Analys: Lysande säsong väntar Skistar

Publicerad 2015-10-06 12:43

Analys Svensk fjällturism är tillbaka till gamla goda tider och börsbolaget Skistars senaste räkenskapsår är bland de bästa någonsin. Kraftigt höjd utdelning ser också till att göra aktieägarna nöjda.

Skistars bokslutsår är delat och löper september-augusti, det vill säga så en hel säsong ryms inom samma är. I dag kom bokslutet för 2014/2015 och det var onekligen mycket bra med intäkter som ökade med 9 procent, och en vinst som ökade över 50 procent till 249 miljoner kr.

Det är en marginalförbättring som heter duga och beror på en rad olika faktorer, men i grunden handlar det mesta förstås om ökande antal gäster och skiddagar. Skistars verksamhet är ju högst volymberoende. De fasta kostnaderna är betydande, vilket gör att den allra största delen av ökande intäkter ramlar ner längst ner i resultaträkningen.

Skistar har lyckats öka antalet skiddagar utanför högsäsongen och därmed har försäljningen av liftkort för första gången ökat till över en miljard. Antalet utländska gäster har ökat kraftigt, hela 13 procent, vilket vd Mats Årjes tror i huvudsak beror på att Skistars destinationer i Norge och Sverige ter sig alltmer som prisvärda alternativ för utländska turister tack vare den svagare svenska och norska kronan.

Skistar har även arbetat framgångsrikt med ett besparingsprogram som reducerat kostnaderna med cirka 40 miljoner på årsbasis. Och totalen blir alltså ett jättelyft för vinsten.

Nu har detta redan gått upp för aktiemarknaden och aktiekursen har som så många gånger förut lyft efter sommaren även om utvecklingen innan inte var fy skam den heller. Sammanlagt har aktien nu gått upp med över 40 procent sedan årsskiftet. 

Säsongen 2015/2016 lovar också att bli ännu bättre än året innan med ett bokningsläge som är 12 procent högre än vid samma tid förra året. Många röda dagar vid jul och nyår borgar för att många väljer att ta långsemester i fjällen och en vinstprognos bör hamna på att resultatet kan öka med ytterligare 10-20 procent.

Med dagens kurs på knappt 125 kr hamnar vi då på ett p/e-tal på 17, vilket inte är någon klockrent köpläge. Men Skistar är värd att bevakas och med sin fina utdelningshöjning till 4,00 kr kommer aktien att vara ett objekt för utdelningsjägare framöver. Och skulle det tidigare så vanliga mönstret upprepa sig med kursfall i vinter/vår ner mot 110 kr är aktien högintressant igen. Erik Penser Bank har för övrigt nyligen upprepat sin köprekommendation med höjd riktkursen till 135 kr.

På lite längre sikt är också planerna på en flygplats i Sälan en trigger för kursen. Det skulle göra området än mer attraktivt för inte minst utländska turister – och innebära en möjlighet till ytterligare tillväxt.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas