Hexagons vd Ola Rollén.

Köpvärt Hexagon växer i Kina

Publicerad 2015-10-27 12:46

Kommentar Mätteknikbolaget Hexagon växer fortfarande i Kina och visar upp en stark delårsrapport. Andra orosmoln finns, men som helhet är det gedigna siffror som visas upp.

När Placeringsguiden analyserade Hexagon i början av augusti tog vi speciellt fasta på bolagets historik av hög tillväxt tillsammans med en lönsamhet som ligger över börsens genomsnitt. För aktien har detta resulterat i en konstant hög värdering med ett p/e-tal över 20, vilket också är ok om den historiska utvecklingen fortsätter även framöver.

Och bolagets transformation från ett konglomerat med massor av sidoverksamheter till ett fokuserat mätteknikföretag med globala ambitioner visar sig från år till år hålla för att ge den tillväxt som aktiemarknadens höga värdering kräver.

Det handlar först och främst om en organisk tillväxt på ca 5 procent, men också att Hexagon visat sig duktiga på att hitta förvärv som passar in i företagsstrukturen och som koncernen kan lyfta lönsamhetsmässigt. Vd Ola Rollén pekar på vid dagens telefonkonferens att bolaget har nästan 2 miljarder euro redo för förvärv, varför marknaden nu redan börjar diskontera ytterligare köp – kanske redan i år.

Tillväxten för omsättningen är 14 procent till 742 miljoner euro i dagens delårsrapport. Och resultatet före skatt ökar till 168 miljoner euro eller med drygt 22 procent.

Analytiker har tidigare varit rädda för att den dämpade tillväxten i Kina ska slå mot Hexagon, men den oron lär dämpas eftersom bolaget växte i Kina med 5 procent under det tredje kvartalet. Det kan ställas mot en tillväxt på 2 procent under andra kvartalet. Rollén menar nu att företaget sett botten i Kina att man ser att tillväxten börjar komma tillbaka. Och han utesluter mer eller mindre att landet kommer landa i någon slags ekonomisk hårdlandning.

En viss försvagning i Nordamerika plus klart lägre efterfrågan i Sydamerika är det istället som skulle kunna oroa. Men jämförelsetalen i Nordamerika är tuffa eftersom bolaget gått starkt där under flera år, vilket därför inte oroar Rollén speciellt mycket.

Det viktiga är förstås att helheten visar ändå en tillväxt som gör aktiemarknaden nöjd och aktien stiger idag på en börs som på tisdagsförmiddagen mest legat på minussidan. Men även efter dagens uppgång har aktien tappat över 10 procent sedan toppnivån från april i år och från Privata Affärers sida lär köprekommendationen vara kvar. Med riktkursen 320 kr finns en uppsida på 10 procent. Andra som är positiva till Hexagon är Swedbank och Nordea med riktkurser på 330-340 kr.

Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Börsen
Slagigt på börsen
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest