SEB:s nordiska favoritaktier

Publicerad 2015-04-01 16:23

Aktietips Börsen har goda möjligheter att klättra vidare med stöd av flera gynnsamma faktorer. Det anser SEB:s aktiestrateg som pekar ut tre svenska och två danska storbolag som högintressanta.

Trots att värderingen är markant högre än det historiska snittet är SEB fortsatt optimistiska till börsen. Det framgår av ett nytt marknadsbrev där aktiestrategen Christopher Lyrhem tipsar om heta aktier.

SEB tror att börsen finner bränsle från de extremt låga räntorna, stimulanser i Europa, låga drivsmedelkostnader och finansieringskostnader för både företag och konsumenter samt för exportbolagen fördelaktiga valutakurser.

– Vi prioriterar bolag med god förmåga att växa långsiktigt genom innovation, geografisk expansion samt positiva strategiförändringar, säger Christopher Lyrhem i marknadsbrevet.

Han nämner följande bolag som särskilt attraktiva just nu:

Verkstadsbolaget ABB som vänder en riskfylld och olönsam projektverksamhet inom kraftsystem mot mer stabilitet och högre lönsamhet. SEB väntar sig en gradvis förbättring av marginalen under 2015. Aktien anses köpvärd med tanke på värderingsrabatten jämfört med sektorn och den höga direktavkastningen. 

Mätteknikbolaget Hexagon växer organiskt och visade den högsta tillväxttakten på fyra år under fjärde kvartalet. Rörelsemarginalen nådde samtidigt nya höjder och SEB tror att bolaget kan expandera lönsamheten ytterligare. Enligt banken har företaget en mycket god förmåga att växa både organiskt och via historiskt framgångsrika förvärv. 

Det är skördetid för Husqvarna som tillverkar trädgårdsprodukter. Med större fokus på lönsamheten för den amerikanska verksamheten kan rörelsemarginalen nå bolagets mål på 10 procent i år, enligt SEB. Makromiljön med lägre råvarukostnader, bränslekostnader samt en stark bostadsmarknad i USA talar till bolagets fördel.

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk anses ha en betydande uppsida. Flera produktlanseringar väntas driva tillväxten de kommande åren. Ledningen väntar sig att rörelseresultat växer med hela 29 procent i år. Enligt SEB är bolaget ett av de mest solida tillväxtbolagen i Norden, med tanke på exponeringen mot den allt större gruppen diabetiker.

Smycketillverkaren Pandora, som också är listad på Köpenhamnsbörsen, har trefaldigat resultatet över de senaste fem åren. Trots det är bolaget fortfarande i en relativt tidig expansionsfas internationellt. SEB menar att Pandora är ett av börsens mest attraktivt värderade tillväxtbolag. Banken pekar på en ”extraordinärt hög” lönsamhet som möjliggör en generös utdelningspolitik.

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Börsen
Börsen: Avslutning ovanför nollstrecket
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval