Spännande bolag om du vågar satsa på Ryssland

Publicerad 2014-12-17 12:37

Analys Ryssaktierna på börsen pressas hårt av turbulensen i öst. Om du är riskbenägen kan det vara läge att bottenfiska ett par investmentbolag.

Aktierna i bolagen med stor exponering mot Ryssland och Ukraina är under hård press. Den svaga rubeln gör att tillgångar och vinster i Ryssland blir mindre värda och det låga oljepriset kommer att sänka konsumenternas köpkraft.

Kosmetikabolaget Oriflame hade problem och var en turn around-kandidat redan innan det senaste årets negativa utveckling i Ryssland. Nu när konjunkturen är på väg ned och räntan på väg upp i landet borde det inte kunna bli så mycket värre.

Smink klassas som en dagligvara och därmed ganska konjunkturstabil, men Oriflame har ändå 30 procent av sin försäljning i Ryssland och valutaeffekten på rörelsemarginalen under fjärde kvartalet uppges brutto bli 5 procentenheter. Å andra sidan utnyttjar Oriflame läget på så vis att man i november tog en ny produktionsanläggning i drift i Ryssland. Ju billigare rubel desto lägre produktionskostnader.

Vostok Naftas båda innehav i främst katalogtjänster och kreditkort är spännande och lovande på sikt, men främst kanske marknaden oroar sig för ökad reglering av kreditkorts- och bankmarknaden. Det här investmentbolaget är tillsammans med branschkollegan East Capital Explorer de aktier som ger bredast exponering mot Ryssland och dess grannländer.

Försvagad rubel sänker värdet på bolagens tillgångar omräknade till svensk valuta, men det är ganska talande att aktierna ”bara” är ned 30-40 procent i år. Vostok Nafta hade ingen substansrabatt vid senaste månadsskiftet, medan East Capital Explorer som bara har 37 procent av investeringarna i Ryssland hade en stor substansrabatt per den 30 september. Troligen är börsens skepsis mot den halva av portföljen som placerats i fonder fortsatt stor.

Black Earth Farming, Trigon Agri och Agrokultura har dålig historik. Att driva jordbruk med uthållig lönsamhet i österled är tydligen mycket svårt och det politiska läget i Ukraina där Trigon Agri har verksamheter tynger förstås aktien.

EOS Russias verksamhet är ryska eltillgångar och liksom för jordbruksbolagen är det Putins reformer som ligger till grund för möjligheterna att verka och äga sånt i Ryssland. Det borde därför inte vara så stor risk för statlig inblandning, men det kan inte uteslutas och svag rysk ekonomi kommer att påverka elpriset. Även finska Fortum har investerat i rysk el, men har bara en del av alla sina verksamheter i Ryssland.

Det finns dessutom även några chansaktier i form av små råvarubolag med verksamhet i Ryssland med omnejd. För småsparare är det tveksamt om det är värt risken att spekulera i den här typen av bolag. Historiskt sett har aktier med stort fokus mot Ryssland ofta presterat ganska klent på börsen.

Periodvis har det å andra sidan kommit stora uppsving så är du väldigt riskbenägen går det att motivera små innehav som en del av en bredare portfölj. Börja gärna då med East Capital Explorer och Vostok Nafta.

Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Dragning uppåt efter räntebeskedet
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Börsen
Positiv avslutning på Stockholmsbörsen
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Asien
Små rörelser i Asien
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk