Tio heta utdelningaktier

Publicerad 2015-01-12 08:33

Aktietips Tidningen Börsveckan har satt samman en utdelningsportfölj med tio aktier inför nya börsåret.

Börsveckans första utgåva 2015 handlar om utdelningar och då skiftar fokus från resultaträkning till balansräkning. Börsveckan har satt ihop en utdelningsportfölj med tio aktier med hög direktavkastning, där kriteriet är 4 procent eller mer på förväntad utdelning 2015.

Börsveckan har letat i olika branscher samt tagit axplock av enskilda aktierna för att sätta ihop sin utdelningsportfölj. Först ut är nätspelbolagen.

”Det som är nästan unikt med den här branschen är att bolagen delar ut så mycket av sina vinster, 62-74 procent, och ändå lyckas öka sina resultat så starkt”, skriver Börsveckan.

Man ska dock ha i åtanke att tillväxtnivån väntas växla ner från 2014, som var mycket starkt på grund av fotbolls-VM. Vidare väntas vinstutvecklingen plana ut nästa år, på 2015 års nivåer.

Börsveckan tycker i alla fall att en av Unibet, Betsson och Mr Green har plats i en utdelningsportfölj. Det lutar åt Betsson. Bolaget har en bra värdering, inga stora plumpar i det historiska protokollet samt bäst förutsättningar att driva vinsten med nya förvärv.

Nästa bransch är konsultbolagen. De aktierna ger bland de högsta direktavkastningarna man kan hitta på börsen men nivåerna varierar stort, mellan både år och bolag. Vidare finns en risk i att konsultbolagens intäkter är väldigt konjunkturkänsliga. Ska man köpa konsultbolagsaktier för sin direktavkastning över huvudtaget? Ja, enligt Börsveckan men man behöver vara mer aktiv som ägare och Börsveckan ser intressantare utdelningsaktier på annat håll.

Få branscher kan konkurrera med telekomoperatörerna när det gäller nivå på direktavkastning. Verksamhetsmässigt har sektorn styrka i vad som verkar som nästan omättligt behov av bandbredd samtidigt som sektorns svaghet är den låga tillväxten.

Telia Sonera har en förväntad direktavkastning på 6 procent och en låg verksamhetsrisk och därför är denna aktie sektorfavorit till utdelningsportföljen.

Det är ljusa tider för byggbolagen och om man jämför de tre största aktörerna mot varandra – NCC, Peab och Skanska – är NCC den tydliga vinnaren. Peab har visserligen störs kurspotential på kort sikt men NCC har tre faktorer som talar för sig i en utdelningsportfölj: högst direktavkastning, lägre värdering än Skanska, och stor exponering mot Sverige.

Byggmax ser ut att ha brutit den negativa trenden med negativ organisk tillväxt, och är på väg mot ett riktigt bra år 2015. Vinsten stiger snabbare än kursen och till det kommer en fin utdelning som förväntas nå 2:50 kronor, vilket ger en direktavkastning på 4,8 procent. Det gör att bolaget platsar i Börsveckan i utdelningsportföljen.

Electra fortsätter att leverera goda vinster trots att man verkar i en bransch som gått igenom ett stålbad och som fortfarande präglas av prispress. Electras direktavkastning är bra, 5,7 procent om man behåller årets utdelning som mycket väl kan höjas.

”Tyvärr tenderar aktien att utvecklas svagt efter utdelning skiljs av samtidigt ser vi en avmattning av omsättningstillväxten … Det känns om att Electra har sina bästa år bakom sig lite grann och av den anledningen väljer vi inte att ha med aktien i årets utdelningsportfölj”, skriver Börsveckan.

Förväntningarna på Bilias utdelning har höjts rejält de senaste månaderna och nu spår analytikerna en utdelning på 12:40 kronor per aktie, vilket ger 5,2 procents direktavkastning.

”Vi konstaterar att aktien varit ett kanonköp när vi tog in den i september men att riskerna nu överväger möjligheterna på nuvarande kursnivåer. Samtidigt har aktien en tendens att falla kraftigt efter att utdelningen skilja av. Därför kvalar Bilia inte in i årets upplaga av utdelningsportföljen”, skriver Börsveckan.

Clas Ohlson finansiella risk kan beskrivas som låg och den operativa risken som medelhög (på grund av expansion på nya marknader). Direktavkastningen är bra men inte tillräckligt för att motivera ett köpråd enkom utifrån denna. Börsveckans råd blir att avvakta.

Banksektorn erbjuder en bra blandning av hög absolut avkastning och tillväxt och därför bör man ha en sådan aktie i sin utdelningsportfölj.

”Valet av bank är inte helt lätt. För den defensive framstår handelsbanken som det bästa valet. En mer offensiv investerare kan i stället se till Swedbank och SEB. Vi väljer Swedbank till utdelningsportföljen”, skriver Börsveckan.

Vidare läggs en verkstadspärla till portföljen. Beijer Alma är ett höglönsamt och stabilt företag med goda finanser som dessutom har en riktigt bra utdelningsnivå.

Distit, som köper in it-prylar i Asien och säljer dem vidare till återförsäljare i Norden, har goda utsikter för 2015 och Börsveckan bedömer en uppsida på 20 procent. Aktien behåller sin köprekommendation och får en plats i utdelningsportföljen.

Ratos ser rimligt värderad ut men direktavkastningen är väldigt hög. Den bygger dock på att bolaget kan göra fler exits även 2015 och det är inte helt säkert. Om man väger direktavkastning mot risk är aktien inte lika intressant och rådet blir avvakta, enligt Börsveckan.

Till sist kvalar Börsveckanfavoriten SJR in i utdelningsportföljen för fjärde året i rad.

Således ser Börsveckan utdelningsportfölj 2015 ut som följande:

Betsson, Distit, Diös, Beijer Alma, Byggmax, NCC, Telia Sonera, Swedbank, MQ och SJR.

Foto: Shutterstock
Placera
Ålandsbanken höjer risken i portföljen"Finns utrymme för ett ordentligt återtåg"
Krönika
Hernhag: Bättre än börsindex utan en enda affär på hela året
Analyser
Många köprekar bland måndagens analyserBolaget som får en riktkurshöjning på 132 procent
Börsen
Stark start på börsveckanStorbanker vinnare
Analys
SEB: Räkna med starkt tredje kvartal för Ericsson trots valutamotvind
Aktie
Powercell-aktien upp över 10 procent på Nikola-nyhet
Valuta
Goldman Sachs: Bidens försprång sänker dollarn
Foto: Shutterstock
Fonder
Financial Times: Aktiva förvaltare ofta sämre trots volatilitet"Nästan hälften sämre än jämförelseindex"
Foto: Shutterstock
Sektor
Rapport: Kinesiska småstäder tillväxtnav för gamingsektorn
Analys
SEB: Nokias rabatt mot Ericsson är för stor
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktietips
DI: Historiskt låg värdering ger köpläge i SHB
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch tre du kan vara utan
Sektor
Fastigheter: Pareto går från tolv till sex köpråd
Placera
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SEB:s boprisindikator på högre nivå än innan pandemin
Asien
Asienbörserna åt olika hållBreda uppgångar i Kina - nedåt i Tokyo
Rapporter
Nu kommer rapporterna – här är alla datum
Rapporterna
Aktiechefen: Rapportperioden kan överraska positivt”Snarare köpa än sälja inför rapporterna”
Foto: Shutterstock
Placera
"Bäddat för bästa köpläget på en hel generation"
Chatt
Hernhag: Börsens tre mest undervärderade svenska bolag
Foto: Shutterstock
Sektor
USA: Rekordförsäljning för vapenindustrin5 miljoner amerikaner köpte vapen första halvåret
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Analytiker: Rättvist kursfall efter Sobis dåliga nyhet
Aktie
Kindreds resultat väntas bli bättre än väntat
9/10
Trading Direkt om börsens återhämtning
Fonder
Rusning till aktiefonderMen stora utflöden från korta räntefonder