Fem stabila aktier att hålla hårt i

Publicerad 2015-04-10 11:12

Chatt Det kan vara smart att välja defensiva aktier om du tror att börsen går mot turbulenta tider. Privata Affärers aktiereporter Marcus Hernhag tipsade om fem sådana bolag i chatten med läsarna.


Moderator: God förmiddag och välkomna till aktiechatten. Nu sitter Marcus redo vid tangentbordet för att ta sig an era frågor!

Lars: Hej, tack för att ni har gjort mig intresserad av aktier/fonder och ekonomi i stort. Min fråga, skall jag satsa på Mycronic? Köpa på mig mera?
Marcus: Hej! Mycronic går riktigt bra just nu så äger du den aktien kan du behålla ett tag till. Men risken är ganska hög trots allt.

Ingeborg: Hej. Har du samma positiva åsikt om Oscars preffar efter att de ändrat sitt program.? Blir osäker efter en del skriverier i DI och andra tidningar. Skall man behålla eller?
Marcus: Hej! Jag varnade länge för preferensaktier som handlas över inlösenkursen och med Oscar Pref infriade sig riskerna. Just Oscar Properties Pref har jag aldrig varit uttalat positiv till, det är främst andra. Den nya preffen ger sämre villkor men högre inlösenkurs. Inget att springa benen av sig efter.

Tommy: Hej, jag har suttit ett tag nu med några Cybercom aktier men det händer ingenting spännande i bolaget, tycker du att bolaget är värt att satsa på ett tag till eller!
Marcus: Hej! IT-konsulterna är ingen lätt bransch att investera i, prispress etc. Hittar du något som är bättre så byt, lite beroende på vad du köpte Cybercom för i första läget.

Edman: Morning Banksektorn är den på väg tillbaka, med tanke ränteläget och ev.nya pålagor?
Marcus: Hej, banksektorn lär fortsätta vara en kassako som går minst lika bra som börsindex.

ulla: Jag undrar vad du säger om Profilgruppen det småländska företaget. Är det köpvärt? På kort och lång sikt.Tacksam för svar Ulla
Marcus: Profilgruppen har efter en lång kräftgång gjort ett stort kursryck i år. Aktien tillhör inte mina favoriter, men kanske har det vänt för bolaget nu.

annika: Hej! avser minska mitt aktieinnehav till förmån för lågriskplaceringar såsom hedgefonder,mm. Ge mig förslag på några hedgefonder samt alt. placeringar,nöjer mig med 3-5% uppgång/år
Marcus: Hej! Brummer Multi-Strategy, Excalibur, Atlant Stability. Catella Hedge har lite högre risk, men den är ändå måttlig.

Sture: Hej Marcus Nu börjar jag tycka att utvecklingen på aktiemarknaden är oroande. Är det inte dags snart för en ordentlig rekyl eller en bubbelbristning. Hursomhelst, jag börjar fundera på att sälja av i mina ISK er men samtidigt köpa fonder som känns säkrare. Vad säger du och vad skulle du rekommendera mig att köpa i så fall så att fallet inte blir så stort om det händer någonting liknande vad jag fruktar.
Marcus: Hej! Hedgefonder med relativt låg risk lär stå emot, liksom alla korträntefonder. Även vissa preferensaktier, men de börjar överlag bli dyra.

Maria: Hej, Er tidning har verkligen får mig intresserad av aktier. Jag har 50000 att laborera med. Är Getinge, MQ och Clas Ohlson att rekommendera eller har du andra förslag?
Marcus: Hej! Det där är tre hyggliga alternativ, men det finns fler aktieråd i tidningarna. 😉 Som Bahnhof.

Hans: Hej! Kan du nämna tre bra och stabila utdelningsaktier. Tack
Marcus: Hej! Det har länge varit en god affär att köpa aktier i Swedbank, Betsson och Enea på rekyl. Det kan det fortfarande vara. Men vill du ha lägre risk får du välja utdelningshöjare som Hufvudstaden eller stabila tröga bolag som Telia Sonera.

