Två heta köptips för börsen

Publicerad 2015-08-19 08:04

Aktietips Duni och Autolivs aktier får köprekommendationer av Affärsvärlden i tidningens senaste utgåva, medan råden för Boliden och Electrolux lyder vänta respektive sälj.

För konsumentproduktföretaget Duni stavas utmaningen tillväxt framöver, skriver Affärsvärlden, mot bakgrund av bolagets exponering mot mogna marknader i norra och centrala Europa. En ny affärsområdesstruktur, med en uppdelning av verksamhetsgrenen Professional i tre delar, i kombination med möjlighet till ytterligare förvärv banar väg för att Duni kan stärka tillväxten. Affärsvärlden framhåller också verksamhetens relativt låga risk och en direktavkastning över börsgenomsnittet som aspekter som talar för aktien. Rekommendationen lyder köp med riktkursen 130 kronor.

För Autoliv ser Affärsvärlden stor uppsida i bilsäkerhetsföretagets framtidsområde aktiv säkerhet. På lång sikt väntar man sig dessutom att ökad tillverkning i europeiska lågkostnadsländer och lokal produktion i Asien ska komma att bättra på lönsamheten, samtidigt som högre säkerhetskrav på tillväxtmarknader kommer att ge stöd. Efter sommarens kursfall på dryga 20 procent ser Affärsvärlden nu ett läge att gå in i aktien. Tipset blir köp med riktkursen 1.100 kronor.

Medan många gruvaktier haft det knackigt de senaste 12 månaderna, tyngda av nedgångar i basmetallpriserna, har Boliden stigit kring 80 procent. Även inräknat att vinsten framöver kommer att understödjas av en svag krona framstår värderingen i Affärsvärldens ögon som ansträngd i ett historiskt perspektiv. Samtidigt har man svårt att se vad som skulle kunna driva på den just nu dämpade efterfrågan på bolagets paradprodukter, zink och koppar. Aktien betraktas som fullvärderad, och rekommendationen blir vänta.

När det gäller Electrolux vill Affärsvärlden höja ett varningens finger för den pågående tvisten med amerikanska konkurrensmyndigheter. De eftergifter Electrolux kan behöva göra i en trolig förlikningsuppgörelse kan ”bli stora och affären kan därför förlora i relevans”, skriver tidningen. Oroande medieuppgifter om att vd Keith McLoughlin varit på väg att sluta och insiderförsäljningar talar dessutom emot aktien, som får rekommendationen sälj med chans till köp igen vid nivåer kring 220 kronor.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas