Preferensaktien som du bör avvakta med

Publicerad 2014-12-10 12:30

Analys Utbudet av fastighetspreffar växer med ännu ett bolag nästa vecka. First North-tillskottet Prime Living har en nisch med potential. Men aktien lockar inte i ett inledande skede.

Ännu en preferensaktie är på väg att noteras. Den här gången är det Prime Living som ska till First North den 18 december.

Fastighetsbolaget bildades år 2009 och skiljer sig från de redan noterade bolagen på så vis att Primes fokus är att bygga och förvalta modulbostäder för svenska studenter. Modulerna byggs av leverantörer i södra Kina och skeppas sedan till Sverige. Efterfrågan på enkla studentbostäder är onekligen stor i universitetsstäder, men Prime har ännu inte ens en koncernredovisning att visa upp.

Preferensaktierna tecknar du via så kallade units. Du får alltså inte bara en preferensaktie för 100 kr utan även en ”vederlagsfri” teckningsoption. Att teckningsoptionen följer med gratis gör upplägget knepigt. Varje option ger dig rätt att teckna en stamaktie för 27 kr senast den 31 oktober 2016. Stamaktien och teckningsoptionerna ska enligt planerna noteras först under 2015, så om optionerna är värda något är svårt att beräkna i dagsläget.

För preferensaktierna kan vi i vart fall konstatera att de ger en direktavkastning på 8,5 procent räknat på teckningskursen 100 kr. Utdelningen kommer kvartalsvis med start den 10 juli. Från och med år 2020 höjs direktavkastningen med 2 procentenheter till 10,5 procent räknat på teckningskursen. Hög direktavkastning indikerar som bekant också hög risk. Inlösenkursen höjs samtidigt från 115 kr till 125 kr.

Sista teckningsdag är 16 december. Att teckningsoptionen förblir onoterad gör att du bara kan teckna aktien i vanlig aktiedepå. Frågan är om det inte är bäst att strunta i det. Även om det nog blir en lönsam idé med studentbostäder borde det löna sig att köpa preferensaktien efter noteringen så du kan göra det i schablonbeskattade depåer. Om du klarar av den höga risken förstås och tror på bolaget.

Utbudet av fastighetspreffar börjar dessutom bli rätt stort nu och för de flesta småsparare finns det redan minst lika intressanta preffar att välja bland.