Mark: Telia hade utdelning igår, det är väl det som kallas X dagen men kan man sälja direkt på X dagen och ändå få utdelningen. När ska man alltså senast äga aktien för att kunna ta del av utdelningen.
Marcus: Du kan sälja direkt på X-dagen och ändå få utdelningen. Men på X-dagen brukar aktien falla med utdelningsbeloppet. Telia föll igår t.ex. Utdelningar lönar sig på sikt, men det är tveksamt om man kan hitta en tradingstrategi som funkar för att utdelningar ska löna sig exakt över utdelningsdagarna.

rod: Om man har en isk. Hur fungerar det då om man får utdelning på någon aktie.
Marcus: Då får du utdelningen som vanligt, men det dras ingen kapitalskatt. Däremot blir det schablonskatt varje år, den räknas ite förenklat mot tillgångarna du har på ditt ISK.

sonia: en fråga ang utdelning. När är sista dagen att köpa betsson för att få vara med på utdelningen?Tack för en bra chatt.
Marcus: Den 10 maj. Men aktien är dyrare än vanligt nu och den 11 maj lär Betsson falla med utdelningsbeloppet.

Kalle: Hej och tack för en bra chatt! Vad anser Du om Karo Bio??? Är det något att satsa på???
Marcus: Hej! Sedan 2001 har det varit mest nedåt för Karo Bio på börsen. Det säger en del om utvecklingen i bolaget. Satsa på bolag som går bra istället.

Doris: Hej. Orexo har ju backat ganska regält senare tid och verkar stå och stampa på stödet. Vilka utsikter finns, tror du? Kan försäljningen av dess preparat antiopiater accelerera?
Marcus: Hej! Det kan den, men jag läste någonstans att de inte tagit marknadsandelar som man hade kunnat hoppas. Det är jättesvårt att veta hur försäljningen går när det gäller sådana där produkter och hur aktien ska reagera på det.

Stefan: Hej ! Vad anser du om CocaCola och Walmart i en mycket långsiktig portfölj ?
Marcus: Hej! Där platsar de utfrån utdelningshistoriken i alla fall.

Trevelyan: Hej Skägget! Jag har följande portföljsammanssättning: H&M, Handelsbanken, Skanska, ABB, Atlas Copco, Betsson, Mekonomen, Clas Ohlson, SCA, SKF, Axfood, Assa Abloy, Securitas, Addtech, Alfa Laval, Byggmax, Castellum, Tele2, samt Ratos. Om du fick välja en som du skulle ta bort av dessa – vilken skulle du välja att sälja?
Marcus: Hej! Svårt att välja, ta den med svagast trend.

MikeHoncho: Hej, kursen på Klövern pref har stått relativt stilla, trots att styrelsen föreslår en ökad inlösenkurs från 350kr till 500kr. Är detta något som marknaden missat? Jag hade räknat med att det skulle uppmärksammats lite mer.
Marcus: Hej! Ja, det stämmer. Klövern föreslår höjning av inlösenkursen till 500 kr. Det är positivt. Marknaden bryr dig bara om räntor och direktavkastning nu och drivs av alla centralbanksstimulanser, inlösenukrserna verkar börsens aktörer inte titta på alls. Ta bara Fast Partner Pref som handlas högt ovan sin inlösenkurs.

Åsa: Bull dax x18 von, vad tycker du om det ? Mvh
Marcus: För en trader kanske det kan vara ett alterantiv på något vis. För de flesta placerare är det en vansinning hävstång.

Henric: Hej! Tror du eniro kommer överleva? Om de finns en framtid så är det ju verkligen läge att kliva in. Har de nån inkomst förutom reklam? mvh
Marcus: Hej! Eniro lär överleva, men det har också sitt pris för aktieägarna som får gå in med mer pengar i nyemissionen.

J.L: Hej Markus Jag har lagt hela min investerarkarriär med fokus på utdelningar. Efter egna undersökningar så kom jag fram till att största delen av avkastningen kommer därifrån. Därför la jag ner mycket tid på att analysera bolag med längsta utdelningshistoriken. Därför är jag investerad tungt i coca cola, procter&gamble, colgate, exxon mobil. Dessa bolag har en exceptionellt bra utdelningshistorik över 120 år av utdelningar. Jag har även analyserat lite svenska bolag och här kommer min fråga : Stämmer det att sandvik har haft utdelning över 100 år? Svenska handelsbanken över 100 år? Atlas copco runt 90 år? Mvh
Marcus: Hej, ja det kan stämma, men det är inget jag kan bekräfta. Jag får kolla upp det om det går.

Johan: Har din syn på ISK förändrats nu när skatten kommer att höjas så kraftigt?
Marcus: Nej, höjningen sker från låg nivå så i nuläget med de låga räntor som råder är ISK fortfarande bra för nysparande.

Martin: Hej Skägget, Känner du till någon bra sida där man kan söka/jämföra aktier baserat på utdelning, utdelningsprocent, P/E osv. Upplever att det är svårt att få en överblick. Man får gå in på respektive aktier i regel och läsa. Trevlig helg sen på dig!
Marcus: Hej! Det finns flera utländska sajter med funktioner för screening. Färre i Sverige, Börsdata kanske. Många sajter med jmf av nyckeltal har luckor i statistiken, eller så är det inte helt lätt att veta vad det är för prognoser eller faktiska resultat som ligger till grund för vilka siffror. Ingår engångsposter t.ex.?

