Här är de bästa aktierna på First North

Publicerad 2015-10-14 18:34

Analys Småbolagen på First North ska uppmärksammas mer och har i dag fått ett eget index. Privata Affärer presenterar några favoriter som kan passa olika investerare.

Smålistor som Frist North och Aktietorget innebär en spännande blandning av börsbolag där chanserna kan vara stora, men där också riskerna för fallissemang är större än på de större börslistorna. Bolagen är i vilket fall som helst värda mer uppmärksamhet och därför lanserar Nasdaq i dag First North 25 som innehåller de mest omsatta bolagen i Norden på listorna.

Nasdaq vill på detta sätt öka intresset bland en större grupp av investerare där institutioner är en viktig del och där vissa redan är investerare på First North som till exempel AP-fonderna och AMF.

Något som hindrar andra större placerare att köpa aktier på smålistorna är ett regelverk med krav på kvalitet på bolagen på listorna. Därför kommer Nasdaq från och med årsskiftet att ha krav på 10 miljoner euro i börsvärde och en så kallad float på cirka 25 procent av aktierna, vilket ska bidra till en mer likvid handel.

Många småsparare har blivit aktieägare i bolag på First North genom att man tecknat sig i nyintroduktioner där många bolag tagit plats på listan under senaste två åren. Det har inneburit att en barriär brutits och att de för många nu är helt naturligt att leta köpvärda aktier även på de mindre listorna.

Privata Affärer har nu sett över First North i Sverige och hittat följande intressanta placeringsalternativ med olika riskprofil:

  • Amasten. Ett litet fastighetsbolag som växer mycket snabbt och nu har fastigheter till ett värde av närmare två miljarder. Främst är det bostadsfastigheter bolaget satsar på och det utan storstadsområdena. Det kan vara anledningen till att bolaget betalas med en rabatt på 25 procent till substansvärdet – något som känns för mycket med dagens bostadssituation i Sverige.
  • Bredband2. Stark tillväxt med 25 procent under andra kvartalet för bolaget som satsar både hårt på såväl företags- som privatsidan. Aktien har också stigit ordentligt i år, men det bör finnas ytterligare möjligheter till lyft eftersom vinsttillväxten ser ut att kunna bli kraftig under nästa år då vissa engångskostnader försvinner.
  • DistIT. Ingår i First North 25. Leverantör av IT-produkter som rusade i våras till toppkursen 46 kr, men som därefter har tappat cirka 15 procent. Bra tillväxt (15 procent) för omsättningen, men svagare för resultatet första halvåret. Andra halvåret blir starkare och p/e-talet ligger på cirka 11 för nästa år. Ny storägare i Stefan Charette, före detta vid i Creades, som äger strax under 10 procent av bolaget.
  • Evolution Gaming. Ingår i First North 25. Största bolaget på First North med ett börsvärde på över 8 miljarder. Har tappat 15 procent sedan toppen, men bolaget visade en stark halvårsrapport med kraftig tillväxt – inte minst för vinsten som dubblades. P/e-talet är skyhögt för i år, men faller kraftigt nästa år när vinsten väntas öka stort. Ett riktigt tillväxtbolag som passar bra att köpa på större rekyler.
  • Heimstaden. Den fula ankungen bland preferensaktierna där kursen fallit kraftigt mot teckningskursen. Nu runt 270 kr ger aktien en direktavkastning på över 7 procent (20 kr årligen) och kursen är långt under inlösenbeloppen. En aktie som knappast faller mer om vi inte får klart stigande räntor – och som ger en förhållandevis säker avkastning.
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens analyser
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Aktie
Global Gaming får inte tillbaka licens under överklagandetAktien fortsätter nedåt
Bostad
SBAB: Fortsatt stort underskott på bostäderVarnar för ytterligare utlåningsrestriktioner
Aktier
Tre färska aktieråd
Börsen
Bred uppgång på Stockholmsbörsen
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Asien
Uppåt i Asien efter Fed
Olja
Oljepriset stiger efter Irans nedskjutning av drönare
Aktie
Lundin Petroleum har hittat olja
Fed
Fed: Splittrad syn på kommande ränteutveckling
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Måttligt uppåt efter Fed
Notering
Hernhag: Därför ska du inte teckna TratonBrett teckningsintervall bara ett av problemen
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Fed
Talmannen försvarar Fed: Trumps hot mot ordföranden är "väldigt fel"
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning
Skatt
Regeringen vill avskaffa värnskatten
Riksbanken
Danske: Färre kunder tror att Riksbanken höjer räntan
Aktie
Swedbank: Göran Persson vald till ordförande vid extrastämma"Banken ska ur den smärtsamma situationen"
Insider
Attendo: Chef sålde aktier för kvarts miljard innan vinstvarningen
Bostad
Analytiker: Från stabilisering till uppåtgående priser på bomarknaden
Analys
Nordea ser stora tillväxtmöjligheter i NolatoSätter köprek på aktien
Analys
Pareto: Essity för högt värderad efter stark kursutvecklingSlopar köprekommendationen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i majHög volym och prisuppgång ett styrketecken
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skatt
Regeringen vill sänka pensionärsskatten nästa år