Två heta köptips för börsen

Publicerad 2015-08-19 08:04

Aktietips Duni och Autolivs aktier får köprekommendationer av Affärsvärlden i tidningens senaste utgåva, medan råden för Boliden och Electrolux lyder vänta respektive sälj.

För konsumentproduktföretaget Duni stavas utmaningen tillväxt framöver, skriver Affärsvärlden, mot bakgrund av bolagets exponering mot mogna marknader i norra och centrala Europa. En ny affärsområdesstruktur, med en uppdelning av verksamhetsgrenen Professional i tre delar, i kombination med möjlighet till ytterligare förvärv banar väg för att Duni kan stärka tillväxten. Affärsvärlden framhåller också verksamhetens relativt låga risk och en direktavkastning över börsgenomsnittet som aspekter som talar för aktien. Rekommendationen lyder köp med riktkursen 130 kronor.

För Autoliv ser Affärsvärlden stor uppsida i bilsäkerhetsföretagets framtidsområde aktiv säkerhet. På lång sikt väntar man sig dessutom att ökad tillverkning i europeiska lågkostnadsländer och lokal produktion i Asien ska komma att bättra på lönsamheten, samtidigt som högre säkerhetskrav på tillväxtmarknader kommer att ge stöd. Efter sommarens kursfall på dryga 20 procent ser Affärsvärlden nu ett läge att gå in i aktien. Tipset blir köp med riktkursen 1.100 kronor.

Medan många gruvaktier haft det knackigt de senaste 12 månaderna, tyngda av nedgångar i basmetallpriserna, har Boliden stigit kring 80 procent. Även inräknat att vinsten framöver kommer att understödjas av en svag krona framstår värderingen i Affärsvärldens ögon som ansträngd i ett historiskt perspektiv. Samtidigt har man svårt att se vad som skulle kunna driva på den just nu dämpade efterfrågan på bolagets paradprodukter, zink och koppar. Aktien betraktas som fullvärderad, och rekommendationen blir vänta.

När det gäller Electrolux vill Affärsvärlden höja ett varningens finger för den pågående tvisten med amerikanska konkurrensmyndigheter. De eftergifter Electrolux kan behöva göra i en trolig förlikningsuppgörelse kan ”bli stora och affären kan därför förlora i relevans”, skriver tidningen. Oroande medieuppgifter om att vd Keith McLoughlin varit på väg att sluta och insiderförsäljningar talar dessutom emot aktien, som får rekommendationen sälj med chans till köp igen vid nivåer kring 220 kronor.

Chatt
Hernhag: Fyra tillväxtfavoriter i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
FI: Tillåt aldrig fjärranslutning till datornFlera nya investeringsbedrägerier
Börsen
Stark fredagsbörs
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska rekommendationer
Rapport
Bratt: Utdelningen överskuggar sämre delar av rapporten
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rapport
Ericssons resultat klart sämre än väntatMen utdelningen höjs oväntat mycket
24/1
Trading Direkt: Experten om raset i Ericsson
Aktie
Vinstvarning från KabeAktien rasar på börsen
Notering
Train Alliance mot First NorthSpiltan och Prior Nilsson bland ankarinvesterarna
Pension
Var tredje vet inte hur de ska ta ut tjänstepensionenSnabbt uttag kan få långtgående konsekvenser
Rapporterna
Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Asien
Försiktig uppgång i AsienHelgstängt i Kina
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Aktier
Tre färska aktieråd
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal