Mekonomen prickar prognosen

Publicerad 2015-05-13 07:50

Rapport Bilservicekedjan Mekonomen levererade på onsdagen ett resultat för det första kvartalet som i allt väsentligt överensstämde med analytikernas förväntningar i SME Direkts prognossammanställning.

”Det är glädjande att tillväxten är stark i samtliga koncernbolag, med en tillväxt på 8 procent i Meca, 5 procent i Mekonomen Nordic och 11 procent i Sørensen & Balchen i kvartalet”, skriver avgående vd Håkan Lundstedt i rapportens vd-ord.

Mekonomens rörelseresultatet blev 142 miljoner kronor. Väntat var 143 miljoner. Rörelsemarginalen landade på 10,3 procent, precis som väntat. Resultat före skatt uppgick till 144 miljoner och slog därmed konsensusprognosen på 136 miljoner.

Bolagets eget varumärke för reservdelar, Promeister, utgjorde 10 procent av reservdelsförsäljningen och utgjorde därmed en ytterligare drivkraft för försäljningen, noterar vd:n vidare.

Mekonomens marinsatsning fortsätter dock att medföra problem. Under kvartalet påverkades resultatet negativt av extra marknadssatsningar och inkurans, vilket kostade 7 miljoner kronor.

Inför kommande kvartal konstaterar Mekonomenchefen kort och gott att bolaget ”har bra förutsättningar för god tillväxt även under resten av 2015”.