Amorteringskrav eldar på bostadsmarknaden

Publicerad 2015-04-10 08:43

Efterfrågan på bostäder är fortsatt mycket stark och det är definitivt säljarnas marknad just nu. Det framgår av Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel.

En anledning till att bostadsmarknaden är hetare än vanligt just nu är det kommande amorteringskravet. Många tycks nämligen passa på att köpa bostad innan kravet införs.

– Flera olika faktorer bidrar till den starka efterfrågan. Låg ränta och bostadsbrist är två fundamentala orsaker. Införandet av amorteringskrav bidrar också. Många vill passa på att genomföra sin bostadsaffär innan de nya reglerna träder i kraft, vilket sannolikt är första augusti. Det leder till stark efterfrågan, högt tempo och stigande priser, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist i ett pressmeddelande.

Men även om amorteringskravet driver upp priserna nu tror en majoritet av mäklarna (52 procent) inte att de kommer ha någon effekt på priserna när de väl har införts. Däremot spår de en ökad inlåsningseffekt och högre trösklar för förstagångsköpare.

37 procent av mäklarna tror att kraven kommer leda till sjunkande priser, medan 11 procent tror på en uppgång.

– Det är svårt att ifrågasätta syftet med amorteringskraven. I grunden är minskad belåning något positiv. Men tyvärr kommer de nya kraven spä på två problemområden som redan präglar marknaden. Förstagångsköpare, som redan idag har det tufft, kommer få ännu högre trösklar in till marknaden. Och det blir även tydligare inlåsningseffekter då sannolikt fler kommer välja att bo kvar i sina nuvarande bostäder för att undvika att amortera, säger Lars-Erik Nykvist.