Analys: Två konjunkturstabila kassakor

Publicerad 2015-09-25 13:18

Analys Konjunkturstabila läkemedelsbolag passar de flesta som sparar på lång sikt. Välj tungviktaren på Stockholmsbören om du gillar hög direktavkastning eller amerikanska konkurrenten om du prioriterar stabilitet och stigande utdelningar.

Läkemedel är en av de mest konjunkturstabila branscherna. Det finns en viss politisk risk eftersom läkemedel kan subventioneras via högkostnadsskydd. Ett exempel är i måndags då presidentkandidaten Hillary Clinton twittrade om att hon skulle återkomma med ett förslag om att motverka de skenande läkemedelspriserna i USA. Det fick aktier i bolag med stor amerikansk exponering att backa något i tisdags.

För en långsiktig investerare är hälsovård sammantaget ändå bra att ha i portföljen. Även om det är väldigt svårt för en vanlig privatperson att förutsäga om bolagens forskningsprojekt kommer att leda till framgångsrika läkemedel eller inte. Största bolaget på Stockholmsbörsen är Astra Zeneca (AZN), som har en svajig historik gällande forskningsframgångar och vars förvärv av Medimmune heller inte imponerar.

Det är lättare att ta rygg på en lång utdelningstrend. Astra har en stabil uppåtriktad trend när det gäller aktieutdelningar. Bolaget har halvårsutdelningar och huruvida en utdelning höjs eller sänks kan enskilda år bero vilken valuta vi tittar på.

När din utdelning betalas ut konverteras den automatiskt till svensk valuta. Amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson (JNJ) är kvartalsutdelande och har höjt utdelningen i dollar 52 år på raken, vilket få bolag i världen kan slå.

Astra Zeneca ger en direktavkastning på 4,3 procent räknat på prognoserna för utdelningen som kommer för i år och som betalas ut senast under början av 2016. Räknat på de utdelningar som enligt Avanzas sajt skiftats ut under 2015 är Astras direktavkastning fina 4,8 procent.

Johnson & Johnsons direktavkastning är 3,1 procent räknat på utdelningen som kommit i år. Båda bolagen handlas på drygt 15 gånger de förväntade vinsterna i år. Astra är något dyrare och här stiger nästa års P/E-tal till 16,2 medan JNJ har en vinstmultipel på 14,6.

JNJ framstår som det stabilare alternativet utan stora fusioner och förvärv och med stabilast utdelningstrend. För den långsiktige som gillar kvartalsutdelningar är JNJ därför bäst. Astra Zeneca har högre direktavkastning och är därmed bättre för dig som vill ha lite större utdelningar från start och som kan stå ut med två olika stora halvårsutbetalningar.

Chatt
Hernhag: Tre aktier att köpa i dag"Aktien som är en potentiell börsbubbla"
Bok
Sparekonomens nya bok: Så skaffar du en egen ekonomiChristina Sahlberg lär dig tänka rätt kring första egna ekonomin
Börsen
Stängning lätt nedåt
Aktier
Börsens mest blankade aktier
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Aktie
Vinstvarning från Duni
Analys
Nordea: Goda chanser för Ericsson ta nya marknadsandelar"Positivt även för Nokia"
22/1
Trading Direkt: Så påverkas oljebolagen av ESG-trenden
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens många nya köprekar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Råvaror
Kopy Goldfields höjde guldproduktionen med 24 procent
Aktie
Investor: Flera riktkurshöjningar efter rapporten
Pandemin
EU-toppmöte: Virusrestriktioner måste skärpas"Alla icke-väsentliga resor inom länder och mellan EU-länder bör avrådas kraftigt"
USA
Demokraterna vill skynda på stimulanspaketet
Asien
Nedåt i Asien med Hongkong i botten
Rapport
Högre förvaltningsresultat än väntat för Castellum"Omöjligt guida om 2021"
Fonder
”Här finns fondvinnarna 2021”Tillväxtmarknaderna gynnas av svag dollar och höga råvarupriser
Analyser
Tolv köprekar bland analyserna
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Analytikerna: Evolution värd sin höga värderingUppsida mellan 10-25 procent
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Investor föreslår utdelning på 14 kr
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Sverige Europas tredje största vindkraftsutvecklare
5G
Kina vidtar "nödvändiga åtgärder" mot Sverige efter 5G-blockeringen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Pareto: Billeruds vändning till lönsamhet får momentum
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Budstriden
SBB:s bud på Entra blev 190 norska kr