Analys: Förvärv gör SCA än mer lockande

Publicerad 2015-10-13 12:32

Analys Miljardköpet i USA gör SCA till ett än mer utpräglat konsumentföretag och med en kommande avknoppning av skogsdelen är aktien ett lockande köp.

SCA har onekligen varit en gunstling på aktiemarknaden i flera år sedan planerna att göra om det gamla skogsföretaget till ett konsumentföretag verkligen tog fart. Bolaget har under flera år köpt stora verksamheter inom hygienområdet i både Kina och Europa – och aktien har fått ett historiskt lyft och mer än dubblades på tre år fram till toppnivån på 251 kr i augusti i år. 

Därefter har dock vinsthemtagningar och aktiemarknadens generella kursfall sänkt kursen med cirka 10 procent och tvivlarna har blivit fler om det verkligen finns något mer att hämta i SCA-aktien just nu.

Årets skandaler kring användandet av bolagets flygplan för dyrbara jaktresor har möjligen solkat bolagets rykte något, men i det stora hela är det ingenting som aktiemarknaden tar någon notis av i sin värdering av aktien. Sammantaget ser nog de allra flesta analytiker avslöjandena som positiva eftersom det rensade ut en gammal maktkultur i Industrivärdensfären som nu är ersatt av en mer industriell/finansiell kultur där aktieägarvärde kommer mer i fokus.

Och nu slår alltså SCA till med ett storköp för över 4 miljarder i USA. Wausau Paper Corp, en nordamerikansk tillverkare av mjukpapper för storförbrukare, köps kontant vilket kommer ge SCA en mer komplett produktportfölj i USA, större kapacitet och årliga synergier med existerande verksamhet på upp emot 250 miljoner kr. Wausau Papers omsättning första halvåret 2015 uppgick till 1,5 miljarder kr och rörelseresultatet till 94 miljoner kr.

 – SCA är, med det globala varumärket Tork, världens största leverantör av mjukpapper för storförbrukare. Förvärvet av Wausau Paper passar oss strategiskt mycket väl och stärker vår närvaro i Nordamerika. Wausau Papers produktportfölj kompletterar SCA:s erbjudande i Nordamerika och ger oss tillgång till högkvalitativt mjukpapper i regionen. Vi förväntar oss att förvärvet ska generera fördelar för SCA och för våra kunder, säger Magnus Groth, vd och koncernchef på SCA.

I ett större perspektiv visar det här att den nya ledningen med Groth som vd och Pär Boman som ordförande inte vilar på hanen. Och över bolaget svävar också storägaren Industrivärdens ande – också med en ny ledning – som sagt sig sträva efter aktieägarvärde i första hand.

Det var ju också bara 1,5 månad sedan som SCA meddelade att bolaget delas upp i en hygien- och en skogsindustridivision. Det öppnar för en styckning av bolaget där skogsdelen kan säljas eller delas ut till aktieägarna. Detta är något som aktiemarknaden krävt under många år, och som nu kan bli verklighet inom kanske två år.

För aktieägarna i SCA är framtiden spännande. Bolaget är fortfarande lägre värderat än andra multinationella jättar på hygienmarknaden. Men ett allt större fokus på den delen samtidigt som skogen är på väg ut öppnas nya perspektiv som långsiktigt ska gynna aktiekursen. SCA känns därför som ett bra köp till den långa portföljen.

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Börsen
Minusstängning avslutade börsveckan
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"