Analys: Perfekt start på rapportsäsongen

Publicerad 2015-10-12 12:55

Analys Med två omvända vinstvarningar från storbolag kunde inte rapportsäsongen fått en bättre start. Det är ingen garanti för fortsättningen, men det ger uppgången i oktober ytterligare stöd.

Veckorna innan delårsrapporterna brukar landa på aktiemarknadens bord finns det alltid en osäkerhet kring bolagens vinster – och att det kan komma vinstvarningar för att bolagen upptäcker att resultaten avviker för kraftigt från sina egna prognoser eller från analytikerns genomsnittsförväntningar.

Mer oväntat, men inte desto mindre välkomna är så kallade omvända vinstvarningar där bolagen i stället ”varnar” för ett bättre resultat än väntat. När man ska göra det – eller inte – tvista de lärde om. Men för marknaden är det alltid positivt att få reda på rätt information i så tidigt skede som möjligt för att undvika läckor som mest gynnar de insatta.

I dag kom Axfood med en rejäl omvänd vinstvarning där tredje kvartalets omsättning ökade 10,4 miljarder eller 5,7 procent och rörelseresultatet till hela 552 miljoner, vilket är en ökning med nästan 22 procent jämfört med samma period förra året.

─ Vi har haft ett fantastiskt kvartal med en stark försäljningstillväxt. Ökningen var betydligt bättre än marknaden, vilket innebär att vi tagit marknadsandelar. Försäljningen var bättre än vi förväntat och ger en mycket god lönsamhet för kvartalet, konstaterar Axfoods vd och koncernchef Anders Strålman

Även Stora Enso publicerar siffror för tredje kvartalet tidigare än väntat eftersom rörelseresultatet blev 246 miljoner euro, vilket är 19 procent högre än andra kvartalet. En tidigare prognos var att tredje kvartalet skulle notera ungefär samma resultat som perioden innan.

Dessutom tror nu företaget att även fjärde kvartalet kommer att gå lika bra som det tredje, vilket även det kommer innebära en höjning av analytikernas prognoser. Anledningen till vinstlyft är bättre vinster i massabruken plus valutaeffekter från en sjunkande real i Brasilien.

Att dra några slutsatser för hela rapportperioden utifrån dessa två positiva nyheter låter sig inte göras. Men det indikerar ändå att Sverige har en stark hemmamarknad med konsumtionsbenägna hushåll som uppenbarligen har gott om pengar i plånboken. Och det är inte konstigt med stigande reallöner och låga räntor. Dessutom är ju hushållen rikare än någonsin tack vare ökande bopriser och en långvarig börsuppgång. 

Förra veckans positiva rapporter från MQ och Öresund får nu alltså sällskap. Det innebär att rapportperioden denna höst knappast kunde fått en bättre start. Alla fyra bolagen har gått upp ordentligt på de goda nyheterna och kan förhoppningsvis stötta den uppgång vi redan sett i oktober.

Pension
Sparekonomen: Se upp för fällorna vid löneväxling”Rätt förutsättningar krävs för att det ska löna sig”
Aktie
Essity återupptar utdelning
Foto: AP/TT
Wall Street
Uppåt på Wall Street
Pension
Skandia: Pandemin kan minska pensionen rejält 
Börsen
Bred uppgång på börsen
Krönika
Hernhag: Så kan du placera räntesparandet
Placera
Carnegie: Läge till försiktighet på kort siktMinskar aktieandelen i portföljen till normalvikt
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Kan bli fortsatt volatilitetSnarare psykologi än fundamenta som drivit kursrörelserna
Bank
SKI: Sparbankerna bäst på kundnöjdhet  Och Handelsbanken har bästa appen
Analys
Carnegie höjer Hexagon till köp
Analys
Nordea: Köpläge i lastbilsjättenSpår direktavkastning på närmare 10 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Aktietips
AFV: Minskad risk i Amasten ger köpläge
Analys
Nordea slopar köprek"Rättfärdigt värde för SCA:s aktie"
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch några du ska sälja eller strunta i
Aktietips
DI sätter köprek på Biotage
Foto: Fredrik Persson/TT
Aktie
Bud på GunneboPremie på drygt 30 procent
Aktie
Peptonic utreds av EBM för insiderbrott
Aktie
DI: Catena Media har avvisat budpropåer
Valuta
SEB: Bara tillfälligt hack för kronan Dollarn under 8 kr om drygt ett år
USA
Javeus: Presidentvalshysterin är överdrivenJämför med millenniebuggen
Aktiechatt
Aktiechatt: Två köpvärda aktier inom grön energiOch tre tillväxtaktier att hålla koll på
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
Analytiker: En gåta att SAS-aktien lyfterUpp som mest 8 procent på fredagen
Analys
Utskiftning av Zalando och Tele2 i kortenSEB höjer Kinnevik till köp
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Pareto: Storytels svaga utveckling temporärHöjer riktkursen och upprepar köp