Hedgefonder satsar på nedgångar i kursraketerna

Publicerad 2015-10-12 06:25

Aktier Flera stora hedgefonder har nyligen tagit stora blankningspositioner i Fingerprint Cards och Precise Biometrics. Uppenbarligen tror förvaltarna att kursfesten snart kan vara över.

Årets kursraket på Stockholmsbörsen är förstås Fingerprint Cards som stigit hela 775 procent sedan årsskiftet. Sektorkollegan Precise Biometrics har också haft en god utveckling med en uppgång på nästan 426 procent.

Men frågan är hur länge uppgångarna kan hålla i sig. Flera stora internationella hedgefonder tror uppenbarligen att vi snart kan få se en nedåtrekyl i biometribolagen. Enligt Finansinspektionens blankningslista har nämligen flera aktörer nyligen tagit blankningspositioner i bolagen. Genom att ”blanka” aktierna kan man tjäna pengar när kursen går ner.

Amerikanska Cadian Capital är den hedgefond som hårdast satsar på en nedgång. Sedan i mitten av juli har fonden successivt ökat blankningspositionen i Fingerprint Cards. I dagsläget motsvarar positionen 2,29 procent av Fingerprints börsvärde.

Så sent som i torsdags gick en annan aktör in med en blankningsposition i Fingerprint Cards. Enligt FI:s lista har nu Coatue Management en position motsvarande 0,59 procent av börsvärdet.

Men det är inte bara Fingerprint som blankas. Hutchin Hill Capital har sedan i början av oktober successivt ökat blankningspositionen i Precise Biometrics. I dagsläget handlar det om 0,73 procent av börsvärdet.