Spännande bolag om du vågar satsa på Ryssland

Publicerad 2014-12-17 12:37

Analys Ryssaktierna på börsen pressas hårt av turbulensen i öst. Om du är riskbenägen kan det vara läge att bottenfiska ett par investmentbolag.

Aktierna i bolagen med stor exponering mot Ryssland och Ukraina är under hård press. Den svaga rubeln gör att tillgångar och vinster i Ryssland blir mindre värda och det låga oljepriset kommer att sänka konsumenternas köpkraft.

Kosmetikabolaget Oriflame hade problem och var en turn around-kandidat redan innan det senaste årets negativa utveckling i Ryssland. Nu när konjunkturen är på väg ned och räntan på väg upp i landet borde det inte kunna bli så mycket värre.

Smink klassas som en dagligvara och därmed ganska konjunkturstabil, men Oriflame har ändå 30 procent av sin försäljning i Ryssland och valutaeffekten på rörelsemarginalen under fjärde kvartalet uppges brutto bli 5 procentenheter. Å andra sidan utnyttjar Oriflame läget på så vis att man i november tog en ny produktionsanläggning i drift i Ryssland. Ju billigare rubel desto lägre produktionskostnader.

Vostok Naftas båda innehav i främst katalogtjänster och kreditkort är spännande och lovande på sikt, men främst kanske marknaden oroar sig för ökad reglering av kreditkorts- och bankmarknaden. Det här investmentbolaget är tillsammans med branschkollegan East Capital Explorer de aktier som ger bredast exponering mot Ryssland och dess grannländer.

Försvagad rubel sänker värdet på bolagens tillgångar omräknade till svensk valuta, men det är ganska talande att aktierna ”bara” är ned 30-40 procent i år. Vostok Nafta hade ingen substansrabatt vid senaste månadsskiftet, medan East Capital Explorer som bara har 37 procent av investeringarna i Ryssland hade en stor substansrabatt per den 30 september. Troligen är börsens skepsis mot den halva av portföljen som placerats i fonder fortsatt stor.

Black Earth Farming, Trigon Agri och Agrokultura har dålig historik. Att driva jordbruk med uthållig lönsamhet i österled är tydligen mycket svårt och det politiska läget i Ukraina där Trigon Agri har verksamheter tynger förstås aktien.

EOS Russias verksamhet är ryska eltillgångar och liksom för jordbruksbolagen är det Putins reformer som ligger till grund för möjligheterna att verka och äga sånt i Ryssland. Det borde därför inte vara så stor risk för statlig inblandning, men det kan inte uteslutas och svag rysk ekonomi kommer att påverka elpriset. Även finska Fortum har investerat i rysk el, men har bara en del av alla sina verksamheter i Ryssland.

Det finns dessutom även några chansaktier i form av små råvarubolag med verksamhet i Ryssland med omnejd. För småsparare är det tveksamt om det är värt risken att spekulera i den här typen av bolag. Historiskt sett har aktier med stort fokus mot Ryssland ofta presterat ganska klent på börsen.

Periodvis har det å andra sidan kommit stora uppsving så är du väldigt riskbenägen går det att motivera små innehav som en del av en bredare portfölj. Börja gärna då med East Capital Explorer och Vostok Nafta.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning