Flytt kan höja din pension – så kollar du om det är möjligt

Publicerad 2015-10-23 12:41

Pension Genom att flytta ditt pensionskapital till en aktör som har lägre avgifter kan du i bästa fall höja din pension med hundratusentals kronor. Det första du bör göra är att ta reda på vilka avgifter du betalar idag och jämföra dem med alternativen, något som jämförelsesiten Pensiono.se gjort till sin affärsidé. 

Innan flytträtten infördes 2007 så var konkurrensen på pensionsmarknaden obefintligt. En kund som var missnöjd med avkastning eller avgifter kunde inte göra något alls utan fick snällt vara kvar som kund.

– Situationen innan lagstiftad flytträtt infördes var rätt absurd. Försäkringsbolagen kunde ta ut vilka avgifter de ville och du som kund hade ingen möjlighet att rösta med fötterna och flytta dina pengar därifrån. Det kan jämföras med att du tecknar ett mobiltelefonabonnemang med livslång bindningstid, säger Mattias Fellenius, vd på pensionsjämförelsesiten Pensiono.se.

Men 2007 infördes lagstiftad fri flytträtt. Dock inte på alla pensionsförsäkringar utan endast de som tecknades efter 2007. För försäkringar tecknade innan 2007 är det fortfarande upp till respektive pensionsbolag att bestämma om flytträtt gäller eller inte.

– Många pensionsbolag anser att de inte vill tvinga sina kunder att vara kunder hos dem. De vill att kunden skall vara kvar på grund av att bolaget erbjuder bra produkter och tjänster. Dessa bolag har fri flytträtt på alla sina försäkringar. Det finns dock andra pensionsbolag som istället för att erbjuda bra prisvärda produkter istället låser in sina kunder och inte tillåter flytträtt, säger Mattias Fellenius.

Han lyfter fram flera fördelar med att utnyttja flytträtten. Har man idag en försäkring med höga avgifter kan man i bästa fall få hundratusentals kr mer i pension bara genom att flytta pengarna till en försäkring med låga eller inga avgifter alls.

En annan fördel är att man kan få bättre kontroll på sitt sparande genom att slå ihop flera försäkringar där kapital inte längre strömmar in.

I och med att avdragsrätten försvinner blir det än viktigare att se till att pengarna ligger i en bra och billig pensionsförsäkring eftersom inga nya pengar sätts in. Risken är annars att avgifterna urholkar kapitalet.

– Börja med att ta reda på var du har pensionspengar och vilka försäkringsavgifter du betalar idag. Jämför sedan med övriga pensionsbolag. I snitt betalar en privat pensionssparare 0,96 procent per år i försäkringsavgift. En avgift som är alldeles för hög, säger Mattias Fellenius.

Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Bostad
Handelsbanken: Sidledes utveckling på bostadsmarknaden framöverSer en "gradvis stabilisering" på marknaden
Kommentar
"ICA vinner på statsbudgeten"
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska aktieanalyser
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
ECB
ECB lämnar räntan oförändradHöjer tidigast efter sommaren
Aktie
Ngex lyfter efter avknoppningsbesked
Sektor
Paretos favoriter bland svenska oljebolagen
Sektor
Vinstvarning från Metsä Board sänker sektornMassa- och pappersbolag faller på bred front
Pension
Riksrevisionen ser brister i premiepensionssystemetIndexfonder hade gett högre avkastning
Aktie
SEB-aktien faller efter ny kostnadsguidning
Aktietips
Tre aktier för vinterportföljen
Skatt
Skattetips för företagare inför årsskiftet
Budget
Riksdagen sa ja till M/KD-budget
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Foto: Anders Wiklund/TT
Inflation
Inflationen lägre än Riksbankens prognosKan stoppa räntehöjning
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs