Flytt kan höja din pension – så kollar du om det är möjligt

Publicerad 2015-10-23 12:41

Pension Genom att flytta ditt pensionskapital till en aktör som har lägre avgifter kan du i bästa fall höja din pension med hundratusentals kronor. Det första du bör göra är att ta reda på vilka avgifter du betalar idag och jämföra dem med alternativen, något som jämförelsesiten Pensiono.se gjort till sin affärsidé. 

Innan flytträtten infördes 2007 så var konkurrensen på pensionsmarknaden obefintligt. En kund som var missnöjd med avkastning eller avgifter kunde inte göra något alls utan fick snällt vara kvar som kund.

– Situationen innan lagstiftad flytträtt infördes var rätt absurd. Försäkringsbolagen kunde ta ut vilka avgifter de ville och du som kund hade ingen möjlighet att rösta med fötterna och flytta dina pengar därifrån. Det kan jämföras med att du tecknar ett mobiltelefonabonnemang med livslång bindningstid, säger Mattias Fellenius, vd på pensionsjämförelsesiten Pensiono.se.

Men 2007 infördes lagstiftad fri flytträtt. Dock inte på alla pensionsförsäkringar utan endast de som tecknades efter 2007. För försäkringar tecknade innan 2007 är det fortfarande upp till respektive pensionsbolag att bestämma om flytträtt gäller eller inte.

– Många pensionsbolag anser att de inte vill tvinga sina kunder att vara kunder hos dem. De vill att kunden skall vara kvar på grund av att bolaget erbjuder bra produkter och tjänster. Dessa bolag har fri flytträtt på alla sina försäkringar. Det finns dock andra pensionsbolag som istället för att erbjuda bra prisvärda produkter istället låser in sina kunder och inte tillåter flytträtt, säger Mattias Fellenius.

Han lyfter fram flera fördelar med att utnyttja flytträtten. Har man idag en försäkring med höga avgifter kan man i bästa fall få hundratusentals kr mer i pension bara genom att flytta pengarna till en försäkring med låga eller inga avgifter alls.

En annan fördel är att man kan få bättre kontroll på sitt sparande genom att slå ihop flera försäkringar där kapital inte längre strömmar in.

I och med att avdragsrätten försvinner blir det än viktigare att se till att pengarna ligger i en bra och billig pensionsförsäkring eftersom inga nya pengar sätts in. Risken är annars att avgifterna urholkar kapitalet.

– Börja med att ta reda på var du har pensionspengar och vilka försäkringsavgifter du betalar idag. Jämför sedan med övriga pensionsbolag. I snitt betalar en privat pensionssparare 0,96 procent per år i försäkringsavgift. En avgift som är alldeles för hög, säger Mattias Fellenius.

Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Aktie
Ikea-bolag minskar i H&M
Foto: AP/TT
Wall Street
Mest nedåt i New York
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Vändpunkten är nuFortsatt optimism trots bubbelvarning
Börsen
Sur inledning på börsveckan
Placera
Hernhag; Nya aktieslaget som konkurrerar ut preferensaktier
Analys
Canaccord höjer Teslas riktkurs med 100 procentTror på framtid inom energilagring
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Vd: Evolution blir underleverantör till konkurrenter
Foto: istockphoto
IPO
London: Starkaste kvartalet för nykomlingar sedan 2007
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Citi höjer riktkurser för flera svenska verkstadsbolag
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken: Fortsatt övervikt i risktillgångar
Foto: Johan Nilsson/TT
Sektor
SAS: Bokningar ökar om än från låga nivåer
Pamdemin
Andersson: Ekonomin tar rejäl fart i höstHar totalt lagt 400 miljarder för att stötta ekonomin
Foto: Janerik Henriksson/TT
Affär
Evolution i mångmiljardaffärFörvärvar Big Time Gaming för 450 miljoner euro
Analyser
Här är måndagens många nya köprekar
Aktietips
Två köptips från BörsveckanOch bland annat en nykomling du ska sälja
Analys
Pareto sänker Cellavision till "behåll"
Notering
Trustly noteras på StockholmsbörsenTar in 8 miljarder i emission
Aktietips
Di: Teknikkonsulten har mer att ge
Fed
Powell: Ser ökad fart i ekonomin framöverMen högst osannolikt med räntehöjning i år
Bostad
SEB:s boprisindikator stiger
Aktieportföljen
Portföljen rusar med spelbolag i täten
Chatt
Hernhag: Mina fem bästa utdelare just nu"...och mitt senaste lite större köp"
Rapporter
Nu kommer rapporternaHär är alla datum
Aktie
AFV: En aktie att köpa
Aktier
Här är börsens mest blankade aktier