Kommentar: Utdelningarna stoppar kursfallet för bankerna

Publicerad 2015-10-21 13:24

Kommentar Storbankernas rapporter blev en besvikelse och kurserna faller. Men kommande utdelningar lär sätta stopp för något större kursfall. För fortfarande gör bankerna hisnande vinster.

Att det tredje kvartalet för bankerna inte skulle bli lika bra som under första halvåret var ganska självklart. Turbulensen på finansmarknaderna efter oron kring Kinas tillväxt sätter naturligtvis sina spår i en lägre aktivitet. Under perioden juli-september blev det också i det närmaste tvärstopp för företagsaffärer som till exempel nyintroduktioner som först nu i oktober har kommit igång igen.

Räntenettot har också pressats till följd av Riksbankens minusränta och sammantaget blev det en ganska likriktad rapportparad på onsdagsmorgonen där Nordea, Handelsbanken och SEB alla missande analytikernas förväntningar på vinsten under tredje kvartalet.

Swedbank som kom med sin rapport under gårdagen var något under förväntningarna, men framstår framför sina kollegor som den bank som klarat den senaste periodens prövningar bäst. Det är också den bank där Privata Affärer har en köprekommendation. Vi tog in Swedbank bland köpvärda aktier i Placeringsguiden nr 1 2015 och det har så här längt blivit en lyckad placering med en uppgång på 12 procent justerat för utdelningen.

Swedbanks räntenetto ökade tack vare ökad utlåningsvolym och större bolånemarginaler. Det är sannolikt något som även de andra storbankerna kommer kunna visa upp framöver. Men Swedbank har uppenbarligen lyckats bättre än de andra på att parera turbulensen under det tredje kvartalet och banken belönas också med en kursreaktion totalt sett över de två senaste dagarna som närmast inte andas någon besvikelse.

Är det då fara och färde för ytterligare kursfall i de andra storbankerna? Visst blir reaktionen stor när avvikelserna från förväntningarna inte är marginella (ovanligt när det gäller bankerna) – och en nedgång med ytterligare ett par procent den närmaste tiden kan ligga i korten.

Men då är det närmast frågan om att köpa – och inte sälja. Bankernas vinster är fortfarande skyhöga, utdelningarna kommer bli riktigt bra i vår och det innebär att direktavkastningen med dagens låga ränteläge kommer framstå som mycket lockande.

Dessutom har oktober inneburit en stabilisering på finansmarknaderna, företagsaffärerna har kommit igång och bolånen är lönsammare än någonsin för sektorn. Det borde innebära att fjärde kvartalet inte kommer bli samma chock för börsen.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum