Kommentar: Utdelningarna stoppar kursfallet för bankerna

Publicerad 2015-10-21 13:24

Kommentar Storbankernas rapporter blev en besvikelse och kurserna faller. Men kommande utdelningar lär sätta stopp för något större kursfall. För fortfarande gör bankerna hisnande vinster.

Att det tredje kvartalet för bankerna inte skulle bli lika bra som under första halvåret var ganska självklart. Turbulensen på finansmarknaderna efter oron kring Kinas tillväxt sätter naturligtvis sina spår i en lägre aktivitet. Under perioden juli-september blev det också i det närmaste tvärstopp för företagsaffärer som till exempel nyintroduktioner som först nu i oktober har kommit igång igen.

Räntenettot har också pressats till följd av Riksbankens minusränta och sammantaget blev det en ganska likriktad rapportparad på onsdagsmorgonen där Nordea, Handelsbanken och SEB alla missande analytikernas förväntningar på vinsten under tredje kvartalet.

Swedbank som kom med sin rapport under gårdagen var något under förväntningarna, men framstår framför sina kollegor som den bank som klarat den senaste periodens prövningar bäst. Det är också den bank där Privata Affärer har en köprekommendation. Vi tog in Swedbank bland köpvärda aktier i Placeringsguiden nr 1 2015 och det har så här längt blivit en lyckad placering med en uppgång på 12 procent justerat för utdelningen.

Swedbanks räntenetto ökade tack vare ökad utlåningsvolym och större bolånemarginaler. Det är sannolikt något som även de andra storbankerna kommer kunna visa upp framöver. Men Swedbank har uppenbarligen lyckats bättre än de andra på att parera turbulensen under det tredje kvartalet och banken belönas också med en kursreaktion totalt sett över de två senaste dagarna som närmast inte andas någon besvikelse.

Är det då fara och färde för ytterligare kursfall i de andra storbankerna? Visst blir reaktionen stor när avvikelserna från förväntningarna inte är marginella (ovanligt när det gäller bankerna) – och en nedgång med ytterligare ett par procent den närmaste tiden kan ligga i korten.

Men då är det närmast frågan om att köpa – och inte sälja. Bankernas vinster är fortfarande skyhöga, utdelningarna kommer bli riktigt bra i vår och det innebär att direktavkastningen med dagens låga ränteläge kommer framstå som mycket lockande.

Dessutom har oktober inneburit en stabilisering på finansmarknaderna, företagsaffärerna har kommit igång och bolånen är lönsammare än någonsin för sektorn. Det borde innebära att fjärde kvartalet inte kommer bli samma chock för börsen.

Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Kursrekyl efter måndagens uppgång
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva