Succéförvaltaren haussar storbolag – här är hans favoritaktier

Publicerad 2015-10-21 11:01

Han har slagit index med hästlängder. Nu tror succéförvaltaren framför allt på stora, svenska bolag. Här är några av hans favoriter.

Trots en svajig börs har Cliens Sverige Fokus stigit med 18,3 procent sedan årsskiftet. Det är den högsta avkastningen för alla fonder som Morningstar klassificerar som Sverigefonder. Samtidigt är risken mätt som standardavvikelse bland de lägsta.

Under de 22 månader som Thomas Brodin förvaltat fonden har han slagit index 17 månader. I portföljen finns 25 lönsamma bolag av skiftande storlek.

­– Det är en all cap-fond. Det är perfekt att kunna välja brett när man ska navigera i denna marknad, säger Thomas Brodin som tidigare bland annat har varit analytiker på Citigroup och analyschef hos Erik Penser.

Vad tror du mest på framöver?

– Småbolagen har ju haft en extraordinär avkastning, så jag tror att de stora bolagen går upp mer när det blir ett ordentligt tryck på börsen.

När vänder marknaden?

– Jag tror att vi hackar oss igenom vändningen nu. Det blir volatilt de närmaste två veckorna, men börsen står troligtvis klart högre vid årsskiftet än nu. Men vi behöver att de utländska investerarna kommer tillbaka för att börsuppgången ska bli varaktig.

– Rapportperioden blir svag. Förväntningarna har kommit ner i de flesta branscher.

Just nu är fondens största innehav Investor, som utgör nästan 10 procent av portföljen.

– Investor handlas med en rabatt på 25 procent vilket är på tok för högt. Samtidigt har Industrivärden en rabatt på låga 7 procent, konstaterar Thomas Brodin som också lagt nästan 10 procent av sin fond i H&M.

– Jag har haft en kraftig undervikt i fjol och tidigare i år, men har ökat på de senaste månaderna. De flesta analytikerna är negativa, men nu har valutan vänt till H&M:s fördel. Bolaget har också affärsmodell som kan skapa värden och tillväxt i denna utmanande makromiljö.

Sedan i somras är även en svensk storbank ett av kärninnehaven.

– Swedbank är stabilt och bra när det är oroligt i omvärlden. Det är den bank som är mest beroende av intjäningen i Sverige.

Även Sandvik är ny i portföljen.

– Sandvik får snart ett dreamteam i ledningen, med Johan Molin som ordförande och Björn Rosengren från Wärtsilä som ny vd. De är villiga att göra strukturförändringar och få upp arbetsmoralen i bolaget.

Vilka innehav är du missnöjd med i år?

– Volvo och Sandvik har inte funkat ännu. Det är svårt att tajma den typen av bolag. Ett ryck uppåt kan gå fort och man kan snabbt bli frånsprungen. Därför måste man in i tid.