Analys: Perfekt start på rapportsäsongen

Publicerad 2015-10-12 12:55

Analys Med två omvända vinstvarningar från storbolag kunde inte rapportsäsongen fått en bättre start. Det är ingen garanti för fortsättningen, men det ger uppgången i oktober ytterligare stöd.

Veckorna innan delårsrapporterna brukar landa på aktiemarknadens bord finns det alltid en osäkerhet kring bolagens vinster – och att det kan komma vinstvarningar för att bolagen upptäcker att resultaten avviker för kraftigt från sina egna prognoser eller från analytikerns genomsnittsförväntningar.

Mer oväntat, men inte desto mindre välkomna är så kallade omvända vinstvarningar där bolagen i stället ”varnar” för ett bättre resultat än väntat. När man ska göra det – eller inte – tvista de lärde om. Men för marknaden är det alltid positivt att få reda på rätt information i så tidigt skede som möjligt för att undvika läckor som mest gynnar de insatta.

I dag kom Axfood med en rejäl omvänd vinstvarning där tredje kvartalets omsättning ökade 10,4 miljarder eller 5,7 procent och rörelseresultatet till hela 552 miljoner, vilket är en ökning med nästan 22 procent jämfört med samma period förra året.

─ Vi har haft ett fantastiskt kvartal med en stark försäljningstillväxt. Ökningen var betydligt bättre än marknaden, vilket innebär att vi tagit marknadsandelar. Försäljningen var bättre än vi förväntat och ger en mycket god lönsamhet för kvartalet, konstaterar Axfoods vd och koncernchef Anders Strålman

Även Stora Enso publicerar siffror för tredje kvartalet tidigare än väntat eftersom rörelseresultatet blev 246 miljoner euro, vilket är 19 procent högre än andra kvartalet. En tidigare prognos var att tredje kvartalet skulle notera ungefär samma resultat som perioden innan.

Dessutom tror nu företaget att även fjärde kvartalet kommer att gå lika bra som det tredje, vilket även det kommer innebära en höjning av analytikernas prognoser. Anledningen till vinstlyft är bättre vinster i massabruken plus valutaeffekter från en sjunkande real i Brasilien.

Att dra några slutsatser för hela rapportperioden utifrån dessa två positiva nyheter låter sig inte göras. Men det indikerar ändå att Sverige har en stark hemmamarknad med konsumtionsbenägna hushåll som uppenbarligen har gott om pengar i plånboken. Och det är inte konstigt med stigande reallöner och låga räntor. Dessutom är ju hushållen rikare än någonsin tack vare ökande bopriser och en långvarig börsuppgång. 

Förra veckans positiva rapporter från MQ och Öresund får nu alltså sällskap. Det innebär att rapportperioden denna höst knappast kunde fått en bättre start. Alla fyra bolagen har gått upp ordentligt på de goda nyheterna och kan förhoppningsvis stötta den uppgång vi redan sett i oktober.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas