Analys: Förvärv gör SCA än mer lockande

Publicerad 2015-10-13 12:32

Analys Miljardköpet i USA gör SCA till ett än mer utpräglat konsumentföretag och med en kommande avknoppning av skogsdelen är aktien ett lockande köp.

SCA har onekligen varit en gunstling på aktiemarknaden i flera år sedan planerna att göra om det gamla skogsföretaget till ett konsumentföretag verkligen tog fart. Bolaget har under flera år köpt stora verksamheter inom hygienområdet i både Kina och Europa – och aktien har fått ett historiskt lyft och mer än dubblades på tre år fram till toppnivån på 251 kr i augusti i år. 

Därefter har dock vinsthemtagningar och aktiemarknadens generella kursfall sänkt kursen med cirka 10 procent och tvivlarna har blivit fler om det verkligen finns något mer att hämta i SCA-aktien just nu.

Årets skandaler kring användandet av bolagets flygplan för dyrbara jaktresor har möjligen solkat bolagets rykte något, men i det stora hela är det ingenting som aktiemarknaden tar någon notis av i sin värdering av aktien. Sammantaget ser nog de allra flesta analytiker avslöjandena som positiva eftersom det rensade ut en gammal maktkultur i Industrivärdensfären som nu är ersatt av en mer industriell/finansiell kultur där aktieägarvärde kommer mer i fokus.

Och nu slår alltså SCA till med ett storköp för över 4 miljarder i USA. Wausau Paper Corp, en nordamerikansk tillverkare av mjukpapper för storförbrukare, köps kontant vilket kommer ge SCA en mer komplett produktportfölj i USA, större kapacitet och årliga synergier med existerande verksamhet på upp emot 250 miljoner kr. Wausau Papers omsättning första halvåret 2015 uppgick till 1,5 miljarder kr och rörelseresultatet till 94 miljoner kr.

 – SCA är, med det globala varumärket Tork, världens största leverantör av mjukpapper för storförbrukare. Förvärvet av Wausau Paper passar oss strategiskt mycket väl och stärker vår närvaro i Nordamerika. Wausau Papers produktportfölj kompletterar SCA:s erbjudande i Nordamerika och ger oss tillgång till högkvalitativt mjukpapper i regionen. Vi förväntar oss att förvärvet ska generera fördelar för SCA och för våra kunder, säger Magnus Groth, vd och koncernchef på SCA.

I ett större perspektiv visar det här att den nya ledningen med Groth som vd och Pär Boman som ordförande inte vilar på hanen. Och över bolaget svävar också storägaren Industrivärdens ande – också med en ny ledning – som sagt sig sträva efter aktieägarvärde i första hand.

Det var ju också bara 1,5 månad sedan som SCA meddelade att bolaget delas upp i en hygien- och en skogsindustridivision. Det öppnar för en styckning av bolaget där skogsdelen kan säljas eller delas ut till aktieägarna. Detta är något som aktiemarknaden krävt under många år, och som nu kan bli verklighet inom kanske två år.

För aktieägarna i SCA är framtiden spännande. Bolaget är fortfarande lägre värderat än andra multinationella jättar på hygienmarknaden. Men ett allt större fokus på den delen samtidigt som skogen är på väg ut öppnas nya perspektiv som långsiktigt ska gynna aktiekursen. SCA känns därför som ett bra köp till den långa portföljen.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum