Snart kan du betala med kontaktlösa kort

Publicerad 2015-06-18 12:20

Betalkort för kontaktlös betalning är på väg att bli standard i Sverige, som ett av de sista länderna i Europa. Två aktörer har hittills börjat byta ut de gamla betalkorten till nya som kunden bara behöver vifta med framför terminalen.

Först ut med kontaktlösa betalkort var Ica Banken vars kunder under en tid har kunnat betala kontaktlöst i ett antal butiker. Dessutom har nu Danske Bank infört betalkort med kontaktlös betalning som standard.

Hittills är uppskattningsvis ungefär 10 procent av landets cirka en kvarts miljon kortterminaler förberedda för kontaktlösa betalningar.

– Det här innebär stora tidsbesparingar både för kunder och företagare. Butiker och näringsställen som säljer varor eller mat för mindre än 250 kr kommer att kunna genomföra sina betalningar snabbare och smidigare och hinner betjäna fler kunder på kortare tid, säger Daniel Wahlström, Deputy Head of Business Development, Danske Bank Sverige. 

Genom att hålla kortet mot terminalen sker betalningen automatiskt utan att du behöver använda pinkoden. Beloppsgränsen 250 kr är satt av säkerhetsskäl, och om din betalning är ett högre belopp måste pinkoden användas. 

Fördelarna för konsumenten är att det går fortare, och att du inte behöver släppa kortet ur handen, samt att ingen kan se din pinkod när du betalar.

Erik Seiving, betalspecialist från konsultbolaget Segella, har ett uppdrag från kollektivtrafikens olika aktörer att medverka till att påskynda införandet av kontaktlösa.

– I kollektivtrafiken går det mycket snabbare om du kan betala kontaktlöst. Branschen är en av dem som har mest nytta av kontaktlösa betalningar, säger han.

Vid ett första möte under juni deltog i princip samtliga svenska kortutgivare.

– I gruppen finns en gemensam målbild att 50 procent av användarna ska ha möjlighet att använda kontaktlösa kort i mitten av år 2017, säger han.

Varför är Sverige bland de senare länderna med den här tekniken?

– Det beror nog på bankerna och på att vi har så bra system här. Många svenska terminaler, till exempel Systembolagets, är reptilsnabba. Eftersom systemen redan är bra har vi inte haft lika mycket att vinna på att införa kontaktlösa betalningar. Alla parter som är involverade inom kortsystemet måste se till att deras utrustning är certifierad för kontaktlös kortbetalning, det arbetet kostar och tar tid. 

Han säger även att bankerna hittills inte sett någon större affär med kontaktlösa betalkort som är något dyrare än dagens, vilket innebär nya kostnader och minskad marginal.

Det övre beloppet på 250 kr är inte hugget i sten. Det är ICA Banken som bestämt att deras kontaktlösa betalningshantering ska ha ett maxbelopp på 250 kr. Andra aktörer kan sätta sina egna beloppsgränser.

– Det är intressant att i Storbritannien, där det finns mest praktisk erfarenhet av tekniken i Europa, väljer att senare i år höja beloppsgränsen från 20 pund till 30 pund, cirka 385 kr, säger Erik Seiving.

I augusti genomförs ett seminarium som samlar representanter från Riksbanken, Finansdepartementet, Konkurrensverket, Konsumentverket, storbankerna, Visa, Mastercard, och andra intressenter som Svensk Handel, Visita, Svepark och Kollektivtrafiken.

Bostad
Handelsbanken: Sidledes utveckling på bostadsmarknaden framöverSer en "gradvis stabilisering" på marknaden
Kommentar
"ICA vinner på statsbudgeten"
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska aktieanalyser
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
ECB
ECB lämnar räntan oförändradHöjer tidigast efter sommaren
Aktie
Ngex lyfter efter avknoppningsbesked
Sektor
Paretos favoriter bland svenska oljebolagen
Sektor
Vinstvarning från Metsä Board sänker sektornMassa- och pappersbolag faller på bred front
Pension
Riksrevisionen ser brister i premiepensionssystemetIndexfonder hade gett högre avkastning
Aktie
SEB-aktien faller efter ny kostnadsguidning
Aktietips
Tre aktier för vinterportföljen
Skatt
Skattetips för företagare inför årsskiftet
Budget
Riksdagen sa ja till M/KD-budget
Aktier
Här är Keplers aktiefavoriter inför 2019Och några aktier du bör undvika
Kommentar
ABB en given vinnare om affären går i lås
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Skanska lågt värderat
Foto: Anders Wiklund/TT
Inflation
Inflationen lägre än Riksbankens prognosKan stoppa räntehöjning
Aktier
Hernhag: En brokig skara uppköpskandidater
Bostad
Andelen misslyckade bostadsaffärer minskar
Bolån
Snitträntorna på bolån fortsätter att sjunka
Analys
"Autolivs marknadsposition motiverar premievärdering"
Foto: Frederik Sandberg/TT
Budget
Så påverkas din plånbok av M/KD-budgetenVäntas gå igenom på onsdag
Analys
UBS: Tillväxtpotentialen återspeglas inte i Atlas aktiekurs
Skatt
Skattetips för inkomster och avdrag inför årsskiftet
Aktie
Stort insiderköp i Nyfosa
Aktie
Rekonstruktören: Potential i Starbreeze men åtgärder krävs