Två köpvärda aktier – och en nykomling att teckna

Publicerad 2015-02-11 08:19

Aktietips Affärsvärlden rekommenderar köp i Systemair och Gunnebo, medan rådet blir att ta hem vinsten i SKF. Tidningen rekommenderar även att teckna börsdebutanten Dustin.

För ett år sedan ansåg Affärsvärlden att ventilationsbolaget Systemair var fullvärderad, givet en ljum resultatutveckling. Sedan dess har aktien har backat 15 procent samtidigt som börsen stigit kraftigt.

En hel del pekar nu på att vinsttillväxten åter kan ta fart, och med en successiv resultatförbättring i korten finns det all anledning att se ljusare på aktien. P/e 14 på nästa års prognos är en aptitlig värdering för ett kvalitativt tillväxtbolag, och rekommendationen är köp med riktkurs 120 kronor.

Säkerhetskoncernen Gunnebo har, med undantag för soliditeten, haft svårt att leverera på sina finansiella mål. Bara under enstaka kvartal har bolaget klarat att nå en rörelsemarginal på 7 procent och målet om en avkastning på sysselsatt kapital på 15 procent har inte nåtts.

Nu har Gunnebo äntligen nått marginalmålet och det är dags att få fart på tillväxten. Om Henrik Lange, som tar över vd-posten i vår, kan få till försäljningsökningar kring hälften av målet på fem procent organisk ökning under de kommande åren, med bibehållna marginaler, ser bolaget billigt ut. Rekommendationen är köp med sikte på 49:50 kronor.

SKF har en häftig uppgång i bagaget – över 40 procent till nya rekordnivåer efter höstens börsturbulens. För långsiktiga investerare är det inte fel att behålla aktien, men i Affärsvärldens korta ettåriga perspektiv innebär kursrusningen att möjligheterna till positiva överraskningar minskat.

”Vi ser två frågtecken: den organiska tillväxten respektive värderingen. SKF lär få svårt att nå marginalmålet utan medvind i form av förbättrad efterfrågan. Men i Europa, där SKF hämtar 41 procent av försäljningen, är tillväxten i princip obefintlig”, skriver Affärsvärlden, som med viss tvekan drar ned till en neutral rekommendation i hopp om att kunna köpa aktien billigare framöver.

Sist ut av veckans rekommendationer är den snabbväxande e-handlaren Dustin, som Affärsvärlden anser bör tecknas. För den som vill följa rådet gäller det dock att vara kvick, då sista teckningsdag är den 11 februari.

Värderingsmässigt framstår Dustin som ett attraktivt värderat tillväxtbolag vid p/e 17 på 2014/2015 års prognos, räknat på en teckningskurs mitt i intervallet 45-51 kronor. Det innebär exempelvis en rabatt på över 30 procent gentemot den finska konkurrenten Verkkokauppa, skriver Affärsvärlden.

Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Fonder
Sverigefonder i topp igen i septemberTeknikfrossan rör inte privatspararna
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedåt i New YorkInvesterarna inväntar nattens presidentvalsdebatt
Placera
Så bygger du en egen hållbar portföljJoel Bladh – aktuell med ”Bli en miljönär”
Pension
Sparekonomen: Se upp för fällorna vid löneväxling”Rätt förutsättningar krävs för att det ska löna sig”
Börsen
Nära nollstrecket i eftermiddagshandeln
29/9
Trading Direkt: Så påverkas guldpriset av USA-dollarn
Sektor
Finanskändisar storsatsar i batteriutveckling
Foto: Shutterstock
Aktie
Handeln i SAS återupptogs kl 13.20
Placera
Kepler: Köp kycklingbolaget
Foto: Fredrik Persson/TT
Sektor
Ny nordisk spritjätte noteras i Helsingfors
Aktie
Essity återupptar utdelning
Aktie
Vd-byte i Bonava
Asien
Mest uppåt i Asien
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Börsen
Landeborn: Kan bli fortsatt volatilitetSnarare psykologi än fundamenta som drivit kursrörelserna
Pension
Skandia: Pandemin kan minska pensionen rejält 
Krönika
Hernhag: Så kan du placera räntesparandet
Placera
Carnegie: Läge till försiktighet på kort siktMinskar aktieandelen i portföljen till normalvikt
Bank
SKI: Sparbankerna bäst på kundnöjdhet  Och Handelsbanken har bästa appen
Analys
Carnegie höjer Hexagon till köp
Analys
Nordea: Köpläge i lastbilsjättenSpår direktavkastning på närmare 10 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Aktietips
AFV: Minskad risk i Amasten ger köpläge
Analys
Nordea slopar köprek"Rättfärdigt värde för SCA:s aktie"
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch några du ska sälja eller strunta i