Börjesson: Följ Buffetts råd och bli miljonär

Publicerad 2015-05-07 15:19

Krönika Warren Buffets metod för att bli rik är möjlig för alla placerare. Det skriver Spiltans vd Per H Börjesson som delar med sig av observationer från årets stämma.

En reflektion jag gör, efter helgens resa med Privata Affärer till årets stämma i Berkshire Hathaway i Omaha, Nebraska, är vilka otroliga värden som skapats av Warren Buffett. På flygplatsen stod det cirka 50 privata jetplan vars ägare blivit miljonärer genom att köpa och behålla aktier i Berkshire Hathaway. Lokaltidningen Omaha World Herald (som ägs av Berkshire) berättar också om 30 lokala föreningar, välgörenhetsorganisationer och muséer som fått donationer på 12 till 300 miljoner dollar av lokala Buffett-följare.

En lokal majsfarmare berättade om hur han började köpa A-aktier i Berkshire Hathaway i mitten av 80-talet för 800 dollar och sedan fortsatt att satsa överskottet från jordbruket i Berkshire-aktien under årens lopp. Precis som Buffett levde han fortfarande ett sparsamt liv och fortsatte bruka jorden som femte generationens lantbrukare. Givetvis hade han nu en unik finansiell stabilitet (skulle gissa att han hade Berkshire-aktier för flera 100 miljoner kr) och han unnade sig att resa mycket runt om i världen. Men han hävdade att fler prylar inte gör en människa mer lycklig och att Buffett med sitt sätt att leva, på samma sätt som tidigare även med en stor förmögenhet, var en förebild för honom.

Givetvis är Berkshire Hathaways avkastning helt unik och sedan Buffett tog kontrollen över företaget år 1965 har aktien stigit från 15 dollar till 210 000 dollar. Men Warren Buffetts metod, att köpa och behålla bra lönsamma bolag med ärliga ägare och affärsidéer man begriper, är möjlig för alla placerare. I Sverige kan man till exempel köpa och behålla några av våra stora investmentbolag, som exempelvis Industrivärden, Investor, Latour eller Lundbergs. Investmentbolagen kommer säkert inte att klara av Berkshire Hathaways årliga avkastning på 21 procent men det kan vara fullt möjligt att de klarar 10 procent eller 15 procent. Anledningen till att de flesta sparare inte får dessa fantastiska avkastningar kan vara att de till exempel köper blandfonder med kostnader på 2-3 procent och som innehåller en mindre aktieandel vilket tillsammans gör att avkastningen kanske bara blir 5 procent om året. Med en sparhorisont på 30 år ger dessa olika avkastningar 304 (21 procent), 66 (15 procent), 17 (10 procent) eller 4 (5 procent) gånger pengarna. Warren Buffett säger att ”alla kan bli rika på aktier men man får inte ha bråttom men det tar mycket längre tid om man har höga kostnader och lägre aktieandel.

Några andra observationer från stämman:

1. Imponerande vitalitet hos farbröderna

Warren Buffett, 84 år, och hans vapendragare Charlie Munger, 91 år, var fortfarande förvånansvärt pigga. De svarade på frågor under fem timmar och skämtade med varandra precis som på tidigare stämmor. Under de senaste fem åren har de också gjort gigantiska förvärv i bland annat järnvägsbolaget BNSF, energibolaget MidAmerican Energy, kemikoncernen Lubrizol, IT-jätten IBM och ketchuptillverkaren Heinz. Berkshire Hathaways kassaflöden har ökat dramatiskt och utmaningen är att hitta nya investeringar för de cirka 200 miljoner dollar som kommer in till högkvarteret varje vecka. Vad hade hänt med Berkshire om Buffett och Munger enligt den svenska koden för bolagsstyrning avgått när de var 70 år gamla?

2. Börsen övervärderad?

Buffett fick en fråga om börsens värdering i dag. Svaret blev att kvoten marknadsvärde/BNP är lika högt som år 1999 och bolagsvinster/BNP är mycket högre än snittet för de senaste 50 åren vilket skulle indikera att börsen är mycket högt värderad. Men om man tar hänsyn till den extremt låga räntan så är värderingarna mer realistiska. Så frågan är vad som händer med räntan. Mungers kommentar var att ”när vi har misslyckats med att förutsäga dagens läge är det meningslöst att göra prognoser om vad som kommer att hända i framtiden”. Buffett raljerade med att säga att ”om ett företag har en nationalekonom anställd har man absolut en anställd för mycket”.

Så strunta i alla prognoser – köp och behåll bra bolag och ränteplaceringar i den mix som du tycker är lämplig för din riskprofil.

Per H Börjesson

VD, Investment AB Spiltan

PS: Givetvis kan även Berkshire Hathaway fortfarande vara en bra aktie i den långsiktiga portföljen. Gå in på www.sparklubben.se och sök på Buffett, Berkshire så kan du läsa mina tidigare Sparrebeller om varför aktien är köpvärd. Sedan 2011 har den dubblat i värde plus vinsten på dollaruppgången. Analytiker anser att verkligt värde på B-aktien idag är 175 dollar vilket kan jämföras med kursen på 140 dollar. Men när Berkshire nu är ett så stort bolag kan man kanske bara räkna med framtida avkastningar på 10-15 procent. 

Aktier
Spararna återvänder till folkaktiernaInvestor månadens mest köpta aktie
Portföljen
Snabb revansch för portföljen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Stockholmsbörsen
Nedåt på börsen
Foto: Copyright (c) 2018 nyker/Shutterstock. No use without permission.
Asien
Nya börsfall i Asien
Fonder
Sverigefonder i topp i juliPrivatspararna säljer ut sina Kinafonder
Aktier
Kapitalförvaltaren: Aktier att köpa just nu”Fortsatt bekväm med att äga aktier”
Foto: AP/TT
Wall street
Nya rekordnivåer i New York
Analys
Investmentbank sänker Oncopeptides riktkurs med 75 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Securitas slog förväntningarna
Foto: Shutterstock
Rapport
Något under förväntan för Millicom
Konjunk
KI:s barometerindikator: Högsta värdet hittills
Foto: istockphoto
Rapport
Nokia krossar analytikernas förväntningarDubblar resultatet jämfört med estimaten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Shutterstock
Sektor
Förvaltaren om Kina: Återgång till klassisk socialism"Bolagsägare skänker bort börsposter för att slippa granskning"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Något bättre än väntat för Astra ZenecaProduktförsäljningen ökade 33 procent
Foto: istockphoto
Rapport
Klart bättre än väntat från Lundin Mining
USA
USA: Senaten enad om det stora infrastrukturpaketet
Räntan
Fed lämnar räntan oförändradÄndrar inte heller obligationsköpen
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Kraftigt fall för bopriserna i Stockholm"Temporär sättning"
Foto: Shutterstock
Oljepriset
Lundin Energy: Oljepriset förblir fortsatt högt
Foto: Richard Drew/AP/TT
Rapport
Spotify ungefär som väntat
Foto: Pressbild
Oväder
Tusenlappar i ersättning vid strömavbrottMen strömmen måste ha varit borta i tolv timmar
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Credit Suisse sänker Telia