Kommentar: Bolaget tjänar fett med pengar

Publicerad 2015-10-29 12:44

Kommentar AAK är specialfettillverkaren som nästan aldrig gör aktiemarknaden besviken. Delårsrapporten visar ett bättre resultat än väntat och aktien har noterat all-time-high under torsdagen. Och nu väntar en ny expansion som ska ge ytterligare tillväxt.

AAK är det tidigare sammanslagna AarhusKarlshamn – ett företagsbygge i Melkers Schörlings imperium. Det innebär en verksamhet där det både finns en organisk tillväxt i botten samtidigt som det går att växa genom förvärv.

För AAK handlar det framför allt om att tillverka specialfetter – och det finns en stor och ökande efterfrågan. Största affärsområdet är Food Ingredients som står för ca två tredjedelar av omsättningen och som mer eller mindre hela tiden förbättrar sin lönsamhet.

Men guldägget i AAK är affärsområdet Chocolate & Confectionery Fats som producerar kakaosmörersättning (CBE). Detta är ett alternativ för kunder som anser att kakaon i sig är för dyr. Att detta område växer starkt innebär också att företagets så kallade bulkprodukter med sämre marginal minskar som andel av omsättningen, vilket naturligtvis är viktigt för lönsamheten.

Sammantaget blev rörelseresultatet för kvartalet 376 miljoner – en förbättring med 14 procent från fjolåret. Störst andel av ökningen ligger på just Chocolate & Confectionery Fats som förbättrade vinsten med 33 procent till 166 miljoner.

Men AAK visar inte bara en fin tillväxt i dagsläget utan har stora planer framöver. För i slutet av detta år ska bolaget inviga en helt ny fabrik i Brasilien och under första halvåret 2016 en helt ny anläggning i Kina. I ett första skede ska dessa nya produktionsställen bidra med ytterligare 10 procent kapacitet.

Utöver detta har AAK nyligen köpte aktiemajoriteten i det indiska bolaget Kamani, ett förvärv som ger bolaget ett snabbspår in på den indiska marknaden. Och i Japan har man bildat ett bolag med en inhemsk partner där AAK kommer äga 70 procent.

En intressant innovation har bolaget också i en ny produkt som gör hållbarheten bättre för choklad i varmare länder.

Nu har dessa investeringar redan delvis diskonterats i AAK:s värdering, men det är både på plus- och minussidan eftersom osäkerheten ökar en del angående bolagets vinstprognoser närmaste åren. En rimlig bedömning är att p/e-talet för 2016 års vinst ligger över 20, men det är också helt rätt eftersom bolaget med sin starka historik av tillväxt ska värderas högt.

Att bolaget under torsdagsförmiddagen nådde all-time-high över 600 kr är därför ingen överraskning. Frågan är om aktien inte är kvar på dessa nivåer för att stanna eftersom man än en gång visar att man lyckas klara och till och med överträffa högt ställda förväntningar.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtaktier som levererar 2020Och fyra bolag att månadsspara i under tio år
Börsen
Surt avslut på veckan
Aktie
Arnhult köper drygt 8 procent av Sportamore
Räntan
Riksbanken: Går inte utesluta negativ ränta i framtidenIngves: Ingen brådska höja räntan
21/2
Trading Direkt: Om Powercell och coronavirus
Foto: Johan Nilsson/TT
Deklarationen
Flest fel vid reseavdrag och bostadsförsäljningStaten tappar 5,3 miljarder på skattefelen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Placeringar
Coronaviruset driver upp guldpriset till sjuårshögstaSilver och palladium följer guldet uppåt
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Aktie
Kursen 159 kr i Storytels emission
Rapport
Boozt bättre på alla punkter
Foto: Alimak
Rapport
Sämre än väntat för Alimak
Asien
Blandat i Asien – men uppåt i Fastlandskina
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt på Wall Street efter ny coronaoro
Foto: istockphoto
Fonder
Rekordköp av techfonderKöpen sju gånger större än ifjol
Aktie
Tysk artikel fick Powercell att rasa
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Fjärde kvartalet: Fortsatt ökning av sålda bostäder
Sparande
SCB: Kraftigt minskande sparande
Rapport
Lundbergs höjer utdelningen
Spara
Nu stiger sparräntorna
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Train Alliance går som tåget i börsdebutenAktien steg 30 procent i inledningen
Placeringar
Två aktier att köpaOch två att vänta med
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat från Engelska skolan
Bopriser
SBAB: Bopriserna står stilla i två år
Foto: Shutterstock
Rapport
Sinch: Höjde bruttoresultatet med 42 procent