Analys: Förvärv gör SCA än mer lockande

Publicerad 2015-10-13 12:32

Analys Miljardköpet i USA gör SCA till ett än mer utpräglat konsumentföretag och med en kommande avknoppning av skogsdelen är aktien ett lockande köp.

SCA har onekligen varit en gunstling på aktiemarknaden i flera år sedan planerna att göra om det gamla skogsföretaget till ett konsumentföretag verkligen tog fart. Bolaget har under flera år köpt stora verksamheter inom hygienområdet i både Kina och Europa – och aktien har fått ett historiskt lyft och mer än dubblades på tre år fram till toppnivån på 251 kr i augusti i år. 

Därefter har dock vinsthemtagningar och aktiemarknadens generella kursfall sänkt kursen med cirka 10 procent och tvivlarna har blivit fler om det verkligen finns något mer att hämta i SCA-aktien just nu.

Årets skandaler kring användandet av bolagets flygplan för dyrbara jaktresor har möjligen solkat bolagets rykte något, men i det stora hela är det ingenting som aktiemarknaden tar någon notis av i sin värdering av aktien. Sammantaget ser nog de allra flesta analytiker avslöjandena som positiva eftersom det rensade ut en gammal maktkultur i Industrivärdensfären som nu är ersatt av en mer industriell/finansiell kultur där aktieägarvärde kommer mer i fokus.

Och nu slår alltså SCA till med ett storköp för över 4 miljarder i USA. Wausau Paper Corp, en nordamerikansk tillverkare av mjukpapper för storförbrukare, köps kontant vilket kommer ge SCA en mer komplett produktportfölj i USA, större kapacitet och årliga synergier med existerande verksamhet på upp emot 250 miljoner kr. Wausau Papers omsättning första halvåret 2015 uppgick till 1,5 miljarder kr och rörelseresultatet till 94 miljoner kr.

 – SCA är, med det globala varumärket Tork, världens största leverantör av mjukpapper för storförbrukare. Förvärvet av Wausau Paper passar oss strategiskt mycket väl och stärker vår närvaro i Nordamerika. Wausau Papers produktportfölj kompletterar SCA:s erbjudande i Nordamerika och ger oss tillgång till högkvalitativt mjukpapper i regionen. Vi förväntar oss att förvärvet ska generera fördelar för SCA och för våra kunder, säger Magnus Groth, vd och koncernchef på SCA.

I ett större perspektiv visar det här att den nya ledningen med Groth som vd och Pär Boman som ordförande inte vilar på hanen. Och över bolaget svävar också storägaren Industrivärdens ande – också med en ny ledning – som sagt sig sträva efter aktieägarvärde i första hand.

Det var ju också bara 1,5 månad sedan som SCA meddelade att bolaget delas upp i en hygien- och en skogsindustridivision. Det öppnar för en styckning av bolaget där skogsdelen kan säljas eller delas ut till aktieägarna. Detta är något som aktiemarknaden krävt under många år, och som nu kan bli verklighet inom kanske två år.

För aktieägarna i SCA är framtiden spännande. Bolaget är fortfarande lägre värderat än andra multinationella jättar på hygienmarknaden. Men ett allt större fokus på den delen samtidigt som skogen är på väg ut öppnas nya perspektiv som långsiktigt ska gynna aktiekursen. SCA känns därför som ett bra köp till den långa portföljen.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal