Kommentar: Bolaget tjänar fett med pengar

Publicerad 2015-10-29 12:44

Kommentar AAK är specialfettillverkaren som nästan aldrig gör aktiemarknaden besviken. Delårsrapporten visar ett bättre resultat än väntat och aktien har noterat all-time-high under torsdagen. Och nu väntar en ny expansion som ska ge ytterligare tillväxt.

AAK är det tidigare sammanslagna AarhusKarlshamn – ett företagsbygge i Melkers Schörlings imperium. Det innebär en verksamhet där det både finns en organisk tillväxt i botten samtidigt som det går att växa genom förvärv.

För AAK handlar det framför allt om att tillverka specialfetter – och det finns en stor och ökande efterfrågan. Största affärsområdet är Food Ingredients som står för ca två tredjedelar av omsättningen och som mer eller mindre hela tiden förbättrar sin lönsamhet.

Men guldägget i AAK är affärsområdet Chocolate & Confectionery Fats som producerar kakaosmörersättning (CBE). Detta är ett alternativ för kunder som anser att kakaon i sig är för dyr. Att detta område växer starkt innebär också att företagets så kallade bulkprodukter med sämre marginal minskar som andel av omsättningen, vilket naturligtvis är viktigt för lönsamheten.

Sammantaget blev rörelseresultatet för kvartalet 376 miljoner – en förbättring med 14 procent från fjolåret. Störst andel av ökningen ligger på just Chocolate & Confectionery Fats som förbättrade vinsten med 33 procent till 166 miljoner.

Men AAK visar inte bara en fin tillväxt i dagsläget utan har stora planer framöver. För i slutet av detta år ska bolaget inviga en helt ny fabrik i Brasilien och under första halvåret 2016 en helt ny anläggning i Kina. I ett första skede ska dessa nya produktionsställen bidra med ytterligare 10 procent kapacitet.

Utöver detta har AAK nyligen köpte aktiemajoriteten i det indiska bolaget Kamani, ett förvärv som ger bolaget ett snabbspår in på den indiska marknaden. Och i Japan har man bildat ett bolag med en inhemsk partner där AAK kommer äga 70 procent.

En intressant innovation har bolaget också i en ny produkt som gör hållbarheten bättre för choklad i varmare länder.

Nu har dessa investeringar redan delvis diskonterats i AAK:s värdering, men det är både på plus- och minussidan eftersom osäkerheten ökar en del angående bolagets vinstprognoser närmaste åren. En rimlig bedömning är att p/e-talet för 2016 års vinst ligger över 20, men det är också helt rätt eftersom bolaget med sin starka historik av tillväxt ska värderas högt.

Att bolaget under torsdagsförmiddagen nådde all-time-high över 600 kr är därför ingen överraskning. Frågan är om aktien inte är kvar på dessa nivåer för att stanna eftersom man än en gång visar att man lyckas klara och till och med överträffa högt ställda förväntningar.

Krönika
Hernhag: Så kan du placera räntesparandet
Placera
Carnegie: Läge till försiktighet på kort siktMinskar aktieandelen i portföljen till normalvikt
Pension
Skandia: Pandemin kan minska pensionen rejält 
Börsen
Bred uppgång på börsen
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Kan bli fortsatt volatilitetSnarare psykologi än fundamenta som drivit kursrörelserna
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt på Wall Street
Bank
SKI: Sparbankerna bäst på kundnöjdhet  Och Handelsbanken har bästa appen
Analys
Carnegie höjer Hexagon till köp
Analys
Nordea: Köpläge i lastbilsjättenSpår direktavkastning på närmare 10 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Aktietips
AFV: Minskad risk i Amasten ger köpläge
Analys
Nordea slopar köprek"Rättfärdigt värde för SCA:s aktie"
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch några du ska sälja eller strunta i
Aktietips
DI sätter köprek på Biotage
Foto: Fredrik Persson/TT
Aktie
Bud på GunneboPremie på drygt 30 procent
Aktie
Peptonic utreds av EBM för insiderbrott
Aktie
DI: Catena Media har avvisat budpropåer
Valuta
SEB: Bara tillfälligt hack för kronan Dollarn under 8 kr om drygt ett år
USA
Javeus: Presidentvalshysterin är överdrivenJämför med millenniebuggen
Aktiechatt
Aktiechatt: Två köpvärda aktier inom grön energiOch tre tillväxtaktier att hålla koll på
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
Analytiker: En gåta att SAS-aktien lyfterUpp som mest 8 procent på fredagen
Analys
Utskiftning av Zalando och Tele2 i kortenSEB höjer Kinnevik till köp
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Pareto: Storytels svaga utveckling temporärHöjer riktkursen och upprepar köp
Aktie
Electrolux återinför utdelning
Aktietips
Carnegie: Därför ska du köpa bussbolaget