Åtta viktiga förmågor som gör entreprenörer framgångsrika

Publicerad 2015-02-10 12:32

Entreprenörer Hur vet jag att jag duger till att driva eget? Den frågan ställer sig många nyblivna entreprenörer. Nya Affärer tipsar om viktiga förmågor som du bör tillägna dig för att lyckas.

Att starta ett entreprenörsprojekt, till exempel ett eget företag, kan få tvivlen på den egna kapaciteten att snabbt stegras.

Jo, visst finns det många tips om hur du ska bära dig åt. Internet är fullt av dem och inte minst vi på Nya Affärer bidrar ofta med goda råd och tips.

Det hjälper inte alltid mot den där inneboende oron. Här är en lista på åtta egenskaper som sannolikt krävs för att du ska lyckas.

1. Förmågan att hantera pengar. Så enkelt är det: kan du inte hantera dina egna pengar, så kan du inte heller driva ett företag. Förmågan att hantera pengar är helt avgörande för hur du lyckas.

2. Förmågan att dra in pengar. Om du kan hantera pengar, kan du sannolikt också dra in nya pengar. Det gäller att förstå var pengarna finns, men också att lära sig att beskriva hur ditt företag hanterar nya, investerade pengar.

3: Förmågan att hantera stress. Om du är lättstörd och blir frustrerad över motgångar blir resan som entreprenör arbetsam, för att inte säga skakig. Du måste hitta ett eget sätt på att vända din inre stress till en tillgång som du kan ha nytta av. Det är en riktig framgångsfaktor.

4. Förmågan att vara produktiv. Hur du ska göra för att träna dig i att få ut det mesta av din tid och energi går inte att tipsa om. Du måste bara lära dig hur du själv fungerar. Vid vilken tid på dygnet är du som mest produktiv? Lär dig det och inrätta arbetstiden därefter.

5. Förmågan att omge dig med rätt personer. Du kan inte vara bäst på allting, men du kan lära dig vilka styrkor och svagheter du har. Låt sedan den vetskapen styra vilka nya vänner du skaffar, vilka partners du jobbar ihop med och vilka du anställer. De sistnämnda ska naturligtvis vara mycket effektiva och energiska medarbetare.

6. Förmågan att hantera misslyckanden. Det finns ingen lyckad entreprenör som inte har misslyckats. Det säger egentligen allt. Du måste lära dig dra nytta av flopparna, för det är när du misslyckas som du formger dina framtida succéer.

7. Förmågan att hålla din kund i fokus. Att fokusera på kundernas behov är självklart. Utan kunder har du inget företag. Ibland är det inte lätt att förstå hur kunderna resonerar. Men det är ditt jobb att ta reda på det.

8. Förmågan att tidigt få korn på nya trender. Tillvaron rusar fram i mer än hundra. Det är lätt att missa det som är väsentligt. Men du måste lära dig att se förändringarna i din bransch redan på ett tidigt stadium. Gör det helt enkelt till din grej att alltid kolla nya företag som snabbt tar sig fram med ny teknik. Kanske finns det någonting där som du kan tillägna dig själv, och ditt företag.