naturligtvis nu om toppen är nådd – och att vi från nu får se kursutvecklingen plana ut eller till och med börjar tappa mark.

Delvis har vi ju redan fått en viss rekyl i fastighetssektorn från toppnivåerna under året, men nedgången är ju inte alls lika stor som index. Och det är inte konstigt eftersom insikten om att den låga räntan kommer bestå längre än väntat alltmer börjar sprida sig.

Och Riksbanken spädde med veckans räntebesked på förhoppningarna om en lång tid med historiskt låga räntor. Att den första amerikanska räntehöjningen kan vänta in på nästa år är också en trigger för fastighetsmarknaden.

För hugade investerare i fastighetsaktier finns här tre förslag med olika profil:

* Wihlborgs. Här har vi köprekommendation från Privata Affärer i slutet av augusti. Bäst långsiktig utveckling i sektorn tillsammans med en trevlig vana att alltid höja utdelningen gör detta till en aktie med en lägre relativ risk än snittet.

* Balder. Explosiv kursutveckling senaste åren tack vare återinvesteringar i stället för utdelningar som givit bra avkastning. En stor andel bostäder ger lägre risk.

* D. Carnegie. Nykomling på börsen som satsar i miljonområdena. Genom att bygga om lägenheter när hyresgäster flyttar kan hyrorna höjas efterhand och givet de låga räntorna ser det ut att bli en bra affär. Högre risk, men klart intressant affärsidé.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler