”Köpläge i kycklingbolaget”

Publicerad 2015-09-21 09:07

Aktietips Börsveckan råder bland annat till att köpa aktier i ett kycklingbolag och ett invitrobolag men avråder från att investera i en it-grossist.

Det framgår av veckans utgåva. Kycklingproducenten Scandi Standard har backat på börsen i år efter stora problem i Norge men lyfter man blicken till 2016 ser utsikterna bättre ut. Coop Norge-avtalet börjar generera högre tillväxt i Norge och dessutom väntar bolaget på godkänt för förvärvet av den tredje största konkurrenten i Sverige, Lagerbergs.

”Vår prognos inför 2016 ger en vinst runt 4:20 kronor per aktie och då faller p/e-talet till 11 vilket är attraktivt för ett bolag med en ocyklisk karaktär och som dessutom är välinvesterat med goda kassaflöden”, skriver Börsveckan och sätter köpråd.

Telia Sonera gör reträtt i Eurasien och det är ett klokt drag att begränsa riskerna och kraftsamla på annat håll. Oaktat prislappen blir strukturgreppet bra för aktien, skriver Börsveckan.

”Vi håller Telenor som favorit i sektorn men även Telia Sonera får köprekommendation på basis av direktavkastningen samt att strukturgreppen som tas är bra för aktie”, heter det i analysen.

Vitrolife har tappat tempo på börsen i år mot bakgrund av en inbromsad tillväxttakt. Det finns dock tecken på ljusning och de långsiktiga tillväxtförutsättningarna är intakta, enligt Börsveckan.

”Värderingen är hög men givet de långsiktiga tillväxtförutsättningarna fullt rimlig. Därtill får man ett bolag med solid balansräkning och en lite lägre konjunkturkänslighet än rent cykliska bolag”, skriver Börsveckan och ger rådet köp.

It-grossisten Dustin fick bra start på börsen direkt efter noteringen i februari men en rad svaga rapporter har fått aktien att backa rejält. Efterfrågan på hårdvara är svag just nu och den svenska marknaden väntas växa med mycket låga ensiffriga tal i år, eller till och med backa något.

”Vi skulle gärna vilja se att efterfrågan vänder upp först innan vi vågar oss på ett köp på nuvarande kursnivåer, kursraset det senaste halvåret till trots”, skriver Börsveckan.

Fastighetsbolaget Amasten fortsätter att expandera och öka vinsten pr aktie. Aktien har svarat dåligt på tillväxten men på sikt bör det förändras, skriver Börsveckan.

”Vi landar i att Amasten framstår som tydligt undervärderat, men också i att det inte går att se så värst tydliga triggers som kan ändra detta på kort sikt. På längre sikt är det ändå inte fel att köpa aktien i hopp om uppvärdering, särskilt inte om ledningen fortsätter att hitta bra förvärv som ökar vinster ytterligare vilket vi tror”, skriver Börsveckan.

Norska Orkla kan vara ett bra alternativ till Ica och Axfood inom livsmedelssektorn, men Börsveckan finner inget klockrent köpläge i aktien.

”Aktien kan vara intressant givet Orklas stabilitet, goda utdelning och att den norska kronan är svag, men den tillhör inte till våra favoriter i nuläget”, skriver Börsveckan.

Danska ISS har fortfarande aptit på att växa och har stor exponering mot tillväxtmarknader. I kombination med stigande lönsamhet gör det ISS till en intressant aktie.

”Det är svårt att se att ISS kan slå index lika mycket kommande tolv månader som de föregående men potentialen är ändå tillräcklig för ett köpråd”, skriver Börsveckan.