Långsiktiga favoriter bland investmentbolagen

Publicerad 2015-09-04 11:16

Chatt Privata Affärers aktiereporter Marcus Hernhag tipsade bland mycket annat om högutdelare, preferensaktier och investmentbolag i chatten med läsarna.


Moderator: God förmiddag och välkomna till aktiechatten. Nu sitter Marcus redo att ta sig an era frågor!

Kasam: Hej o Godmorgon! Vad anser du är dom 3 vik sakerna att ha koll på inför ett aktieköp?
Marcus: Hej! Din strategi, bolagets historik och risk.

Puckoman: Hej! Sitter med 500′ i kontanter. Frågan blir vilka fyra bolag skulle kunna vara lämpliga att pytsa in lite i nu när börsen backat och är turbulent.Är det lämpligt att utöver några aktier exempelvis placera 20%i preferensaktier som klövern etc?
Marcus: Hej! En liten del i t.ex. Klövern Pref eller Akelius Pref är inte fel. När det gäller vanliga stamaktier har kvalitetsbolag som Autoliv och Atlas fallit en hel del. Se webbartikel från tidigare i veckan.

Lisa: Hej Tack för en bra chatt! Jag vill minska risken nu under september-november och undrar hur jag kan agera? Min vanliga portfölj består av: Abb, Alfa laval, Astra Z, H&M, Investor, JM, Nordea,SEB, SKF, Swedbank, Volvo, East Capital China, SkagenGlobal 200tkr vardera i samtliga poster, förutom Skagen global 500 tkr och HM 800tkr Och min ISK består av: ABB, Eriksson, Handelsbanken, H&M, Nordea; SEB, SSAB, Stora Enso Swedbank, Telia och Volvo. Ca 300 tkr Ericsson, H&M, Nordea, SEB och Volvo, resten ca 100 tkr vardera. Vad kan du föreslå mig att göra mig av med? Jag har länge varit sugen på att köpa räntepapper, något högutdelande, Hexagon och/eller Berkshire. Har du något bra förslag som skulle matcha min portfölj?
Marcus: Hej! Stor och bred portfölj du har. Kinafonder är inget som lockar just nu. SSAB lär nog aldrig bli långsiktigt bra. Byter du ut dem mot Hexagon coh Berkshire som du är inne på blir det nog en förbättring sett över flera år.

Danne: Hej Marcus. Vad tror du om NGS? Jag kan inte hitta något mer konjukturokänsligt bolag med bra tillväxt och till en så låg värdering med stor nettokassa, kan du?
Marcus: Hej! NGS erbjuder en bra kombination av stabilitet och vinster. Lite politisk risk bara. En bra aktie.

betsy: Hej! Köpte Railcare efter rek.från börsveckan för ca 2v. sedan.Kursen har nu dykt 10%,vad tror du om bolaget,sälja eller behålla
Marcus: Hej! Railcare tror jag går bra, så det borde inte vara någon stress över aktien. I alla fall inte om du köpte på lång sikt.

Hampus: Hej, Datorspel är en framtida trend. Finns det några ETF:er inriktade mot datorspel?
Marcus: Hej! Inte vad jag känner till.

Jeppe: Hej! Vad tycker du om de mindre investmentbolagen på mid- och smallcap? Har du någon favorit & varför? Jag äger idag industrivärden & Investor så tänkte komplettera med något mindre investmentbolag!
Marcus: Hej! En långsiktig favorit är Melker Schörling. En annan är Latour.

Aktiesson: Tjena Skägget! Finns det några högutdelare som du anser särskilt attraktiva att plocka upp i portföljen i nuläget? Själv plockade jag nyligen upp SEB och Telia då jag ansåg att de för tillfället var billiga att köpa.
Marcus: Hej! Jag gillar amerikanska fastighetsbolag som Digital Realty Trust som har högre direktavkastning än de svenska fastighetsbolagens stamaktier. Sen börjar jag fundera på om inte Fortum vore något snart, aktien är nere på 2005 års nivåer trots deras starka finanser.

