Analytiker: Därför ska du köpa öljätten

Publicerad 2015-09-16 16:24

Aktietips En dansk aktieanalytiker ser ett klockrent läge att köpa öljätten Carlsberg på rekyl.

Aktiekursen har rasat med närmare 13 procent på en månad. Det är oförtjänt mycket, enligt Sydbanks analytiker Morten Imsgard. I en intervju med danska privatekonomiska magasinet Penge & Privatøkonomi, säger han att aktien är köpvärd, bland annat med hänvisning till den låga värderingen.

– Carlsberg är ett företag som består av många fusionerade bryggerier, och det finns stora möjligheter till effektiviseringar. Det handlar bland annat om att skapa kortare beslutsvägar, så att företaget kan reagera snabbare på förändringar i marknaden, säger han till tidningen.

En ny företagsledning ska försöka få fart på företagets intjäning, som stått och stampat i flera år. Den nytillträdde vd:n Cees ´t Haart håller för fullt på att omarbeta företagets strategiska kurs. I början av nästa år ska han presentera en ny strategiplan.

Det saknas inte utmaningar. Carlsbergs satsning på ryska marknaden har blivit en flopp i ljuset av en ekonomi som pressas hårt av oljeprisraset och västvärldens sanktioner. Det är en stor del av förklaringen till investerarnas skeptiska inställning till aktien.

Morten Imsgard tror dock att investerarna kommer att fokusera mindre på ryska marknaden framöver. Istället tror han att tillväxten i Asien, fokus på att trimma kostnader och möjligheter till att förbättra varumärkena blir avgörande för bolagets utveckling.