Analys: Två konjunkturstabila kassakor

Publicerad 2015-09-25 13:18

Analys Konjunkturstabila läkemedelsbolag passar de flesta som sparar på lång sikt. Välj tungviktaren på Stockholmsbören om du gillar hög direktavkastning eller amerikanska konkurrenten om du prioriterar stabilitet och stigande utdelningar.

Läkemedel är en av de mest konjunkturstabila branscherna. Det finns en viss politisk risk eftersom läkemedel kan subventioneras via högkostnadsskydd. Ett exempel är i måndags då presidentkandidaten Hillary Clinton twittrade om att hon skulle återkomma med ett förslag om att motverka de skenande läkemedelspriserna i USA. Det fick aktier i bolag med stor amerikansk exponering att backa något i tisdags.

För en långsiktig investerare är hälsovård sammantaget ändå bra att ha i portföljen. Även om det är väldigt svårt för en vanlig privatperson att förutsäga om bolagens forskningsprojekt kommer att leda till framgångsrika läkemedel eller inte. Största bolaget på Stockholmsbörsen är Astra Zeneca (AZN), som har en svajig historik gällande forskningsframgångar och vars förvärv av Medimmune heller inte imponerar.

Det är lättare att ta rygg på en lång utdelningstrend. Astra har en stabil uppåtriktad trend när det gäller aktieutdelningar. Bolaget har halvårsutdelningar och huruvida en utdelning höjs eller sänks kan enskilda år bero vilken valuta vi tittar på.

När din utdelning betalas ut konverteras den automatiskt till svensk valuta. Amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson (JNJ) är kvartalsutdelande och har höjt utdelningen i dollar 52 år på raken, vilket få bolag i världen kan slå.

Astra Zeneca ger en direktavkastning på 4,3 procent räknat på prognoserna för utdelningen som kommer för i år och som betalas ut senast under början av 2016. Räknat på de utdelningar som enligt Avanzas sajt skiftats ut under 2015 är Astras direktavkastning fina 4,8 procent.

Johnson & Johnsons direktavkastning är 3,1 procent räknat på utdelningen som kommit i år. Båda bolagen handlas på drygt 15 gånger de förväntade vinsterna i år. Astra är något dyrare och här stiger nästa års P/E-tal till 16,2 medan JNJ har en vinstmultipel på 14,6.

JNJ framstår som det stabilare alternativet utan stora fusioner och förvärv och med stabilast utdelningstrend. För den långsiktige som gillar kvartalsutdelningar är JNJ därför bäst. Astra Zeneca har högre direktavkastning och är därmed bättre för dig som vill ha lite större utdelningar från start och som kan stå ut med två olika stora halvårsutbetalningar.

Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Börsen
Öppning ovanför nollan
Rapport
Essity bättre än väntatMen flaggar för lägre försäljningspriser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Konjunktur
Handelsbanken spår mild lågkonjunktur
Aktie
Stillfront i mångmiljardaffärTar in kapital för att finansiera
Asien
Viss återhämtning i Asien
Foto: AP/TT
Wall Street
Virusoro sänkte Wall Street
Experttelefonen
Klockan 10: Säsongspremiär för experttelefonen
Börsen
SEB: Lågräntemiljön kan fortsätta ge stöd till börserna
Aktietips
Swedbank stuvar om bland sektorfavoriternaTar in Essity bland favoriterna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens alla köprekar
Foto: istockphoto
Aktie
Africa Oil siktar på trefaldigad produktion
Davos
Dyster profetia från GuggenheimTill slut spricker bubblan
Davos
Davos: Finanseliten flyr börsen”Letar efter privata investeringar”
21/1
Trading Direkt: Rapportsäsongen har startat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
"Putins manöver bäddar för ännu starkare Rysslandsfonder"Tre förvaltare om Rysslands ekonomi 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG rasar efter avbrutna förhandlingar med Huya
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza sänker utdelningen
Konjunktur
SEB spår nollränta två år tillSkriver ned BNP-prognosen
Sektor
Handelsbanken sänker flera fastighetsaktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Collector reserverar 800 miljoner extra för kreditförlusterKurskollaps på börsen
Aktie
Elekta får stororder
Aktie
Mystisk kursuppgång kan ha fått en förklaring