Kommentar: Bolaget tjänar fett med pengar

Publicerad 2015-10-29 12:44

Kommentar AAK är specialfettillverkaren som nästan aldrig gör aktiemarknaden besviken. Delårsrapporten visar ett bättre resultat än väntat och aktien har noterat all-time-high under torsdagen. Och nu väntar en ny expansion som ska ge ytterligare tillväxt.

AAK är det tidigare sammanslagna AarhusKarlshamn – ett företagsbygge i Melkers Schörlings imperium. Det innebär en verksamhet där det både finns en organisk tillväxt i botten samtidigt som det går att växa genom förvärv.

För AAK handlar det framför allt om att tillverka specialfetter – och det finns en stor och ökande efterfrågan. Största affärsområdet är Food Ingredients som står för ca två tredjedelar av omsättningen och som mer eller mindre hela tiden förbättrar sin lönsamhet.

Men guldägget i AAK är affärsområdet Chocolate & Confectionery Fats som producerar kakaosmörersättning (CBE). Detta är ett alternativ för kunder som anser att kakaon i sig är för dyr. Att detta område växer starkt innebär också att företagets så kallade bulkprodukter med sämre marginal minskar som andel av omsättningen, vilket naturligtvis är viktigt för lönsamheten.

Sammantaget blev rörelseresultatet för kvartalet 376 miljoner – en förbättring med 14 procent från fjolåret. Störst andel av ökningen ligger på just Chocolate & Confectionery Fats som förbättrade vinsten med 33 procent till 166 miljoner.

Men AAK visar inte bara en fin tillväxt i dagsläget utan har stora planer framöver. För i slutet av detta år ska bolaget inviga en helt ny fabrik i Brasilien och under första halvåret 2016 en helt ny anläggning i Kina. I ett första skede ska dessa nya produktionsställen bidra med ytterligare 10 procent kapacitet.

Utöver detta har AAK nyligen köpte aktiemajoriteten i det indiska bolaget Kamani, ett förvärv som ger bolaget ett snabbspår in på den indiska marknaden. Och i Japan har man bildat ett bolag med en inhemsk partner där AAK kommer äga 70 procent.

En intressant innovation har bolaget också i en ny produkt som gör hållbarheten bättre för choklad i varmare länder.

Nu har dessa investeringar redan delvis diskonterats i AAK:s värdering, men det är både på plus- och minussidan eftersom osäkerheten ökar en del angående bolagets vinstprognoser närmaste åren. En rimlig bedömning är att p/e-talet för 2016 års vinst ligger över 20, men det är också helt rätt eftersom bolaget med sin starka historik av tillväxt ska värderas högt.

Att bolaget under torsdagsförmiddagen nådde all-time-high över 600 kr är därför ingen överraskning. Frågan är om aktien inte är kvar på dessa nivåer för att stanna eftersom man än en gång visar att man lyckas klara och till och med överträffa högt ställda förväntningar.

Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
Hemnet spår stigande bopriser 2020Men förändringarna blir små
Pension
Många förbereder inte ekonomin inför pensionen
Börsen
Uppåt på börsen - men Electolux och Hexagon pressas
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kepler: Köpläge i Electrolux efter vinstvarningenAktien rasar på börsen
Krönika
Hernhag: Ta nästa börssmäll rätt
Aktietips
Di: Köp högriskaktien Smart Eye
Aktie
Tre fjärdedelar av emissionen tecknades
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Vinstvarning från Electrolux
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Sen Black Friday stökar till H&M:s försäljning
Insider
Rollén dumpar halva innehavet i Hexagon
Asien
Blandad utveckling i Asien
Handelskriget
USA: Då skrivs handelsavtalet på
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning