Analys: Lysande säsong väntar Skistar

Publicerad 2015-10-06 12:43

Analys Svensk fjällturism är tillbaka till gamla goda tider och börsbolaget Skistars senaste räkenskapsår är bland de bästa någonsin. Kraftigt höjd utdelning ser också till att göra aktieägarna nöjda.

Skistars bokslutsår är delat och löper september-augusti, det vill säga så en hel säsong ryms inom samma är. I dag kom bokslutet för 2014/2015 och det var onekligen mycket bra med intäkter som ökade med 9 procent, och en vinst som ökade över 50 procent till 249 miljoner kr.

Det är en marginalförbättring som heter duga och beror på en rad olika faktorer, men i grunden handlar det mesta förstås om ökande antal gäster och skiddagar. Skistars verksamhet är ju högst volymberoende. De fasta kostnaderna är betydande, vilket gör att den allra största delen av ökande intäkter ramlar ner längst ner i resultaträkningen.

Skistar har lyckats öka antalet skiddagar utanför högsäsongen och därmed har försäljningen av liftkort för första gången ökat till över en miljard. Antalet utländska gäster har ökat kraftigt, hela 13 procent, vilket vd Mats Årjes tror i huvudsak beror på att Skistars destinationer i Norge och Sverige ter sig alltmer som prisvärda alternativ för utländska turister tack vare den svagare svenska och norska kronan.

Skistar har även arbetat framgångsrikt med ett besparingsprogram som reducerat kostnaderna med cirka 40 miljoner på årsbasis. Och totalen blir alltså ett jättelyft för vinsten.

Nu har detta redan gått upp för aktiemarknaden och aktiekursen har som så många gånger förut lyft efter sommaren även om utvecklingen innan inte var fy skam den heller. Sammanlagt har aktien nu gått upp med över 40 procent sedan årsskiftet. 

Säsongen 2015/2016 lovar också att bli ännu bättre än året innan med ett bokningsläge som är 12 procent högre än vid samma tid förra året. Många röda dagar vid jul och nyår borgar för att många väljer att ta långsemester i fjällen och en vinstprognos bör hamna på att resultatet kan öka med ytterligare 10-20 procent.

Med dagens kurs på knappt 125 kr hamnar vi då på ett p/e-tal på 17, vilket inte är någon klockrent köpläge. Men Skistar är värd att bevakas och med sin fina utdelningshöjning till 4,00 kr kommer aktien att vara ett objekt för utdelningsjägare framöver. Och skulle det tidigare så vanliga mönstret upprepa sig med kursfall i vinter/vår ner mot 110 kr är aktien högintressant igen. Erik Penser Bank har för övrigt nyligen upprepat sin köprekommendation med höjd riktkursen till 135 kr.

På lite längre sikt är också planerna på en flygplats i Sälan en trigger för kursen. Det skulle göra området än mer attraktivt för inte minst utländska turister – och innebära en möjlighet till ytterligare tillväxt.

Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Börsen
Börsen vände uppåt i eftermiddagshandeln
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Sämre än väntat för Atlas CopcoMen utdelningen höjs mer än väntat
Rapport
Autoliv slog förväntningarnaSpår "utmanande" inledning på 2020
Sektor
Morgan Stanley: Så påverkas hotellsektorn av virusepidemin
Foto: istockphoto
Analyser
En färsk köprek bland analyserna
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Analytiker: Svagt kvartal men bra guidning från SSAB
Rapport
Swedbank sänker utdelningen rejältKreditförlusterna ökade kraftigt
Rapport
Förlust för SSAB
Foto: Jana Eriksson
Rapport
Byggmax föreslår utdelning
Asien
Fortsatt nedåt i Asien
Sektor
Sektorerna som drabbas värst av viruset
Sektor
Hälsovårdsbolagen som rusar i spåren av virusepidemin
Virusoron
Virusoro slår hårt mot kinesisk konsumtionRäkna med börsras när Kinabörserna öppnar igen
Rapporter
Många tungviktare bland veckans rapporter
Sektor
Kepler Cheuvreux: Fortsatt solida utsikter för fastighetssektornListar tre favoriter
Analyser
Analyserna: Ericsson får ny köprek och flera nya riktkurser
Krönika
Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst
Aktietips
Tre köpvärda småbolagOch några du kan vara utan
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Analys
Di sätter sälj på StorytelLång väg till vinst