Analys: Perfekt start på rapportsäsongen

Publicerad 2015-10-12 12:55

Analys Med två omvända vinstvarningar från storbolag kunde inte rapportsäsongen fått en bättre start. Det är ingen garanti för fortsättningen, men det ger uppgången i oktober ytterligare stöd.

Veckorna innan delårsrapporterna brukar landa på aktiemarknadens bord finns det alltid en osäkerhet kring bolagens vinster – och att det kan komma vinstvarningar för att bolagen upptäcker att resultaten avviker för kraftigt från sina egna prognoser eller från analytikerns genomsnittsförväntningar.

Mer oväntat, men inte desto mindre välkomna är så kallade omvända vinstvarningar där bolagen i stället ”varnar” för ett bättre resultat än väntat. När man ska göra det – eller inte – tvista de lärde om. Men för marknaden är det alltid positivt att få reda på rätt information i så tidigt skede som möjligt för att undvika läckor som mest gynnar de insatta.

I dag kom Axfood med en rejäl omvänd vinstvarning där tredje kvartalets omsättning ökade 10,4 miljarder eller 5,7 procent och rörelseresultatet till hela 552 miljoner, vilket är en ökning med nästan 22 procent jämfört med samma period förra året.

─ Vi har haft ett fantastiskt kvartal med en stark försäljningstillväxt. Ökningen var betydligt bättre än marknaden, vilket innebär att vi tagit marknadsandelar. Försäljningen var bättre än vi förväntat och ger en mycket god lönsamhet för kvartalet, konstaterar Axfoods vd och koncernchef Anders Strålman

Även Stora Enso publicerar siffror för tredje kvartalet tidigare än väntat eftersom rörelseresultatet blev 246 miljoner euro, vilket är 19 procent högre än andra kvartalet. En tidigare prognos var att tredje kvartalet skulle notera ungefär samma resultat som perioden innan.

Dessutom tror nu företaget att även fjärde kvartalet kommer att gå lika bra som det tredje, vilket även det kommer innebära en höjning av analytikernas prognoser. Anledningen till vinstlyft är bättre vinster i massabruken plus valutaeffekter från en sjunkande real i Brasilien.

Att dra några slutsatser för hela rapportperioden utifrån dessa två positiva nyheter låter sig inte göras. Men det indikerar ändå att Sverige har en stark hemmamarknad med konsumtionsbenägna hushåll som uppenbarligen har gott om pengar i plånboken. Och det är inte konstigt med stigande reallöner och låga räntor. Dessutom är ju hushållen rikare än någonsin tack vare ökande bopriser och en långvarig börsuppgång. 

Förra veckans positiva rapporter från MQ och Öresund får nu alltså sällskap. Det innebär att rapportperioden denna höst knappast kunde fått en bättre start. Alla fyra bolagen har gått upp ordentligt på de goda nyheterna och kan förhoppningsvis stötta den uppgång vi redan sett i oktober.

Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Börsen
Börsen vände uppåt i eftermiddagshandeln
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Sämre än väntat för Atlas CopcoMen utdelningen höjs mer än väntat
Rapport
Autoliv slog förväntningarnaSpår "utmanande" inledning på 2020
Sektor
Morgan Stanley: Så påverkas hotellsektorn av virusepidemin
Foto: istockphoto
Analyser
En färsk köprek bland analyserna
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Analytiker: Svagt kvartal men bra guidning från SSAB
Rapport
Swedbank sänker utdelningen rejältKreditförlusterna ökade kraftigt
Rapport
Förlust för SSAB
Foto: Jana Eriksson
Rapport
Byggmax föreslår utdelning
Asien
Fortsatt nedåt i Asien
Sektor
Sektorerna som drabbas värst av viruset
Sektor
Hälsovårdsbolagen som rusar i spåren av virusepidemin
Virusoron
Virusoro slår hårt mot kinesisk konsumtionRäkna med börsras när Kinabörserna öppnar igen
Rapporter
Många tungviktare bland veckans rapporter
Sektor
Kepler Cheuvreux: Fortsatt solida utsikter för fastighetssektornListar tre favoriter
Analyser
Analyserna: Ericsson får ny köprek och flera nya riktkurser
Krönika
Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst
Aktietips
Tre köpvärda småbolagOch några du kan vara utan
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Di sätter sälj på StorytelLång väg till vinst