Åtta ovanor du som företagare bör göra dig av med

Publicerad 2015-03-31 13:13

De flesta företagare hinner inte med allt som ska göras under arbetsdagen även om den utsträcks till att omfatta tolv timmar, eller mer. Ett sätt att hinna bättre är att rensa bland dina ovanor. Nya Affärer tipsar om åtta ovanor att göra sig av med.

Varför hinner du inte med att göra-listan? Det kan bero på att dina tidstjuvar är dina egna ovanor. Här har du några exempel på sådana. Som tur är går ju ovanor att avsluta, eller förändra.

  1. Kolla mejlen oavbrutet. I dag har människor som kommunicerar via mejl och mobil företräde. I nästan alla situationer. Tillhör du dem som måste kolla – och svara – omedelbart när det plingar till i inboxen? I det beteendet ligger en del av din ineffektivitet. Lär dig att bara kolla mejlen med vissa tidsintervall, till exempel varje timme eller varannan timme. Det gör dig garanterat betydligt effektivare. Tänk på vad en halvdag utan mejl skulle kunna innebära.
  2. Mötes-sjukan. Lär dig rensa bort onödiga möten, till exempel att du vill kolla status varje vecka i alla projekt. Boka bara möten när du anser att de är absolut nödvändiga. Det frigör stora mängder arbetstid och energi. Inte bara för dig själv utan också för alla andra som ska vara med på möten. Kolla om något digitalt projektverktyg kan användas i stället.
  3. För långa arbetsdagar. Om du jobbar mer än åtta timmar per dag blir din produktivitet sämre. Det är möjligt att du måste göra det för att klara av ditt företag, men om du kan experimentera med att jobba kortare tid upptäcker du att din produktivitet ökar.
  4. Börja med det svåraste. Det finns olika uppfattningar om man ska börja med det svåraste eller lättaste på att göra-listan varje dag. Om du börjar med det lätta, då riskerar du att förlora en del energi tills du kommer till dagens svåra uppgifter. Vänd på ordningen, gör det svåra först när du har bäst energi.
  5. Kaffefrukosten. Många vill börja dagen med kaffe. Det brukar pigga upp, men det är inte ovanligt att kaffe ibland utgör hela frukosten. Det är ett stort misstag. Du behöver fylla på med bränsle för dagens arbete. Kaffe räcker inte för att täcka kroppens behov.
  6. Jobbar du i stället för att sova? Det finns hur många undersökningar som helst som visar att det är nödvändigt att sova tillräckligt. Vad det är kan man diskutera, för en del klarar sig med sex timmar, andra på åtta. Men resultatet blir förödande om du sover för lite. Du tappar i ork, koncentrationsförmåga och får huvudvärk. Sov den tid som du vet att du behöver.
  7. Ät lunch men inte vid skrivbordet. Det är lätt att tro att du förlorar mindre tid om du äter lunchen vid skrivbordet. Det gör du inte. Den sammantagna effekten av skrivbordslunchen kan vara förödande. Förutom risk för spill på dokument och digitala hjälpmedel, tenderar du att göra dåliga lunchval, som framför allt grundas i att det går snabbt att skaffa in, tillreda och äta. Gå iväg, ät på ett annat ställe, och kom tillbaka med delvis laddade batterier.
  8. Inga raster. Jobbar du tio timmar i rad utan rast, kan du skryta med att du är effektiv. Sanningen är att du är uthållig, men sannolikt inte särskilt effektiv. Planerade raster skapar utrymmer för både hjärna och kropp att börja jobba igen, med hög energi.
Boräntan
SBAB: Långsamma boräntehöjningar att väntaFå väljer fortfarande att binda boräntorna
Placera
Hernhag: Lagom hög direktavkastning är bäst
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Börsen
Nedåt på börsen
Skatter
Carnegie: Se upp för höjda kapitalskatter
Foto: istockphoto
Börsen
SHB: Räkna med sänkta vinstprognoser i rapporterna”Ökad risk för stora kursrörelser”
Rapport
Castellum slog förväntningarna - höjer utdelningen
Aktie
Inget uppköp av Millicom - förhandlingarna avbrutna
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Många osålda bostadsrätter tas bort från marknaden
Sektor
"Risk för skuldsmäll för bostadsutvecklare"
Kurser
Bli en bättre investerare med Privata Affärers kurser
Aktier
Tv-bolag tackar nej till reklam från cannabisbolagen
Foto: Björn Larsson/TT
Analys
Citi: En vinnare i nya tobaksvärlden
22/1
Trading Direkt: Börsläget, SSAB och Swedish Match
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Betting: Pareto sänker fyra riktkurser inför rapportperiodenBetsson enda bolaget med höjd riktkurs
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SEB: Bopriserna sjunker 3-4 procent i år
Krönika
Rådgivaren: Se upp för obligationerKan bli en dyrköpt läxa
Aktier
JP Morgan överviktar Assa Abloy och Epiroc
Foto: Anders Wiklund/TT
Bostad
Nyproduktion billigare än andrahand i Stockholm
Konjunktur
SEB: Sverige undgår recession
Krönika
Hernhag: Nya skydd som försämrar för oss sparare
Foto: istockphoto
Kina
Tillväxtstakten avtar i KinaMen kinesiska aktier stekheta i USA
REGERINGEN
Löfvens regeringsförklaring: Ny stor skattereform ska genomföras
SKATT
Bolund vill diskutera ränteavdragenFår ansvar för bostadsfrågor
REGERINGEN
Andersson och Bolund fortsätter som ministrar
Börsen
Danske: Rapportperioden temperaturmätare på tillståndet i ekonomin