Oljebolaget som klarar prisraset bäst

Publicerad 2015-08-05 12:55

Aktier Att oljepriset fallit ned till 50 dollar fatet för Nordsjöoljan Brent ställer till det för oljebolagen. Även om de kan skära ned på de framtida investeringarna kommer de inte undan att oljan i de befintliga fälten ska pumpas upp och säljas. Men förutsättningarna att klara av ett lågt oljepris varierar kraftigt mellan bolagen, och ett bolag sticker särskilt ut.

Det är två saker som oljebolagen vill ha betalat för. Dels för att pumpa upp oljan, dels få tillbaka värdet av gjorda investeringar. I takt med att ett oljebolag pumpar upp oljan och säljer den så minskar oljereserverna (depletion), vilket är en kostnad som oljepriset förhoppningsvis täcker.

Enquests halvårsrapport kommer den 19 augusti, men utifrån senast rapporterade uppgifter är rörelsekostnaderna för oljeproduktionen 42 dollar per fat, men inklusive värdeminskningar/avskrivningar 67 dollar per fat. Det betyder att det Nordsjöfokuserade bolaget gör förluster så länge oljepriset är under 67 dollar, men att kassaflödet från befintlig oljeproduktion är positivt så länge oljepriset är över 42 dollar per fat.

Det betydligt större Lundin Petroleums rörelsekostnader ligger däremot på 13 dollar fatet och totala kostnader för oljeproduktionen är 54 dollar per fat. Så länge oljan kostar mer än 13 dollar per fat kommer bolaget att ha starka kassaflöden, så här är det ingen fara på taket.

Tethys Oils halvårsrapport kommer den 18 augusti, men utifrån första kvartalets siffror är rörelsekostnaderna ca 12 dollar per fat och med avskrivningarna totalt 22 dollar per fat. Det är alltså Tethys Oil som klarar prisfall bäst av de fem producerande oljebolagen på Stockholmsbörsen.

Sämst läge totalt sett har sannolikt PA Resources. Här handlar det om överlevnad då bolaget genomgår en företagsrekonstruktion för att rädda finanserna. Tidigast i slutet av september kan det ha kommit klarhet därifrån. Utifrån halvårsrapporten är produktionskostnaderna plus avskrivningarna cirka 52 dollar per fat, lite beroende på växelkurs.

Tufft är det även för tungoljans Blackpearl Resources, som har produktionskostnader på 20 dollar per fat plus avskrivningar på 19 dollar per fat. Den tunga oljan ger ett lägre oljepris än olja av bättre kvalité och bolaget gick med förlust under andra kvartalet i år.

För stora utländska oljebolag som norska Statoil har det lägre oljepriset gett bättre marginaler för raffinaderierna. Det kompenserar delvis för intäktsbortfallet för produktionen av olja och gas.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning