Ditt badrum kan vara rena försäkringsfällan

Publicerad 2015-09-22 14:32

Bostad Det krävs att badrummet är byggt på ett "fackmannamässigt" sätt för att skador ska täckas av hemförsäkringen. Undvik att renovera badrummet själv, och kontrollera i möjligaste mån hur arbetet utförs när du anlitar hantverkare.

Även med vederbörlig hemförsäkring kan du vara oskyddad om du inte har ett våtutrymme som är byggt eller renoverat efter konstens alla regler. 

På försäkrings-svenska heter det att alla badrum och andra liknande utrymmen ska vara ”fackmannamässigt byggda” och följa branschreglernas normer så som de såg ut när arbetet genomfördes.

Det är viktigt även när du bara reparerar ett duschutrymme eller badrum, att se till att branschens regler verkligen följs. En fallgrop är golvavloppet som måste ha ett vattentätt skikt enligt byggnormen. 

Till att börja med kan du därför utesluta dig själv som hantverkare i detta fall, även om du är en erkänt duktig hemmafixare. Men det är inte säkert att arbetet blir rätt utfört även om du har anlitat en byggfirma eller professionell snickare eller rörmokare, som av olika skäl gör ett dåligt jobb.

När du köper en bostad kan det därför finnas skäl att försöka ta reda på hur våtutrymmena byggdes, eller renoverades.

Skulle du drabbas av en fuktskada är det bra att veta att du har tio år på dig, enligt konsumentköplagen, att klaga på ett arbete som du har beställt.

Som husägare har du också tio år på dig att kräva din rätt hos den som du köpte huset av. Så länge ansvarar nämligen säljarna för eventuella dolda fel. När du köper en bostadsrätt måste du vara mer alert, eftersom du då bara har två år på dig gentemot säljaren.

Så här ser reglerna ut, men många känner inte till det här undantaget i hemförsäkringen. När du upptäcker ett fel ska du därmed gå på leverantören direkt, till exempel byggfirman om den finns kvar. Det är inte en fråga för försäkringsbolaget om våtutrymmet är byggt utanför normen.