Därför rusar läkemedelsbolaget

Publicerad 2015-09-18 11:37

Aktie De nya reglerna i USA för att utöka tillgången till behandling av opiatberoende är mycket positiva för Orexos och flaggskeppsprodukten Zubsolvs vidkommande. De skulle till och med kunna utgöra en så kallad "game-changer", ett slags paradigmskifte, på längre sikt. Det säger vd Nikolaj Sörensen i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på fredag.

”Att fler patienter får tillgång till behandling är väldigt positivt och jag ser en stor potential på längre sikt”, kommenterar han Zubsolvs och Orexos USA-framtid efter att bolaget på fredagsmorgonen via ett pressmeddelande berättat att det amerikanska hälsodepartementet, HHS, nu tänker vidta åtgärder för att öka behandlingstillgången. HHS pekar på att överdosering av receptbelagda smärtstillande opiater tog över 16.000 liv under 2013.

Något färdigt specifikt förslag om hur de utvidgade reglerna ska se ut är inte kommunicerat, men ett förslag borde vara klart om ett par månader, så enligt vd:n.

”Orexo har varit väldigt aktivt i Washington, så vi har lite känsla för vad som kan komma att hända framöver. Vi förväntar oss att de nya reglerna kan vara på plats i början av 2016”, säger han.

Någon större risk för att förslaget skulle dras i långbänk eller stoppas helt föreligger knappast enligt Orexo-chefen då ändringen av reglerna stöds av både republikaner som demokrater.

Den omedelbara effekten bedöms bli positiv för Orexo men långsiktigt finns enligt Nikolaj Sörensen alltså en klart mycket större potential.

”Från nuvarande nivåer kan detta skapa underlag för att bli en game-changer på lång sikt när betydligt fler patienter får tillgång till behandling”.

Orexos aktie stiger med 17 procent på nyheten under fredagsförmiddagen.

”Detta är en materiell nyhet som ska påverkan aktien positivt”, säger Orexo-chefen.