Köptips från Börsveckan

Publicerad 2014-12-08 10:20

Aktietips Tidningen Börsveckan sätter köprekar på bryggeriet och bredbandsbolaget i senaste numret.

Börsveckan har två rekommendationsändringar i denna veckas utgåva: man sänker både Micro Systemation och Medcap från köp till neutral. I övrigt sätter Börsveckan köp på Bredband2 och Kopparbergs Bryggeri samt upprepar samma råd för Malmbergs och Telenor, medan avvakta gäller för HMS och Recipharm.

Bredband2 står sig slätt jämfört med konkurrenten Bahnhof, men aktien kan ändå bli bra att äga det närmaste året. Om man tar bolaget på orden och räknar med en tillväxt på 12 procent 2015 med i stort sett oförändrade kostnader, kan marginalen öka upp till 8-9 procent, vilket ger en vinst runt 4 öre, eller p/e 11,5. Det är ändå en väl låg värdering för ett växande bolag, enligt Börsveckan.

”Av de två kontrahenterna håller vi Bahnhof högre som aktie, tack vare starkare historik och varumärke. Men Bredband2 kan stå för en stark vinstökning och är en intressant aktie i det lite mer riskfyllda turn-around-segmentet”, skriver Börsveckan.

Kopparbergs Bryggeri har blivit en exportsuccé och har avtal med världens näst största bryggeri, SAB Miller. P/e-talet sett till de senaste tolv månaderna är högt, men med tanke på den höga vinsttillväxten faller det snabbt när man blickar mot 2015. I ett negativt perspektiv noteras att Kopparbergs värdering ändå är i högsta laget med tanke på att man vill ha en småbolagsrabatt samt med hänsyn tagen till den tunna likviditeten i aktien. De positivt lagda kan enligt Börsveckan hävda att vd är huvudägare, att historiken är robust och att samarbetet med SAB Miller kan utvecklas till något riktigt bra.

”Det är alltid trevligare att vara positiv så vi väljer att sätta köp, men potentialen har helt klart minskat efter den starka kursrusningen det senaste året”, skriver Börsveckan

Micro Systemation har haft ett varierat år och ser ut att avsluta året på topp. Problemen som tyngde bolaget 2013 ser ut att vara lösta, och det tror marknaden också om man ser till att kursen ökat med nästan 50 procent. Med denna starka kursutveckling har potentialen minskat och det är läge att kliva av med flaggan i topp, enligt Börsveckan.

Medcap kan på lång sikt bli en bra aktie men det är ingen tillväxt på marknaden och inga bra förvärv i sikt. Det är klokt att avvakta tills man ser tecken på att lönsamheten åter är på spåret, skriver Börsveckan.

Malmbergs växer starkt och har kraftigt stigande lönsamhet. Trots att aktien rusat på börsen i år lockas Börsveckan av en relativt låg värdering och en förväntad direktavkastning på över 6 procent. Börsveckan ser god uppsida i aktien och sätter riktkurs på 125 kronor.

Recipharm är en av de mer lyckade introduktionerna på börsen i år. Bolaget har ökat omsättningen signifikant via två förvärv vilket är imponerande men också dyrt, anser Börsveckan.

”Det var en bra aktie att teckna i, helt klart, men med två stora förvärv genomförda och en aktiekurs som stigit rejält ter sig aktien fullvärderad och rådet blir att avvakta”, skriver Börsveckan.

HMS Networks, med sitt höga kunnande inom automations- och kommunikationslösningar, gynnas av trender som Internet of things. Tyvärr är värderingen för hög, anser Börsveckan.

”HMS förtjänar en liten premievärdering på grund av den höga lönsamheten och attraktiva produkterbjudandet, men även med lite optimistiska kalkyler för 2015 blir värderingen ganska saftig och det lämnar inga utrymmen för bakslag framöver”, skriver Börsveckan.

Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Kursrekyl efter måndagens uppgång
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva