Introverta galningar kan också bli entreprenörer.

Dåliga egenskaper som gör dig till entreprenör

Publicerad 2015-01-27 13:31

Entreprenör En rastlös, galen och introvert enstöring med kontrollbehov? Det behöver inte betyda att du misslyckas i livet. I själva verket kan dessa egenskaper göra dig till en lyckad entreprenör.

På den här sidan brukar vi ibland tipsa om egenskaper som är värdefulla för entreprenörer och egna företagare. De är i allmänhet positiva till sin natur.

Men, det finns också ett antal andra egenskaper, som oftast inte betraktas som särskilt bra, men som direkt gynnar blivande entreprenörer.

Här är sex tips på egenskaper, som faktiskt kan vara grundläggande framgångsfaktorer för dig som vill starta ett företag.

  1. Rastlöshet. Är du aldrig nöjd när du åstadkommit någonting, kanske det beror på att du är en osedvanligt rastlös person. Det ligger helt i linje med att lyckas som entreprenör. Den som lutar sig tillbaka och vilar efter att ha nått ett delmål, kanske bara får nöja sig med delsegrar. Du som aldrig är nöjd personifierar sannolikt den lyckade entreprenören.
  2. Kontrollbehov. Många blir till vardags irriterade på dem med stort kontrollbehov. Med all rätt, kan tyckas, men för den som satsar på att driva fram ett eget företag kan det extrema kontrollbehovet vara exakt det som leder företaget framåt. Använd ditt kontrollbehov till att säkerställa att det som måste göras i din entreprenörssatsning också görs.
  3. Masochism. Jo, den läggningen kan vara av godo för entreprenören, som måste ”älska” att pinas och utsättas för risker. Varför har du annars startat ett bolag när statistiken säger att 75 procent av nystartade företag går omkull? Masochisterna är en underskattad företagsgrupp, för de står ut med att jobba dubbla skift och gärna även på helgen under en lång startfas, mot en ersättning som vilken fackförening som helst skulle blåsa i visselpipan för. De står också ut med att offra social gemenskap, och ibland även glädjen av att ha en egen familj.
  4. Svarta fåret. Du kanske lyckades sämst i syskonskaran och slutade skolan utan examen. Det är inget ovanligt drag hos lyckade entreprenörer. Det finns många exempel på lyckade företagare som gått sin egen väg och struntat i traditionella studieplaner. Det är svårt att stå ”utanför”, men det är samtidigt en för samhället mycket värdefull egenskap. Förmågan att se saker ur ett ”eget” perspektiv är värdefull om du vill lyckas med ditt företag, men det är även en mycket samhällsnyttig egenhet.
  5. Smått galen, eller bara dum? Förmågan att tänka ”utanför boxen” har det talats om många gånger. Det är svårare än du tror, främst på grund av trycket från omgivningen. Den som trots familjens, vännernas och samhällets konformistiska inställning klarar av att hålla sin vision levande, kan sluta med ett företag med en affärsidé som tvingar omgivningen att ändra uppfattning. Det sker i så fall för att du inte ändrade uppfattning.
  6. Introvert. Folk tycker att du är osocial för att du inte är ute i svängen som alla andra. Många tror att du måste vara en bra säljare för att lyckas, och att du därför ska vara ute och träffa nya människor hela tiden. Det är dock inte nödvändigtvis sant. En amerikansk undersökning visar att fyra av tio framgångsrika företagsledare är introverta som personlighetstyper. Ett bra exempel är Mark Zuckerberg, Facebook-grundaren, trots att hans affärsidé handlade om sociala kontakter. En fördel med introverta personer är att de sannolikt är bra på att lyssna, eftersom de hellre låter andra prata. Det kan leda till en mycket stor framgång.
Foto: istockphoto
AnalyserUPPDATERAS
Här är 18 färska analyser
Börsen
Mindre nedgång avslutade rapportveckan
Rapport
"Rekordresultat för Atlas Copco"
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Halverad försäljning av bostäder jämfört med andra kvartalet ifjol
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
TV4-affären
Ministern: Sista ordet inte sagt om TV4-affären
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analyser
Analytikerna höjer Betssons riktkurser
Foto: Matt Rourke/AP/TT
TV 4-affären
Bonnier: Netflix bakomliggande skäl till affären
Foto: Björn Larsson/TT
Analys
Carnegie om Swedish Match: Värderingen överdriven
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Affären klar: Telia köper Bonniers tv-verksamhet"Unik affär i Norden."
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Skanska: Nedskrivningar tynger aktien
Rapport
SSAB: Klart bättre resultat jämfört med 2017
Rapport
Stora Enso klart sämre – skogsbränderna sänker resultatet
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Sämre marginal än väntat för Telia
Rapport
Klart sämre för Boliden
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Capio nådde inte upp till förväntningarna
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Klart sämre för Saab – men vd:n nöjd med rörelseresultatet
Asien
Asien: Överlag nedåt
Foto: AP/TT
Börsen
Wall Street: Börserna vände nedåt
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betsson höjde intäkterna 28 procent – aktien upp 15 procent
Rapport
Swedish Match slog förväntningarna – aktien upp 10 procent
Rapport
Klart över förväntan av Epiroc
Foto: Jessica Gow/TT
Analys
"Wallenstam för högt värderad""Aktien ansträngt värderad efter 14 procents kursuppgång."
Foto: Pontus Lundahl/TT
Analys
Analytikern: Köp byggbolaget efter den dåliga rapporten"Efter åtgärder finns en rejäl uppsida."
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Stor resultathöjning för SKF
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Stark rapport från Volvo
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
Storförlust för Fingerprint
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Något sämre för Essity