Börsveckans nya aktiefavoriter

Publicerad 2015-09-14 08:39

Aktietips Börsveckan gör som vanligt bolagsanalyser men går även igenom sin utdelningsportfölj i veckans utgåva.

Om man börjar med bolagsanalyserna är SJR först. Börsveckan kallar bolaget en bemanningspärla. SJR växer inte i lika hög takt som tidigare men är fortfarande intressant, med en hög förväntad direktavkastning och robust balansräkning, enligt Börsveckan. Det finns ingen anledning att ändra prognoser eller att bygga ut SJR i utdelningsportföljen just nu, heter det.

Byggmax har köp hos Börsveckan sedan nyligen. Rapporten för det andra kvartalet var stark och enligt Byggmax ledning ser det ut som att även tredje kvartalet blir starkt. Börsveckan spår att nettovinsten landar på 4:50 kronor för i år, vilket ger ett p/e på 16,4, och att bolaget höjer utdelningen till 3:10 kronor per aktie, vilket ger direktavkastningen 4,2 procent.

”Det är attraktiva multiplar för ett bolag med goda marknadsutsikter och en hög organisk tillväxttakt”, skriver Börsveckan.

Coor såldes in som en stabil högutdelare när bolaget gick till börsen. Den första rapporten som noterat bolag blev en kalldusch vilket reser frågor om just stabiliteten. Coor har en stark ställning i Norden men verksamheten visar varken bra tillväxt eller lönsamhet, och med en svag marknad i Finland och en del orosmoln i Norge bör man vara försiktig med sina prognoser, skriver Börsveckan. Värderingen är visserligen låg i absoluta tal men inte relativt sektorn. Rådet blir att avvakta.

NCC har haft det motigt operativt under 2014 och hittills 2015 och aktien har stått och stampat en längre tid. Lyfter man blicken ser det ljusare ut. Vd Peter Wågström räknar med ett bättre andra halvår jämfört med 2014 och NCC är en av börsens mest pålitliga utdelare. Börsveckan fortsätter att köprekommendera aktien.

ABB:s kapitalmarknadsdag förra veckan gav inga revolutionerande besked. Värderingen är ganska låg men inte billig, däremot är direktavkastningen fina 4 procent. ABB-aktien kan vara bra som en lite defensiv placering inom sektorn men Börsveckans råd är att avvakta.

Vad gäller utdelningsportföljen, går Börsveckan igenom den för att reda ut vilka man bör behålla, sälja eller köpa mer av. Följande är en kort sammanfattning:

Diös – inga stora grepp väntas. NP3 är ett alternativ för den som vill ha lite mer tillväxt och Castellum är ett för den som vill ha högre säkerhet.

IAR – inga tecken på att efterfrågan har försämrats och tror på en upprepning av vårens inlösen på 5 kronor per aktie, varav 1 krona extrautdelning.

Betsson – har verkligen levererat och direktavkastningen har sjunkit. Börsveckan tänker ändå inte ta bort aktien ur portföljen – om något köpa på sig mer.

Unibet – fortsatt tillväxt, fler förvärv och synergier gör utsikterna för vinsttillväxt goda.

Telia Sonera – ökad risk pga turer i Eurasien och grus i maskineriet i Danmark* gör att aktien tappat lite av sin utdelningsglans. Men en direktavkastning över 65 är svårt att bortse från och aktien får stanna i portföljen.

SEB – anstränger inte kapitalbasen lika mycket för att öka utdelningsandelen som Nordea och Swedbank och därmed blir SEB.s direktavkastning mer långsiktigt uthållig.

MQ – finns utrymme för fortsatt goda utdelningar.

* Planerna på fusion mellan Telia Soneras och Telenors planerade Danmarksaffär har dragits tillbaka

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Börsen
Uppåt på fredagsbörsen
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Asien
Blandat på Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Index åt olika håll
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler