Analys: Två konjunkturstabila kassakor

Publicerad 2015-09-25 13:18

Analys Konjunkturstabila läkemedelsbolag passar de flesta som sparar på lång sikt. Välj tungviktaren på Stockholmsbören om du gillar hög direktavkastning eller amerikanska konkurrenten om du prioriterar stabilitet och stigande utdelningar.

Läkemedel är en av de mest konjunkturstabila branscherna. Det finns en viss politisk risk eftersom läkemedel kan subventioneras via högkostnadsskydd. Ett exempel är i måndags då presidentkandidaten Hillary Clinton twittrade om att hon skulle återkomma med ett förslag om att motverka de skenande läkemedelspriserna i USA. Det fick aktier i bolag med stor amerikansk exponering att backa något i tisdags.

För en långsiktig investerare är hälsovård sammantaget ändå bra att ha i portföljen. Även om det är väldigt svårt för en vanlig privatperson att förutsäga om bolagens forskningsprojekt kommer att leda till framgångsrika läkemedel eller inte. Största bolaget på Stockholmsbörsen är Astra Zeneca (AZN), som har en svajig historik gällande forskningsframgångar och vars förvärv av Medimmune heller inte imponerar.

Det är lättare att ta rygg på en lång utdelningstrend. Astra har en stabil uppåtriktad trend när det gäller aktieutdelningar. Bolaget har halvårsutdelningar och huruvida en utdelning höjs eller sänks kan enskilda år bero vilken valuta vi tittar på.

När din utdelning betalas ut konverteras den automatiskt till svensk valuta. Amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson (JNJ) är kvartalsutdelande och har höjt utdelningen i dollar 52 år på raken, vilket få bolag i världen kan slå.

Astra Zeneca ger en direktavkastning på 4,3 procent räknat på prognoserna för utdelningen som kommer för i år och som betalas ut senast under början av 2016. Räknat på de utdelningar som enligt Avanzas sajt skiftats ut under 2015 är Astras direktavkastning fina 4,8 procent.

Johnson & Johnsons direktavkastning är 3,1 procent räknat på utdelningen som kommit i år. Båda bolagen handlas på drygt 15 gånger de förväntade vinsterna i år. Astra är något dyrare och här stiger nästa års P/E-tal till 16,2 medan JNJ har en vinstmultipel på 14,6.

JNJ framstår som det stabilare alternativet utan stora fusioner och förvärv och med stabilast utdelningstrend. För den långsiktige som gillar kvartalsutdelningar är JNJ därför bäst. Astra Zeneca har högre direktavkastning och är därmed bättre för dig som vill ha lite större utdelningar från start och som kan stå ut med två olika stora halvårsutbetalningar.

Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron