Så klår du index med råge

Publicerad 2015-06-08 12:24

Krönika Gå inte på erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. Satsa istället på börsbolag som är bäst i klassen när det gäller avkastning på eget kapital, skriver Privata Affärers Marcus Hernhag.

Ibland är saker lite för bra för att vara sanna. Många forskningsbolag får i tider av riskbenägenhet sin aktie uppvärderad som om allt skulle gå vägen. Neurovive blev i veckan ännu ett exempel på hur svårt det är att värdera forskning på börsen. Aktien är ned med 48 procent på en vecka efter det negativa studieresultatet. Uppenbarligen var allt inte så bra som det såg ut.

Jag har utanför börsen stött på ett erbjudande, som går ut på att du sätter in 50 000 kr eller mer på ett konto. Då ska du få 25 procents årlig skattefri avkastning och det till låg risk. Tydligen ska det ske via en programvara kopplat till spel och gambling.

När något är för bra för att vara sant är det ofta heller inte sant. Den svenska filialen till stiftelsen på Seychellerna vill inte svara något konkret på min fråga om hur eller hur mycket de tjänar. Då är det lätt att bli misstänksam.

Vilken totalavkastning får de? Hur mycket delar de med sig? Hur genereras vinsten och hur uthållig är affärsmodellen? Vilka personer står bakom stiftelsen på Seychellerna? Hur kan vinsterna vara garanterade? Och så vidare.

Det är mycket lättare att få svar på sådana frågor från börsnoterade bolag. De har kvartalsrapporter och verksamhetsbeskrivningar, ett marknadsvärde, vinsthistorik, samt en framtid du kan riskbedöma.

Många börsbolag genererar dessutom en avkastning på eget kapital som ligger över 20 procent. Så länge bolagens årliga vinster uppgår till 20 procent av det egna kapitalet borde aktien teoretiskt sett och på många års sikt också kunna avkasta ungefär lika mycket.

Exakt hur nära aktiens avkastning långsiktigt kommer avkastningen på eget kapital beror på vilken värdering du köper aktien till och hur länge du äger aktien. Väljer du rätt bolag med någorlunda god tajming kan du i vart fall få mer än de genomsnittliga 10 procenten som börsen brukar ge per år.

Att bolag som Hexpol, Cellavision, Net Entertainment, Atlas Copco och Betsson slagit börsindex på både ett och tre års sikt är ingen slump. De har alla avkastning på eget kapital som överstiger 20 procent och de har fortsatt relativt goda utsikter.

Aktierna kommer inte att slå börsindex varje år, men i ett tidsperspektiv på fem till tio år är chanserna goda att bolagen fortsätter att leverera. Även om det kanske inte är bästa köplägena nu efter de senaste årens uppgångar borde aktierna förr eller senare hänga med bolagens prestationer uppåt.

För bra för att vara sant? Nej, det är en rimlig bedömning.

Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder
Valuta
SEB: Kronan kan gå under 10 kr mot euron