Spännande bolag om du vågar satsa på Ryssland

Publicerad 2014-12-17 12:37

Analys Ryssaktierna på börsen pressas hårt av turbulensen i öst. Om du är riskbenägen kan det vara läge att bottenfiska ett par investmentbolag.

Aktierna i bolagen med stor exponering mot Ryssland och Ukraina är under hård press. Den svaga rubeln gör att tillgångar och vinster i Ryssland blir mindre värda och det låga oljepriset kommer att sänka konsumenternas köpkraft.

Kosmetikabolaget Oriflame hade problem och var en turn around-kandidat redan innan det senaste årets negativa utveckling i Ryssland. Nu när konjunkturen är på väg ned och räntan på väg upp i landet borde det inte kunna bli så mycket värre.

Smink klassas som en dagligvara och därmed ganska konjunkturstabil, men Oriflame har ändå 30 procent av sin försäljning i Ryssland och valutaeffekten på rörelsemarginalen under fjärde kvartalet uppges brutto bli 5 procentenheter. Å andra sidan utnyttjar Oriflame läget på så vis att man i november tog en ny produktionsanläggning i drift i Ryssland. Ju billigare rubel desto lägre produktionskostnader.

Vostok Naftas båda innehav i främst katalogtjänster och kreditkort är spännande och lovande på sikt, men främst kanske marknaden oroar sig för ökad reglering av kreditkorts- och bankmarknaden. Det här investmentbolaget är tillsammans med branschkollegan East Capital Explorer de aktier som ger bredast exponering mot Ryssland och dess grannländer.

Försvagad rubel sänker värdet på bolagens tillgångar omräknade till svensk valuta, men det är ganska talande att aktierna ”bara” är ned 30-40 procent i år. Vostok Nafta hade ingen substansrabatt vid senaste månadsskiftet, medan East Capital Explorer som bara har 37 procent av investeringarna i Ryssland hade en stor substansrabatt per den 30 september. Troligen är börsens skepsis mot den halva av portföljen som placerats i fonder fortsatt stor.

Black Earth Farming, Trigon Agri och Agrokultura har dålig historik. Att driva jordbruk med uthållig lönsamhet i österled är tydligen mycket svårt och det politiska läget i Ukraina där Trigon Agri har verksamheter tynger förstås aktien.

EOS Russias verksamhet är ryska eltillgångar och liksom för jordbruksbolagen är det Putins reformer som ligger till grund för möjligheterna att verka och äga sånt i Ryssland. Det borde därför inte vara så stor risk för statlig inblandning, men det kan inte uteslutas och svag rysk ekonomi kommer att påverka elpriset. Även finska Fortum har investerat i rysk el, men har bara en del av alla sina verksamheter i Ryssland.

Det finns dessutom även några chansaktier i form av små råvarubolag med verksamhet i Ryssland med omnejd. För småsparare är det tveksamt om det är värt risken att spekulera i den här typen av bolag. Historiskt sett har aktier med stort fokus mot Ryssland ofta presterat ganska klent på börsen.

Periodvis har det å andra sidan kommit stora uppsving så är du väldigt riskbenägen går det att motivera små innehav som en del av en bredare portfölj. Börja gärna då med East Capital Explorer och Vostok Nafta.

Gästkrönika
Förvaltaren: Marknaden ser ljuset i tunneln på coronakrisen”Perhaps the end of the beginning”
Foto: Shutterstock
Placeringar
WisdomTree: Kina säker hamn i coronakrisen”Studsar tillbaka till normal nivå under andra kvartalet”
Krisen
EU vill förlänga inreseförbud till 15 maj
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Små prisrörelser i mars
Aktie
Norwegian lägger fram krisplanBeslut på extrastämma 4 maj
Aktie
DI: Volvo nära slopa även ordinarie utdelning
Aktie
Essity ska producera ansiktsmaskerStäller om produktionen
Analys
DNB: Satsning på specialstål kan lyfta SSAB:s marginalerInleder bevakning med köprekommendation
8/4
Healthcare Direkt: Fondförvaltaren om covid-19
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skatteåterbäringen
Nu betalas 16,5 miljarder ut i skatteåterbäring
Aktie
Svenskarnas hamstring gav tvåsiffrigt försäljningslyft
Aktie
Swedbank flaggar för kreditförluster på 2,2 miljarderRäknar med förlust första kvartalet
Krisen
SN: BNP faller 5 procent i ett optimistiskt scenarioMen i värsta fall faller BNP tvåsiffrigt
Rapport
Nobina nära halverade resultatet i fjärde kvartalet
Aktie
Cloetta: Lösgodis lockar inte i coronatiderSer kraftigt minskad efterfrågan
Aktie
Embracer tog in 1,6 miljarderRabatt på 5,3 procent
Rapport
Assa Abloys resultat föllSläpper preliminära kvartalssiffror
Foto: Henrik Witt/TT
Aktie
Opus varnar för covid-effekter
Utdelningar
Över 100 bolag har ändrat sina utdelningsförslag
Börsen
Ny podd: Ljuspunkter i börsmörkret
Foto: Shutterstock
Aktietips
Swedbank stuvar om i fokusportföljenTvå aktier kastas ut – två tas in
Foto: Johanna Norin/TT
Aktie
Ingen utdelning alls från Sandvik
Pension
Pensionsbolagen vädjar: Stoppa ändrade flyttreglerSparekonomer: Att skylla på coronapandemin är skamligt, orimligt och pinsamt