Kina fortsatt intressant – men allt större fokus läggs på expansiva grannländer

Publicerad 2015-02-27 06:41

Asien Kina är fortsatt intressant, men fokus under de närmaste tio åren hamnar på de asiatiska nationerna Indonesien, Filippinerna och Vietnam. Det menar förvaltaren Gunnar Påhlson på Carnegie.

Nyligen firade kineserna in Getens år som enligt den kinesiska almanackan borde bli stillsamt, eftersom geten till sin natur är ett fredligt, vänligt djur. Men, det är också ett mycket envist djur. Så frågan är, blir 2015 ett året då bull, bear och get lär sig fredlig samexistens?

Fjolårets relativt starka uppryckning på de kinesiska börserna ska dock inte tas för given inför detta nya år.

”Det vore olyckligt om inte minst mindre investerare har orealistiska förväntningar för innevarande år. De kinesiska myndigheterna borde göra ännu mer för att förhindra att den kinesiska marknaden blir överhettad”, skriver till exempel Eddie Chow, Senior Executive Vice President i Templeton Emerging Markets Group i ett blogginlägg på investmentbolagets hemsida.

Även här hemma finns en viss skepsis mot Kina. Gunnar Påhlson förvaltar fonden Carnegie Asia och han menar att Kinas ekonomi står inför mycket stora utmaningar under de närmaste fem till tio åren.

– Kina befinner sig i en avmattningsfas. Trots det redovisades en tillväxt på 7,4 procent ifjol, men den siffran är inte helt trovärdig om man till exempel tittar på råvaruimporten och tar med riktigt hårda data. Då tyder snarare utfallet på 5-6 procent, säger han.

Avmattningsfasen är följden av en medveten förändring driven av den kinesiska ledningen. De kraftigt höjda industriarbetarlönerna sedan finanskrisen och uppskrivningen av valutan är två av de bakomliggande orsakerna till att konkurrenskraften försvagats, enligt Gunnar Påhlson.

– Globala bolag som Apple, med flera, lägger sig till exempel i Vietnam i stället för i Kina. När vi nu har outsourcat vår produktion till Kina under 20 år för att det har varit billigare att producera där, måste nu Kina outsourca till andra asiatiska marknader, till exempel Filippinerna, Indonesien och Vietnam. Där finns stora befolkningar och billig arbetskraft med låg genomsnittsålder. Samtidigt är de här länderna i sig själva stora marknader.

Istället för att enbart fokusera på Kina så är det bättre att tänka bredare och även inkludera nya kringliggande snabbväxande marknader.

– Den billigare arbetskraften och stora utländska direktinvesteringar som ger arbetstillfällen åt den unga befolkningen i de här länderna skapar också en ökad inhemsk konsumtion, samt ökad export. Allt samverkar till en positiv kraft, säger Gunnar Påhlson.

Även demografin i Kina är en orsak till att titta bredare på Asien, menar Gunnar Påhlson. Ettbarnspolitiken har funnits i 30 år och nu börjar Kinas befolkning att ”peaka”. Befolkningen åldras och det råder brist på inhemsk arbetskraft. Det finns ett glapp på åtminstone 20 år och den nyligen införda rättigheten till två barn behöver många år för att kompensera bristen.

Under 30 år har målet varit enkelt för den kinesiska ledningen, att behålla makten till varje pris. Det har fungerat med en ohelig allians mellan den politiska eliten och vanligt folk, som varit nöjda när de har fått det ständigt bättre.

– Men en ny generation vill inkludera frågor som demokrati, semester, pensioner och miljö. Då fungerar inte längre den ”oheliga” alliansen.

Den nye kinesiske presidenten håller på med en hälsovårdsreform som också innefattar sociala skyddsnät. Det är bra för kineserna, men 60 procent av bolagen på börsen ägs av staten. När målen skiftar till sociala aspekter påverkar det värderingarna på kinesiska aktier.

Kinas president jagar också politiska fiender i en uttalad kamp mot korruptionen. Han säger till kommunpolitikerna att den utbredda korruptionen måste bekämpas, och att alla kommunala beslut ska undersökas.

– I ett sådant läge fattas inga beslut alls, av rädsla för att fastna i korruptionsundersökningarna. Det får till följd att inga investeringar görs, och att produktionen minskar. Antikorruptionspolicyn motverkar tillväxten.

Men även om Gunnar Påhlsons egen fond fokuserar brett i Asien så finns Kina naturligtvis kvar i portföljen. Det finns nya sektorer som förväntas leverera stor avkastning. Hälsovård är en.

– Vi prioriterar specifika bolag i Kina, inte minst i hälsovårdssektorn. Det är en bransch med stora brister som nu kommer att lyftas upp. Det har redan lett till att privata investerare är på väg in i branschen som fått betydligt gynnsammare villkor, säger Gunnar Påhlson.

Regeringen har en lista på prioriterade hälsobolag, som är intressant ur ett investeringsperspektiv. Diabetes växer till exempel explosionsartat i Kina, även bland 30-åringarna. Men det är inte unikt för just Kina, då hälsosektorn är intressant i hela Asien.

Andra sektorer att hålla ögonen på är sociala medier och e-handel, som båda växer snabbt, liksom smarta telefoner.

Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Börsen
Uppåt på börsen
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar
Räntor
Nordea sänker gräns för negativ ränta till danska kunder
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street nära nollstrecket
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Ingves: Fortsatt behov av stimulanser"Behövs mycket stöd under lång tid"
Sektor
Vätgas: Tydlig sektorrekyl
22/9
Trading Direkt om räntebeskedet
Fond
Påverkansfond investerar i Bergman & Beving Vill stoppa barnarbete i underleverantörsleden
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Fondeer
Fastighetsfonder gör comeback
Foto: Shutterstock
Bank
Fortsatt stora ras för banker
Börsen
Chefsstrategen: Börsen kommer fortsätta uppåt"Rekylen blir inte långvarig"
Bank
SEB en av de banker som nämns i läcka
Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Reformer bäddar för intressanta placeringsmöjligheter"Brasiliansk ekonomin överraskar positivt efter pandemin"
Budgeten
Andersson: "Ny arbetslinje" ska ta Sverige ur krisen"Budgeten ger 75 000 nya jobb"
Budgeten
"Historisk skuldsättning utan att lösa problemen"M riktar kritik mot budgeten
Budgeten
Analytiker: Inte så expansiv budget som man kan tro"Mycket bara tillfälliga åtgärder"
Analyser
Dubbelsänkning för Bravida
Höstbudgeten
Budgeten: Reformer för över 100 miljarder nästa år
Foto: Anders Wiklund/TT
Budgeten
Budgeten: Mycket positivt för plånboken