Buffett: Därför är likvida medel mer riskfyllda än aktier

Publicerad 2015-03-02 10:28

Buffett I helgen publicerade finansgurun Warren Buffett det årliga brevet till aktieägarna i Berkshire Hathaway. I årets upplaga skriver han bland annat att det faktiskt är mindre riskfyllt att ha sina tillgångar i aktier jämfört med mer likvida medel som till exempel kontanter. I alla fall i ett längre perspektiv.

I år firar Buffetts bolag Berkshire Hathaway 50 år och årets upplaga av brevet till aktieägarna omfattar hela 42 sidor späckade med ingående information om bolagets affärer varvat med visdomsord från finansansgurun.

Ett kapitel ägnas till exempel åt ett resonemang som går ut på att det inte alls är mer riskfyllt att placera i aktier jämfört med en tillgångsklass som ”cash equivalents”, alltså likvida medel som kontanter, amerikanska statsobligationer och liknande som normalt sett anses ha mycket låg risk. Men det är tvärtom, menar Warren Buffett.

Han konstaterar till exempel att S&P 500 (med utdelningar återinvesterade) gett en avkastning på hela  11 196 procent mellan 1964 och 2014. Han jämför detta med utvecklingen av dollarns köpkraft och noterar att det i dag krävs 1 dollar för att köpa det som 1965 kostade 13 cent. Kort sagt, dollarns köpkraft har minskat 87 procent.

Om man samtidigt definierar att investera som att ”föra över köpkraften till andra nu med en förväntan om att få tillbaka mer köpkraft vid ett senare tillfälle”  drar Buffett slutsatsen att en diversifierad portfölj av amerikanska aktier under de senaste 50 åren varit en betydligt säkrare investering än till exempel amerikanska statsobligationer kopplade till dollarn.

Det var också sant under den första hälften av 1900-talet och lär därför också vara sant även i framtiden, menar Buffett.

”Aktier kommer visserligen alltid vara mer volatila men på lång sikt är likvida medel kopplade till en viss valuta betydligt mer riskfyllda än en väldiversifierad aktieportfölj som byggs upp över tiden”, skriver Buffett.

Han menar att det är fel att sätta likhetstecken mellan volatilitet och risk i ett långsiktigt perspektiv.

”Om en investerare räds volatilitet eftersom man felaktigt ser det som ett riskmått kan man ironiskt nog göra väldigt riskfyllda saker. Tänk till exempel de som för sex år sedan skakades av fallande aktiekurser och därför placerade i ”säkra” statsobligationer eller satte in pengarna på banken. Dessa har bara fått smulor i avkastning samtidigt som börsen stigit kraftigt. Då låg S&P 500 under 700, nu ligger index runt 2100”, skriver Buffett.

”Om det inte vore för deras rädsla för volatilitet så kunde dessa ha fått en god inkomst genom att stoppa in pengarna i en billig indexfond istället”, konstaterar Buffett.

Här kan du ladda ner hela Buffetts brev till aktieägarna.