Tio affärsidéer att satsa på

Publicerad 2015-09-17 13:06

Affärer Ett av de svåraste sakerna med att starta eget är att hitta en affärsidé som håller. Nya Affärer ger dig tio tips du kan bygga en verksamhet kring.

Ett sätt att bli sin egen är att starta firman hemifrån och bygga från grunden. Det kanske inte är lockande ur ett anställningsperspektiv, men det positiva är att den som är beredd att ta risken, samt arbeta hårt, kan dra igång ett företag som fungerar – och kan anställa andra personer.

Vad är den svåraste utmaningen när du startar eget? Det finns flera, men den grundläggande svårigheten är att komma på en bra affärsidé.

Nya Affärer tipsar här om tio affärsidéer som går att komma igång med utan alltför stora bakgrundskunskaper. Inspirationen har hämtats från Cheryl Kimballs bok ”55 Surefire Homebased Businesses You Can Start for Under $5,000”.

1. Personlig tränare. Är du någorlunda vältränad och går själv på gym? Då kan du sannolikt ge dig ut på PT-marknaden. Allt fler vill ha en träningscoach för att bygga upp både kropp och hälsa. Börja i liten skala och bygg upp verksamheten med hjälp av en webbsajt. Tänk på att säkerhet är viktigt vid all träning. Arbeta med att undvika risk för skador.

2. Sälj böcker på nätet. De flesta har några lådor med böcker hemma i källaren. Det går faktiskt att göra affärer av gamla böcker. Om du tittar på nätet ser du att antikvariaten i stor utsträckning säljer böcker på nätet, liksom bokhandlarna. Om du är intresserad av ett särskilt ämne kanske du ska börja sälja böcker om just det? Mycket kringprylar kanske kan inkluderas, som kartor, illustrationer, gamla vykort (fler samlar än du tror) och tidningar.

3. Personlig concierge. Allt fler människor är super-upptagna och hinner inte fixa saker och ting privat. Det borde innebära att marknaden för conciergetjänster ökar. För att lyckas med den här affärsidén bör du själv vara mycket noggrann – och effektiv. De som skulle kunna tänkas hyra in dig förväntar sig att det du ska fixa verkligen blir fixat, i tid. Dina mest sannolika kunder är upptagna personer i näringslivet, varför du bör vara service-minded.

4. Bröllopsplanerare. Många gillar bröllop och allt däromkring. Är det ett av dina intressen kan du med lite marknadsföringsarbete och trendkänslighet starta en verksamhet där du åtar dig att fixa större bröllop. Då måste du tänka igenom allt ifrån menyval, blommor, fotografering, vigselakt till brudklänningar.

5. Cykelreparatör. Allt fler cyklar, inte bara under vår, sommar och höst. Numera är vintercyklisterna ett dagligt förekommande inslag i trafiken. Marknaden för service av cyklar har inte hunnit med. Är du händig, kan fixa kedjor och punkteringar och lite annat, behöver du egentligen bara lite utrymme att hålla till på. Kunderna kommer att rulla in till dig.

6. Båtstädning. Det låter kanske märkligt, men att städa båtar kan vara en växande bransch. Att de flesta båtar dras upp när säsongen är slut är väl känt, men efter hård användning under sommar och höst behöver båtarna rengöras, både ut- och invändigt. Många båtägare fixar och donar med sin båt inför våren och sommaren, men kanske inte är lika motiverade inför vinterförvaringen. Prova med att höra dig för på någon närbelägen marina.

7. Affärsplanefixare. Alla större satsningar, även i ganska små företag, föregås av att någon ska göra en affärsplan. Är du duktig på det, kan du mycket väl blir konsult och erbjuda dina tjänster till andra företag. Här finns flera olika arbetsmoment som du skulle kunna prissätta på olika sätt, till exempel marknadsundersökningar eller själva huvudtexten i affärsplanen, liksom de finansiella bedömningarna. Har du gjort affärsplaner tidigare kan du efter av-identifiering använda dem som typexempel. Självklart inkluderar du din egen affärsplan bland exemplen.

8. Datorservice. I dag är många användare mer att likna vid proffs. Har du vuxit upp med datorer och lärt dig hantera allt från installationer och uppdateringar, skulle du kunna skapa en liten dataservice-nisch. Allt fler användare i allt högre åldrar har dagliga problem med mejl, bildhantering, programhantering och ordbehandling, för att nämna några. Du skulle med en genomtänkt plan kunna etablera dig som dator-gurun på din hemort.

9. Ord, ord, ord! Olika skribenttjänster eller redaktionell service är en framtidsbransch. Här är några tjänster som du kan erbjuda dina kunder hemifrån ditt eget skrivbord:

• Korrekturläsning är avskaffad på många håll och läggs nästan alltid ut på entreprenörer. Kan du skriva och är noggrann är det en bra idé.

• Spökskrivare blir allt vanligare. Många professionella människor förväntas kunna uttrycka sig i tal och skrift, men förvånansvärt många behöver hjälp för att framstå som proffs.

• Medförfattare. Vi vill alla skriva boken som berättar om oss själva. Åtminstone vill många framgångsrika människor det. Men det är inte lätt att skriva så att läsaren stannar kvar. Ofta blir språket tungt och innehållet ointressant. Kan du skriva är detta en framtidsbransch. Kanske skulle Reinfeldt ha anlitat dig?

10. Webbskribent. Webben har tagit över i informationssamhället. Det finns tusentals webbar som skulle behöva allt bättre texter, och här finns det bokstavligt talat hur många affärsmöjligheter som helst. Om du kan skriva.

Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Sur avslutning på torsdagsbörsen
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Sektor
Betting: Cherry och Rune Andersson-bolag får böter
Rapport
Brakförlust för Oscar PropertiesSålde bara 8 bostäder under kvartalet
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Rapport
Stark tillväxt för Garo
Foto: Leo Sellén/TT
Rapport
Tungt kvartal för Actic
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Rapport
Elektas orderingång ökade 32 procent
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Rapport
Teqnion sänker helårsprognosen
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"
Skatt
Så undviker du restskatt som pensionär
Analyser
Här är onsdagens analyser
Fonder
Alfred Bergs fonder säljs - så påverkas du som fondsparareCarnegie Fonder tar över förvaltningen
Spara
Ekonomen: Negativ sparränta skulle skrämma bort svenska sparare"Osannolikt att svenska banker går samma väg"
Fed
Trumps nya känga till Fed-chefen: Som en golfare som inte kan putta
Foto: Anders Wiklund/TT
Valuta
SHB: Fortsatt kräftgång för kronan
Konjunktur
SHB-prognos: Avmattningen fördjupas och breddas"Räntehöjningarna ställs successivt in"