Lennart: Hej Marcus! Jag har 500,000:- som jag tänker köpa aktier för tror du att det är läge och köpa nu eller kan man vänta sig betydligt lägre kurser eller är vi i bottenskiktet nu?
Marcus: Hej! Jag önskar jag visste. Den kan mycket väl komma en botten i september/oktober och sedan bli lite bättre i vinter. Det är vad säsongsmönstret säger, men det är inget tillförlitligt precis. Det bästa är nog att köpa lite nu direkt och sen fylla på i svackor.

Ludde: Hej! Är 62 år(pensionär) och har en portfölj värd ca 6 milj.Sålde av 40% i april då jag tyckte börsen rusat alldeles för mkt. och sitter nu med relativt stor kassa.Tänkt använda pengarna successivt från 66 år men ej nödvändigt då jag har hög tjänstepension.Tycker du det är för kort period att gå in igen på börsen igen
Marcus: Hej! Ja, det vore ganska kort tid om du behövde alla pengarna på samma gång om fyra år, men har du bra tjänstepension kan du ju skjuta upp försäljningarna om börsen står lågt då. Därför kan det vara okej att börja köpa ändå nu i svackorna, men köp med måtta.

Annika: Hej. Vad tror du om Byggmax nu? Fortfarande köpläge el har det redan gått så bra att jag bör vänta på ny rekyl? Tack på förhand.
Marcus: Hej! Jag har alltid svårt att rekommendera aktier som redan rusat i kurs. Annars är det ett väldligt bra bolag. Det vore förstås bättre om det kom en omotiverad kursrekyl/vinsthemtagningar.

Andy: Hur bedömer du risken i Stenas RB N kontra ex.vis preffarna i Klövern eller Akelius?
Marcus: Hej! Risken är lägre i Klövern och Akelius preferensaktier. Dels för att du slipper kreditrisken mot räntebevisutgivaren Nordea och dels för att fastigheter är en tryggare bransch än rederi.

iffe: Hej! Skaffade lite Fortum, funderar på TeliaSonera, Nordea något med bra risk och dividend?
Marcus: Hej! Nordea har bra direktavkastning och för bankerna är det nog fortsatt goda tider som väntar. Telia lär nog ligga kvar i kursintervallet 42-55 kr.

Moa: Hej! Jag ska ut och resa i februari 2016 och ska då använda mina sparpengar som jag har har utplacerade på börsen. Bör jag sälja av mina aktier och fonder nu? Jag har förlorat 6000 kronor så det tar ju emot, men samtidigt kan ju förlusten hinna bli större, med tanke på börsraset?
Marcus: Hej! Mitt grundråd är att bara ha aktier på flera års sikt. Du bör därför sälja dina aktier. Jag förstår det tar emot att sälja med förlust och har du otur går det upp sen du sålt. Rent strategiskt är det innan vi vet kursutvecklingen fram till i februari ändå rätt att sälja nu för att säkra finansieringen till din resa.

Gillar ISK!: Hej! Skatten på ISK kommer av regeringen att förändras till det sämre. När börjar det bli dags att lyfta över aktierna till en depå istället? Hur tänker du?
Marcus: Hej! Så länge du får högre avkastning än statslåneräntan lönar det sig med ISK och KF. Om det blir ändringar där så krävs det lite högre avkastning för att det ska skattemässigt löna sig.

AGA: Hej Skägget, ville investera lite sparpengar i aktier, t.ex. Sandvik. Aktien har fallit sista tiden, är det bra läge att köpa?
Marcus: Hej! Troligen är det ett bra läge att köpa Sandvik nu, men bolagets vändning kan ta ytterligare en hel del tid.

Helen: Hej! Tror du att det kan vara idé att köpa SSAB på kort sikt om man vågar chansa lite?
Marcus: Hej! Kan och kan, alla aktier går upp ibland. SSAB har dålig historik och verkar i en svår bransch. Det ökar riskerna. I regel är det bättre att chansa på aktier i bolag som går bra. Allt från Atlas Copco till Enea.

