Orexo bekräftar ryktet som orsakade raset

Publicerad 2015-08-04 14:30

Aktie (Uppdaterad) Orexos aktie rasade runt 28 procent på tisdagseftermiddagen innan aktien handelsstoppades. På tisdagskvällen bekräftade bolaget att ryktet som orsakade fallet stämde.

Läkemedelsbolaget bekräftar på tisdagskvällen att flaggskeppspreparatet Zubsolv kommer att tas bort från den amerikanska apotekskedjan CVS lista över vilka läkemedel som rekommenderas för kommersiella klienter under 2016. Samtidigt annonserar bolaget ett nytt flerårigt avtal med en så kallad ”Pharamcy Benefit Manager”.

Åtgärden från CVS innebär att preparatet, från och med den 1 januari 2016, inte längre kommer subventioneras för patienter med försäkringsbolag under CVS Caremark, som har hög kontroll över vilka läkemedel patienterna kan förskrivas.

Bolaget meddelar vidare att man uppskattar att dessa försäkringsbolag hos CVS Caremark idag står för 10-15 procent av den nuvarande försäljningen, motsvarande en marknadsandel på 0,6-0,8 procent.

Orexo betonar emellertid att det ser möjligheter att behålla sin marknadsandel trots att rekommendationen och subventionen tagits bort, och hänvisar till att ett konkurrerande preparat, under de 18 månader som Zubsolv var det enda rekommenderade och subventionerade alternativet, behållit en hög marknadsandel.

Vidare meddelar Orexo att man signerat ett flerårigt exklusivt avtal med en så kallad ”Pharmacy Benefit Manager” inom segmentet Managed Medicaid. Bolaget skriver att ”det nya avtalet kan potentiellt addera fler patienter till Zubsolv-behandling än vad som eventuellt förloras inom CVS Caremarks kommersiella segment”, men noterar också att lönsamheten inom detta segment är lägre på grund av högre rabatter.

”CVS Caremarks beslut […] kom som en överraskning för Orexo. […] Även om beslutet är en besvikelse är vi nöjda med den positiva utvecklingen av vår marknadsandel som vi ser under juli inom alla kundsegment och som också har tagit Zubsolv upp på ”all-time-high” i både försäljning av antal tabletter och marknadsandel. Vi fortsätter arbetet med att förbättra subventionen och vi är stolta över att kunna tillkännage ett nytt exklusivt avtal inom Managed Medicaid, som sannolikt kommer mer än kompensera för den marknadsandel vi eventuellt kommer att tappa inom CVS Caremarks kommersiella segment”, säger Nikolaj Sørensen, VD och koncernchef, Orexo AB.

Orexos aktie föll nära 30 procent på tisdagseftermiddagens Stockholmsbörs efter att rykten i marknaden gjort gällande just att CVS tar bort Zubsolv från sortimentet, och ersatts det med konkurrenten Suboxone.