Börjesson: Följ Buffetts råd och bli miljonär

Publicerad 2015-05-07 15:19

Krönika Warren Buffets metod för att bli rik är möjlig för alla placerare. Det skriver Spiltans vd Per H Börjesson som delar med sig av observationer från årets stämma.

En reflektion jag gör, efter helgens resa med Privata Affärer till årets stämma i Berkshire Hathaway i Omaha, Nebraska, är vilka otroliga värden som skapats av Warren Buffett. På flygplatsen stod det cirka 50 privata jetplan vars ägare blivit miljonärer genom att köpa och behålla aktier i Berkshire Hathaway. Lokaltidningen Omaha World Herald (som ägs av Berkshire) berättar också om 30 lokala föreningar, välgörenhetsorganisationer och muséer som fått donationer på 12 till 300 miljoner dollar av lokala Buffett-följare.

En lokal majsfarmare berättade om hur han började köpa A-aktier i Berkshire Hathaway i mitten av 80-talet för 800 dollar och sedan fortsatt att satsa överskottet från jordbruket i Berkshire-aktien under årens lopp. Precis som Buffett levde han fortfarande ett sparsamt liv och fortsatte bruka jorden som femte generationens lantbrukare. Givetvis hade han nu en unik finansiell stabilitet (skulle gissa att han hade Berkshire-aktier för flera 100 miljoner kr) och han unnade sig att resa mycket runt om i världen. Men han hävdade att fler prylar inte gör en människa mer lycklig och att Buffett med sitt sätt att leva, på samma sätt som tidigare även med en stor förmögenhet, var en förebild för honom.

Givetvis är Berkshire Hathaways avkastning helt unik och sedan Buffett tog kontrollen över företaget år 1965 har aktien stigit från 15 dollar till 210 000 dollar. Men Warren Buffetts metod, att köpa och behålla bra lönsamma bolag med ärliga ägare och affärsidéer man begriper, är möjlig för alla placerare. I Sverige kan man till exempel köpa och behålla några av våra stora investmentbolag, som exempelvis Industrivärden, Investor, Latour eller Lundbergs. Investmentbolagen kommer säkert inte att klara av Berkshire Hathaways årliga avkastning på 21 procent men det kan vara fullt möjligt att de klarar 10 procent eller 15 procent. Anledningen till att de flesta sparare inte får dessa fantastiska avkastningar kan vara att de till exempel köper blandfonder med kostnader på 2-3 procent och som innehåller en mindre aktieandel vilket tillsammans gör att avkastningen kanske bara blir 5 procent om året. Med en sparhorisont på 30 år ger dessa olika avkastningar 304 (21 procent), 66 (15 procent), 17 (10 procent) eller 4 (5 procent) gånger pengarna. Warren Buffett säger att ”alla kan bli rika på aktier men man får inte ha bråttom men det tar mycket längre tid om man har höga kostnader och lägre aktieandel.

Några andra observationer från stämman:

1. Imponerande vitalitet hos farbröderna

Warren Buffett, 84 år, och hans vapendragare Charlie Munger, 91 år, var fortfarande förvånansvärt pigga. De svarade på frågor under fem timmar och skämtade med varandra precis som på tidigare stämmor. Under de senaste fem åren har de också gjort gigantiska förvärv i bland annat järnvägsbolaget BNSF, energibolaget MidAmerican Energy, kemikoncernen Lubrizol, IT-jätten IBM och ketchuptillverkaren Heinz. Berkshire Hathaways kassaflöden har ökat dramatiskt och utmaningen är att hitta nya investeringar för de cirka 200 miljoner dollar som kommer in till högkvarteret varje vecka. Vad hade hänt med Berkshire om Buffett och Munger enligt den svenska koden för bolagsstyrning avgått när de var 70 år gamla?

2. Börsen övervärderad?

Buffett fick en fråga om börsens värdering i dag. Svaret blev att kvoten marknadsvärde/BNP är lika högt som år 1999 och bolagsvinster/BNP är mycket högre än snittet för de senaste 50 åren vilket skulle indikera att börsen är mycket högt värderad. Men om man tar hänsyn till den extremt låga räntan så är värderingarna mer realistiska. Så frågan är vad som händer med räntan. Mungers kommentar var att ”när vi har misslyckats med att förutsäga dagens läge är det meningslöst att göra prognoser om vad som kommer att hända i framtiden”. Buffett raljerade med att säga att ”om ett företag har en nationalekonom anställd har man absolut en anställd för mycket”.

Så strunta i alla prognoser – köp och behåll bra bolag och ränteplaceringar i den mix som du tycker är lämplig för din riskprofil.

Per H Börjesson

VD, Investment AB Spiltan

PS: Givetvis kan även Berkshire Hathaway fortfarande vara en bra aktie i den långsiktiga portföljen. Gå in på www.sparklubben.se och sök på Buffett, Berkshire så kan du läsa mina tidigare Sparrebeller om varför aktien är köpvärd. Sedan 2011 har den dubblat i värde plus vinsten på dollaruppgången. Analytiker anser att verkligt värde på B-aktien idag är 175 dollar vilket kan jämföras med kursen på 140 dollar. Men när Berkshire nu är ett så stort bolag kan man kanske bara räkna med framtida avkastningar på 10-15 procent. 

Foto: AP/TT
Wall Street
Sektorrotation i New York
Börsen
Försiktig inledning på börsveckan
Foto: Shutterstock
Fonder
Robur: Sverige och Norden gemensam nämnare för bästa fondernaNy teknik och småbolag i topp
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
H&M-familjen minskar stort i Hexagon
Aktie
Munters får stororder inom litiumsegmentetOrdervärde på 12 miljoner dollar
Analyser
Här är måndagens köprekar
Krönika
Hernhag: Världen går inte under den här gången heller
Foto: istockphoto
Analyser
Blandade analyser av Outokumpu
Foto: Shutterstock
Placera
Brasilianskt valutaras drabbar sydkoreanska privatsparare
Foto: Shutterstock
Pandemin
SCB: Fortsatt minskad konsumtion i juni
Foto: istockphoto
Boprisindikatorn: Allt fler tror på stigande priserStark återhämtning efter vårens ras
Placera
Affärsvärlden: Två aktier att köpa
Foto: Jonathan Ernst / Reuters /TT
Pandemin
Trump går vidare med stimulansåtgärder på egen hand
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter