Analys: Två konjunkturstabila kassakor

Publicerad 2015-09-25 13:18

Analys Konjunkturstabila läkemedelsbolag passar de flesta som sparar på lång sikt. Välj tungviktaren på Stockholmsbören om du gillar hög direktavkastning eller amerikanska konkurrenten om du prioriterar stabilitet och stigande utdelningar.

Läkemedel är en av de mest konjunkturstabila branscherna. Det finns en viss politisk risk eftersom läkemedel kan subventioneras via högkostnadsskydd. Ett exempel är i måndags då presidentkandidaten Hillary Clinton twittrade om att hon skulle återkomma med ett förslag om att motverka de skenande läkemedelspriserna i USA. Det fick aktier i bolag med stor amerikansk exponering att backa något i tisdags.

För en långsiktig investerare är hälsovård sammantaget ändå bra att ha i portföljen. Även om det är väldigt svårt för en vanlig privatperson att förutsäga om bolagens forskningsprojekt kommer att leda till framgångsrika läkemedel eller inte. Största bolaget på Stockholmsbörsen är Astra Zeneca (AZN), som har en svajig historik gällande forskningsframgångar och vars förvärv av Medimmune heller inte imponerar.

Det är lättare att ta rygg på en lång utdelningstrend. Astra har en stabil uppåtriktad trend när det gäller aktieutdelningar. Bolaget har halvårsutdelningar och huruvida en utdelning höjs eller sänks kan enskilda år bero vilken valuta vi tittar på.

När din utdelning betalas ut konverteras den automatiskt till svensk valuta. Amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson (JNJ) är kvartalsutdelande och har höjt utdelningen i dollar 52 år på raken, vilket få bolag i världen kan slå.

Astra Zeneca ger en direktavkastning på 4,3 procent räknat på prognoserna för utdelningen som kommer för i år och som betalas ut senast under början av 2016. Räknat på de utdelningar som enligt Avanzas sajt skiftats ut under 2015 är Astras direktavkastning fina 4,8 procent.

Johnson & Johnsons direktavkastning är 3,1 procent räknat på utdelningen som kommit i år. Båda bolagen handlas på drygt 15 gånger de förväntade vinsterna i år. Astra är något dyrare och här stiger nästa års P/E-tal till 16,2 medan JNJ har en vinstmultipel på 14,6.

JNJ framstår som det stabilare alternativet utan stora fusioner och förvärv och med stabilast utdelningstrend. För den långsiktige som gillar kvartalsutdelningar är JNJ därför bäst. Astra Zeneca har högre direktavkastning och är därmed bättre för dig som vill ha lite större utdelningar från start och som kan stå ut med två olika stora halvårsutbetalningar.

Börsen
Bred uppgång efter förnyad handelsoptimism
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna