Tio heta utdelningaktier

Publicerad 2015-01-12 08:33

Aktietips Tidningen Börsveckan har satt samman en utdelningsportfölj med tio aktier inför nya börsåret.

Börsveckans första utgåva 2015 handlar om utdelningar och då skiftar fokus från resultaträkning till balansräkning. Börsveckan har satt ihop en utdelningsportfölj med tio aktier med hög direktavkastning, där kriteriet är 4 procent eller mer på förväntad utdelning 2015.

Börsveckan har letat i olika branscher samt tagit axplock av enskilda aktierna för att sätta ihop sin utdelningsportfölj. Först ut är nätspelbolagen.

”Det som är nästan unikt med den här branschen är att bolagen delar ut så mycket av sina vinster, 62-74 procent, och ändå lyckas öka sina resultat så starkt”, skriver Börsveckan.

Man ska dock ha i åtanke att tillväxtnivån väntas växla ner från 2014, som var mycket starkt på grund av fotbolls-VM. Vidare väntas vinstutvecklingen plana ut nästa år, på 2015 års nivåer.

Börsveckan tycker i alla fall att en av Unibet, Betsson och Mr Green har plats i en utdelningsportfölj. Det lutar åt Betsson. Bolaget har en bra värdering, inga stora plumpar i det historiska protokollet samt bäst förutsättningar att driva vinsten med nya förvärv.

Nästa bransch är konsultbolagen. De aktierna ger bland de högsta direktavkastningarna man kan hitta på börsen men nivåerna varierar stort, mellan både år och bolag. Vidare finns en risk i att konsultbolagens intäkter är väldigt konjunkturkänsliga. Ska man köpa konsultbolagsaktier för sin direktavkastning över huvudtaget? Ja, enligt Börsveckan men man behöver vara mer aktiv som ägare och Börsveckan ser intressantare utdelningsaktier på annat håll.

Få branscher kan konkurrera med telekomoperatörerna när det gäller nivå på direktavkastning. Verksamhetsmässigt har sektorn styrka i vad som verkar som nästan omättligt behov av bandbredd samtidigt som sektorns svaghet är den låga tillväxten.

Telia Sonera har en förväntad direktavkastning på 6 procent och en låg verksamhetsrisk och därför är denna aktie sektorfavorit till utdelningsportföljen.

Det är ljusa tider för byggbolagen och om man jämför de tre största aktörerna mot varandra – NCC, Peab och Skanska – är NCC den tydliga vinnaren. Peab har visserligen störs kurspotential på kort sikt men NCC har tre faktorer som talar för sig i en utdelningsportfölj: högst direktavkastning, lägre värdering än Skanska, och stor exponering mot Sverige.

Byggmax ser ut att ha brutit den negativa trenden med negativ organisk tillväxt, och är på väg mot ett riktigt bra år 2015. Vinsten stiger snabbare än kursen och till det kommer en fin utdelning som förväntas nå 2:50 kronor, vilket ger en direktavkastning på 4,8 procent. Det gör att bolaget platsar i Börsveckan i utdelningsportföljen.

Electra fortsätter att leverera goda vinster trots att man verkar i en bransch som gått igenom ett stålbad och som fortfarande präglas av prispress. Electras direktavkastning är bra, 5,7 procent om man behåller årets utdelning som mycket väl kan höjas.

”Tyvärr tenderar aktien att utvecklas svagt efter utdelning skiljs av samtidigt ser vi en avmattning av omsättningstillväxten … Det känns om att Electra har sina bästa år bakom sig lite grann och av den anledningen väljer vi inte att ha med aktien i årets utdelningsportfölj”, skriver Börsveckan.

Förväntningarna på Bilias utdelning har höjts rejält de senaste månaderna och nu spår analytikerna en utdelning på 12:40 kronor per aktie, vilket ger 5,2 procents direktavkastning.

”Vi konstaterar att aktien varit ett kanonköp när vi tog in den i september men att riskerna nu överväger möjligheterna på nuvarande kursnivåer. Samtidigt har aktien en tendens att falla kraftigt efter att utdelningen skilja av. Därför kvalar Bilia inte in i årets upplaga av utdelningsportföljen”, skriver Börsveckan.

Clas Ohlson finansiella risk kan beskrivas som låg och den operativa risken som medelhög (på grund av expansion på nya marknader). Direktavkastningen är bra men inte tillräckligt för att motivera ett köpråd enkom utifrån denna. Börsveckans råd blir att avvakta.

Banksektorn erbjuder en bra blandning av hög absolut avkastning och tillväxt och därför bör man ha en sådan aktie i sin utdelningsportfölj.

”Valet av bank är inte helt lätt. För den defensive framstår handelsbanken som det bästa valet. En mer offensiv investerare kan i stället se till Swedbank och SEB. Vi väljer Swedbank till utdelningsportföljen”, skriver Börsveckan.

Vidare läggs en verkstadspärla till portföljen. Beijer Alma är ett höglönsamt och stabilt företag med goda finanser som dessutom har en riktigt bra utdelningsnivå.

Distit, som köper in it-prylar i Asien och säljer dem vidare till återförsäljare i Norden, har goda utsikter för 2015 och Börsveckan bedömer en uppsida på 20 procent. Aktien behåller sin köprekommendation och får en plats i utdelningsportföljen.

Ratos ser rimligt värderad ut men direktavkastningen är väldigt hög. Den bygger dock på att bolaget kan göra fler exits även 2015 och det är inte helt säkert. Om man väger direktavkastning mot risk är aktien inte lika intressant och rådet blir avvakta, enligt Börsveckan.

Till sist kvalar Börsveckanfavoriten SJR in i utdelningsportföljen för fjärde året i rad.

Således ser Börsveckan utdelningsportfölj 2015 ut som följande:

Betsson, Distit, Diös, Beijer Alma, Byggmax, NCC, Telia Sonera, Swedbank, MQ och SJR.

Foto: Manish Swarup/AP/TT
Indiska valet
Förvaltare: Räkna med fortsatt indiskt börslyft efter Modis seger
Spara
Bli inte nollad av storbankerna
Börsen
Årets sämsta dag på Stockholmsbörsen
Insider
Persson köper HM-certifikat för 150 miljoner
Insider
Sandviks vd har köpt aktier för 1,5 miljonerEfter uttalande om att han inte blir "långvarig" på posten
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: istockphoto
Analyser
Nya köprekar bland torsdagens analyser
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
Tele2 fick mer betalt än förväntat för KazakstanMorgan Stanley tror på 3 kr i extra utdelning
Bostad
Var tredje letar billigare bostad om räntan höjs till 3 procent
Analys
THQ får ny köprek från Nordea
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Dometic: Ökade marginaler och tillväxt från förvärv
Aktier
Småbolag rekordhögt värderadeÄven onoterat är dyrt
Aktietips
Tre heta köptips
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Rosengren: Blir inte "långvarig" på Sandvik
Aktie
Nytt besked: Nu vill Veoneer ta in upp till 690 miljoner dollar
Aktie
Eniro får ny vd - fick sparken från bolaget 2014
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Irras tog in över 100 miljoner
Asien
Mest nedåt i Asien
EU-valet
Nordea: Därför är EU-valet relevant för finansmarknaderna
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Laxbolagen
Lax för miljarder har dött i norsk algblomningLaxbolagen rasar på börsen i Oslo
Bok
Hernhag och Sterner: Aktier är alltid bäst
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Jurist: Oskäligt att inte veta tid för tillträde
Foto: André Maslennikov/IBL Bildbyrå/TT
Studenpresent
Så ger du bort värdepapper i present"Tänk över skatteeffekterna"
Foto: istockphoto
Valuta
SHB: Dröjer länge innan euron kostar under 10 kr"Kronans nivå kanske normal snarare än svag"
Notering
John Mattson värderas till 3 miljarder inför noteringenHandel inleds 5 juni
Foto: istockphoto
Bank
Nordea: Danske ny favorit i ny nordisk banksektoranalysSEB favorit i Sverige
Boränta
SBAB: Kan vara lönsamt att binda boräntanI alla fall om prognoserna slår in