Börjesson: ”Strategier för att slå börsindex”

Publicerad 2015-01-22 10:12

Krönika Glöm snacket om att det inte går att slå börsindex. Det skriver Spiltans vd Per H Börjesson i en gästkrönika där han redogör för två konkreta strategier.

Akademiker och till och med Nobelpristagare i ekonomi påstår ibland att aktiva placerare inte kan slå börsindex. Det senaste exemplet är en DN-debattartikel (från 8 december 2014): ”Sverigefonder ger lägre avkastning än börsen” av ekonomiforskarna Harry Flam och Roine Vestman vid Stockholms universitet.

Deras slutsats att för de flesta är det bäst att välja en indexfond är korrekt, men de missar att det statistiska underlaget blir felaktigt när man klumpar ihop dolda indexfonder med verkligen aktivt förvaltade fonder.

Om åtta av tio fonder är dolda indexfonder som inte ens försöker slå index blir det givetvis fel att säga att hela gruppen av förvaltare inte slår index på lång sikt. Det är fullständigt logiskt att stora förvaltningsorganisationer, på till exempel storbanker, inte vill avvika för mycket från index, för om de hamnar fel kan förvaltarna förlora sitt arbete.

Däremot måste mindre förvaltare avvika från index så att de har möjlighet att slå index så att de kan få in kapital. Det senaste numret av tidningen Aktiespararen har på första sidan en bild på fem ”mästare på börsen”. Det är fondförvaltare som alla slagit index över långa tidsperioder. Till exempel har Spiltan Aktiefond Sverige slagit index inklusive utdelningar på 1, 3, 5 år och sedan start för 12 år sedan.

Ett annat exempel på att det går att slå börsindex är att göra precis som Warren Buffett och köpa och behålla lönsamma bolag med ärliga ägare som har affärsidéer som man begriper. För fem år sedan publicerades min bok ”Så här blev Warren Buffett världens rikaste person”

I ett kapitel går jag igenom ett antal svenska börsbolag som jag tror att Buffett skulle ha gillat. Under denna tidsperiod har börsen gått upp ungefär 100 procent och när jag går igenom bolagen kan jag konstatera att man med god marginal skulle ha slagit börsindex om man under femårsperioden bara hade köpt och behållit en portfölj av dessa bolag. Nedan framgår deras ungefärliga avkastning under perioden:

Bolag utv
Skistar 0%
Clas Ohlsson 50%
H & M, G & L, Beijer, Sandvik 100%
SHB, Nordnet 150%
Avanza, Indutrade 200%
Nibe 300%
Fortnox 400%

 

Ett annat sätt att slå index är att köpa och behålla investmentbolag som normalt har låga förvaltningskostnader och är långsiktiga ägare precis som Buffett. Under samma tidsperiod kan man också konstatera att en portfölj av investmentbolag som jag gick igenom i boken med god marginal slagit börsen under perioden:

Bolag utv
Ratos 0%
Industrivärden, Lundbergs, Traction 100%
Investor 150%
Kinnevik, Latour, Spiltan 200%

 

Under de tre senaste åren har man även kunnat köpa investmentbolag i fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag som är en indexliknande fond som faktiskt har slagit index inklusive utdelning genom att bara köpa och behålla svenska investmentbolag.

Slutsatsen är att man bör vara försiktig när man lyssnar på flummiga forskare som säger att det inte går att slå index. Antingen väljer man en mästarförvaltare från ett mindre fondbolag som verkligen försöker slå index eller gör man precis som Warren Buffett, det vill säga köper och behåller aktier i bra bolag.

Om man inte tror att någon kan slå index kan man köpa en indexfond eller själv köpa och behålla egna investmentbolag. Men svårast är att verkligen ha karaktären att bara följa dessa enkla principer och sluta lyssna på alla rådgivare som egentligen är säljare av mediokra produkter.

Per H Börjesson
vd, Investment AB Spiltan
2015-01-21

PS: Bara för att börsen gått upp under de senaste åren behöver det givetvis inte innebära att den kommer att gå upp de närmaste fem åren. Men då det inte är timing utan tiden man är exponerad mot aktiemarknaden som ger de höga avkastningarna på lång sikt är det en bra metod att varje månad satsa pengar i en aktiv fond som verkligen försöker slå index eller i en indexfond.

Rapporter
Få koll inför rapportperiodens supertorsdagJättar som Swedbank, Telia och SKF rapporterar
Krönika
Därför ska du inte spara hos storbankerna
Börsen
Getinge och Volvo drog upp onsdagsbörsen
Rapport
Alfa Lavals resultat över förväntanMen verkstadskoncernen spår lägre efterfrågan
Sektor
Regeringen vill begränsa spelreklamenSpelbolagen faller på börsen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Räntan
Spännande räntebesked väntas på torsdagMen någon räntehöjning blir det inte
Listning
Så går det för Upsales i premiären
Foto: istockphoto
Analyser
Analyserna: Flera höjda riktkurser
Rapport
Starkt resultat från VolvoMen orderingången sjönk rejält
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Något bättre resultat än väntat för Tele2Upprepar helårsprognos
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Investor: Höjde substansvärdet inklusive onoterade innehav
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Resurs ökade vinsten
Rapport
Castellum: Sämre förvaltningsresultat efter höga kostnader
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Klart bättre än väntat för Husqvarna
Kommentar
Vitrolife en bra men svindyr aktie trots rapportraset
Foto: Jason Ogulnik/AP
Rapport
Något sämre än väntat för Kindred
Rapport
Millicom klart under förväntan
Foto: istockphoto
Börsen
Danske: Kina lägger grunden för driven börsuppgångMen även bra start på rapportperioden ger bränsle
Fonder
Svart vecka för hälsovårdsfonderMen många analytiker tror på uppåtrekyl
Analys
Kepler: Nobina rätt placerad för att fånga megatrend
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Ny rapport: Unga nekas bolån i hälften av större svenska städerFår inte låna trots fast jobb och egen insats
Rapporterna
Rapportperiodens mest intensiva vecka är här
Aktietips
Fyra heta köptipsOch en aktie du kan vänta med
Sandvik: Höjda riktkurser efter rapporten
Aktietips
DI: Knowit en köpvärd it-konsult"Finns mer att kräma fram"