Sparandet som inte ger något alls

Publicerad 2014-12-09 09:44

Sparande Inlåningsräntorna har parkerat på extremlåga nivåer efter Riksbankens historiska sänkning av reporäntan. Om du har riktigt tur får du några få procents ränta på kontot. Men då gäller de att undvika de usla kontona som ger 0 procent.

Dagens ränteläge gör det svårt att få vettig avkastning på räntesparande. De högsta rörliga sparräntorna ligger just nu strax under 2 procent. Men det finns också flera riktigt usla konton på marknaden som inte ger någon ränta alls.

Under rubriken ”Inlåningsräntor – när du vill få ränta på dina pengar” visar Avanza räntesatserna för bankens sparkonton. Men faktum är att den som sätter in pengar på Avanzas eget sparkonto faktiskt inte får någon ränta på pengarna. Däremot kan Avanzas kunder sätta in pengarna på sparkonton hos Avanzas samarbetspartners och på så sätt få ränta. Men Avanzas sparkonto ger alltså 0,0 procent.

Men det finns fler exempel på nollräntekonton. Danske Banks sparkonto ger inte någon avkastning alls. I alla fall om du har mindre än 100 000 kr på kontot. Har du mer än så får du 0,10 procent.

 När det gäller Nordeas ”Förmånskonto” så är räntan allt annat än förmånlig, nämligen 0,0 procent. Samma gäller för SEB:s ”Enkla sparkontot” och Handelsbankens Sparkonto.

Förutom rena nollräntekonton finns det också en mängd exempel på konton med bara någon tiondels procents ränta.

Men det går också att hitta sparkonton med relativt hyfsade räntesatser i den lågräntemiljö som råder.

Hos Santander får du 1,75 procents ränta på ett konto utan bindningstid eller uttagsrestriktioner. Svea Direkt, Amfa Bank, Collector och Hoist Spar ger samtidigt 1,60 procent. Konton med bindningstid och/eller uttagsrestriktioner kan ge dig ännu mer.

I tabellen nedan hittar du de högsta sparräntorna just nu: