Pensiono.se:s Nicklas Hellberg och Mattias Fellenius prisades på Insurance Awards.

Avgiftsjägarna har sparat 100 miljoner åt svenska pensionssparare

Publicerad 2015-04-24 18:34

Pension Med bara en handfull anställda har Pensiono.se, med grundarna Nicklas Hellberg och Mattias Fellenius i spetsen, hjälpt tusentals svenska pensionssparare att sänka avgifterna i sitt sparande. I veckan prisades bolaget vid Insurance Awards i Stockholm.

Duon drog igång bolaget år 2011 med det enkla målet att sänka avgifterna för pensionssparare. Rent praktiskt går det hela till så att pensionsspararen ger Pensiono.se en fullmakt att sammanställa en individuell översikt över alla pensionsförsäkringar och vilka avgifter som är förknippade med dessa.

Pensiono.se undersöker också om kapitalet går att flytta till ett billigare alternativ och hur mycket man skulle tjäna på detta. Den sammanställning som tas fram är helt gratis och utan förpliktelser för pensionsspararen.

Mest att spara på fondförsäkringar

Framför allt är det pensionssparare med fondförsäkring som kan tjäna på en flytt eftersom man ofta betalar ”dubbelt”. Först betalas en avgift för själva fondförsäkringen, sedan för själva fonderna.

– Att betala en fondförvaltare 1,5 procent per år i fondavgift är acceptabelt om förvaltaren är riktigt duktig. Men enligt våra beräkningar betalar pensionsspararna i snitt nästan 1 procent per år i försäkringsavgift bara för att få ha sina pengar hos ett försäkringsbolag. Det är på tok för mycket, säger Pensiono.se:s vd Mattias Fellenius.

Han slår i stället ett slag för de försäkringsbolag som helt slopat fondförsäkringsavgiften.

– Det finns sedan många år tillbaka försäkringsbolag som sänkt sin försäkringsavgift till 0 procent. Vi hjälper våra kunder att flytta sina pengar till ett av dessa bolag. Oftast kan pensionsspararen ha kvar samma fonder så avkastningen påverkas inte, säger Mattias Fellenius.

Flytt ger intäkter till Pensiono.se

Och det är just själva flytten som ger Pensiono.se intäkter. En pensionssparare kan visserligen själv administrera flytten och då blir det inga intäkter för Pensiono. Men många väljer att låta Pensiono flytta kapitalet.

I dessa fall kan Pensiono få intäkter i form av flyttprovisioner. Men det finns också pensionsbolag som inte betalar ut några provisioner. I så fall får kunden betala en avgift till Pensiono.se för att få hjälp med flytten.

– Att Pensiono samlar in information om dina pensionsförsäkringar och visar dig dina möjligheter är alltid helt kostnadsfritt. Men om du väljer att anlita oss för att få hjälp att flytta ditt kapital får du tydlig information om det kostar något för dig och hur mycket Pensiono får i ersättning, säger Mattias Fellenius.

Prisad på Insurance Awards

Sedan Pensiono.se drogs igång 2011 har bolaget hjälpt 7 500 kunder att tillsammans sänka sina avgifter med 100 miljoner kr.  Bolaget växer kraftigt med en ständigt ökad kundtillströmning. I dag har bolaget 10 anställda men målet är att fördubbla styrkan i år. Framför allt är det fler licensierade ekonomiska rådgivare med lång erfarenhet som bolaget anställer.

I veckan utsågs dessutom Pensiono.se till Årets försäkringsförmedlare Liv på Insurance Awards i Stockholm vilket är branschens egen motsvarighet till Oscarsgalan.

– Det här priset är fantastiskt att motta. Utmärkelsen gör också att vi nu känner oss accepterade i branschen, säger Nicklas Hellberg.

Not: Här nedan kan du själv beställa en kostnadsfri sammanställning av ditt pensionssparande.