Leo59: Hej Marcus Jag har en likviditet på 2 500 kr, önskar en medelrisk och placeringstid på 5-10 år samt önskad årlig utdelning på ca 6%. Hur skulle du bygga portföljen och i så fall med vad? Tack för en bra chatt. Mvh Leo59
Marcus: Hej! Nordea och Swedbank får bli grunden i så fall. Telia och Fortum klarar också ditt höga direktavkastningskrav. Har du bara 2500 kr ska du se till att ha 1 kr som minicourtage om du köper fler aktier än en.

Bengt: Hej Ser ofta rekommendationer på att man kan gå in med pengar på börsen nu om man är långsiktig. För på mer än 5-års sikt stiger med stor sannolikhet börsen. Är inte sannolikheten större för att vi inom 5år har en rejäl börskrasch och det är bättre att ligga likvid till dess? Bengt
Marcus: Hej! Kanske, men det finns de som sålde i finanskrisen och som sen inte gått in tillbaka i aktier. Sen är det svårt att inte köpa för tidigt eller för sen i en krasch. Kan du tajma en börskrasch väl blir det bästa affären, men för många är det lika bra köpa på rekyler, men ha en del torrt krut för att kunna köpa mer om det blir en krasch.

Maria: Hej och tack för en mycket givande chatt! Jag har en del pengar i sk. Fria fonder hos swedbank. Har haft dem rätt länge. De har gått upp en hel del. En fond har ökat ca300%. Min fråga är, bör jag sälja av dessa och betala skatten och flytta in dom i en isk. Eller ska jag låta dom ligga kvar? Men ju mer dom växer desto större blir ju skatten som ska betalas… Eller kan man hoppas på att reglerna görs om i framtiden och att man kommer kunna flytta dom utan att utlösa skatten? Tack på förhand
Marcus: Hej! Reglerna lär nog inte ändras, så det blir säkert skatt när du flyttar in aktier i en ISK. Långsiktigt lönar det sig nog, såvida inte räntorna blir väldigt höga för då blir skatten i ISK det också. I en börskrasch är skatten att flytta in i ISK som lägst, men nu när börsen ännu inte är dyr är det tveksamt om du ska betala all skatt bara för ISK.

Elisabeth: God morgon! Har följt Ratos-aktien en längre tid och funderar på att köpa. Bolaget har en stor kassa, utdelningen är hög och bolaget är välskött. Vad talar emot? Hur ser du på aktien?
Marcus: Hej! Flera av Ratos innehav har det lite kärvt just nu, vilket innebär både en risk och en potential. Det är mycket att jobba på för bolagsledningen. Jag ser Ratos som en helt okej högutdelare med riskpridning.

Daniel: Hej Marcus! Jag har preffarna Akelius, Balder, Klövern, Ratos och Hemfosa. ungefär lika stora innehav i varje. någon av dessa du tycker jag kan ta bort eller någon jag bör lägga till? trevlig helg!
Marcus: Hej! Du behöver inte fler preffar i alla fall. Går någon över sin inlösenkurs bör du överväga att sälja. Ratos är tryggast så där kan du stå ut med lägst direktavkastning.

TP: Hej! Castellum eller Hufvudstaden – eller båda kanske? Vad bör man i så fall komplettera med för att få med bostäder i mixen?
Marcus: Hej! Castellum har lite högre belåning och mer hävstång i verksamheten, på gott och ont. En av dem räcker långt, men båda är inte fel det heller. Balder är nog det bolag som är mest olikt och har mest hyresrätter.

Orolig: Hej! Jag har gjort något man inte ska göra. Jag har belånat mitt hus för att köpa aktier. Dessa aktier har nu tappat i värde för över en halv miljon kronor. Hur ska man tänka?? Vågar jag ligga kvar på börsen? Ska man köpa mer? Sjunker det ytterligare kan det ju bli panik om banken hör av sig.
Marcus: Hej! Börja amortera på dina lån. Ta åtminstone utdelningarna i vår till extraamorteringar om du kan. Överväg även sälja vissa aktier för att kunna sänka din hävstång, lite beroende på hur högt belånad bostad du har. Hemmet är viktigare än aktieportföljen.

Karin: Vilken är Amasten Hold, pref inlösensumma?
Marcus: 350 kr.

Moderator: Det fick bli sista svaret för den här gången. Vi tackar Marcus och alla som deltagit i chatten och passar på att önska trevlig helg!