Eric: Hej Marcus Tror du Klövern pref. kan vara en vettig satsning?
Marcus: Hej! Klövern Pref är i vart fall mer lockande än ett räntekonto.

Henric: Tjenna Hernhag! Kan du ge exempel på 5 st defensiva aktier som du gissar på skulle kunna stå emot svängningar på börsen nu när vi ev går mot oroligare tider? Har tänkt börja sälja av / omplacera lite…. Kanske sitta med 60-70% likvid ifall det blir rea under sommaren/hösten vad tror du om det? Avanza portföljen är uppe i 350k nu behöver igentligen inte de pengarna på kort sikt…. Mitt netto ligger på ca 900k idag men då är det inräknat handpenning lägenheter (200k) plus vinster(ca 200k efter skatt kanske mer) där… resten är leksaker mc cross bilar osv. mvh
Marcus: Hej! Swedish Match, Telia, Axfood, ICA, Astra. Defensiva branscher på så vis att de är konjunkturstabila.

Mats/Malmö: Hej Marcus! Jag har en uppgång på VP-tjänst bas på 36% och investeringssparande på 29% sedan i höstas. Vinsten idag uppgår till 900,000 kronor. Är det dax att sälja av och invänta en nedgång för att sedan investera pengarna igen. Tilläggas skall att jag behöver inga kontanter dem närmaste åren. Tack för en kanonbra aktiechatt. Mats/Malmö
Marcus: Hej! Det är aldrig fel att hålla balansen i sparandet och ha lite torrt krut redo utanför börsen om det blir nedgång. Däremot ser jag ingen anledning till större försäljningar för långsiktiga. Det är för svårt att tajma börsen rätt för de flesta av oss.

Bonden: Hur känner du för bolag som Skåne-Möllan, swedol och sportamore på lång sikt, mer än 5år?
Marcus: Jag tycker alla tre är spännaden att följa, men av helt olika anledningar. Jag ser med det sagt ingen given vinnare precis.

perolof: Vi som är bosatta i USA och har aktier i Axis.Hur gör vi när vi inte kan anmäla dessa till försäljning. eftersom vi är bosatta i USA? Tacksam för svar.
Marcus: Sälj över börsen om det går. Din mäklare borde kunna hjälpa dig. Eller om du säljer till någon du känner som bor i Sverige som därefter i sin tur kan tacka ja.

Moderator: Det fick bli sista svaret för den här gången. Vi tackar Marcus och alla som deltagit och önskar trevlig helg!

Chatt
Hernhag: Två favoriter bland investmentbolagen"En aktie värd att titta närmare på just nu"
Placera
Så lyckas du med förhoppningsbolagExperten ger ett hett aktietips
Event
Chefredaktören: Nu kan vi anordna placeringskvällar igenStora Placeringskvällen i åtta städer
Pension
Så mycket ökar pensionerna nästa år
Börsen
Avmattning i eftermiddagshandeln
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street åt olika håll
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB höjer Evolution till köpFortsatt lönsam tillväxt i korten
Rapport
Något bättre tillväxt än väntat för Autoliv
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Hexpol återtar utdelningenÅterbetalar permitteringsstödet
Rapport
Sämre än väntat för Veoneer
Analyser
Här är fredagens köprekar
Rapporter
Kolla hur det går för fredagens rapportbolagHär är hela listan
Notering
Något nedåt för Offentliga Hus i premiären
Rapport
Starkt resultat från Electrolux"Uppdämd efterfrågan bakom lyftet"
Rapport
Vinstfest för NordeaSlog förväntningarna med råge
Rapport
Thule krossade förväntningarnaNettoomsättningen ökade mer än 50 procent
Rapport
Dometic höjde omsättningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Lite bättre än förväntat för omsorgsbolaget
Rapport
Pandox bättre än väntat"Återhämtning på hotellmarknaden"
Rapport
ABB spår utmanande kvartal
Rapport
Ica prickade förväntningarna
Rapport
Odd Molly vände till vinstFunderar på att dela upp bolaget
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betsson klart bättre än väntat"Kasino lockar även efter nedstängningarna"
Rapport
Bättre än väntat för EpirocFöreslår en andra utdelning
Foto: Henrik Montgomery/'TT
Rapport
Intrum i linje med förväntningarna