Köptips från Börsveckan

Publicerad 2014-12-08 10:20

Aktietips Tidningen Börsveckan sätter köprekar på bryggeriet och bredbandsbolaget i senaste numret.

Börsveckan har två rekommendationsändringar i denna veckas utgåva: man sänker både Micro Systemation och Medcap från köp till neutral. I övrigt sätter Börsveckan köp på Bredband2 och Kopparbergs Bryggeri samt upprepar samma råd för Malmbergs och Telenor, medan avvakta gäller för HMS och Recipharm.

Bredband2 står sig slätt jämfört med konkurrenten Bahnhof, men aktien kan ändå bli bra att äga det närmaste året. Om man tar bolaget på orden och räknar med en tillväxt på 12 procent 2015 med i stort sett oförändrade kostnader, kan marginalen öka upp till 8-9 procent, vilket ger en vinst runt 4 öre, eller p/e 11,5. Det är ändå en väl låg värdering för ett växande bolag, enligt Börsveckan.

”Av de två kontrahenterna håller vi Bahnhof högre som aktie, tack vare starkare historik och varumärke. Men Bredband2 kan stå för en stark vinstökning och är en intressant aktie i det lite mer riskfyllda turn-around-segmentet”, skriver Börsveckan.

Kopparbergs Bryggeri har blivit en exportsuccé och har avtal med världens näst största bryggeri, SAB Miller. P/e-talet sett till de senaste tolv månaderna är högt, men med tanke på den höga vinsttillväxten faller det snabbt när man blickar mot 2015. I ett negativt perspektiv noteras att Kopparbergs värdering ändå är i högsta laget med tanke på att man vill ha en småbolagsrabatt samt med hänsyn tagen till den tunna likviditeten i aktien. De positivt lagda kan enligt Börsveckan hävda att vd är huvudägare, att historiken är robust och att samarbetet med SAB Miller kan utvecklas till något riktigt bra.

”Det är alltid trevligare att vara positiv så vi väljer att sätta köp, men potentialen har helt klart minskat efter den starka kursrusningen det senaste året”, skriver Börsveckan

Micro Systemation har haft ett varierat år och ser ut att avsluta året på topp. Problemen som tyngde bolaget 2013 ser ut att vara lösta, och det tror marknaden också om man ser till att kursen ökat med nästan 50 procent. Med denna starka kursutveckling har potentialen minskat och det är läge att kliva av med flaggan i topp, enligt Börsveckan.

Medcap kan på lång sikt bli en bra aktie men det är ingen tillväxt på marknaden och inga bra förvärv i sikt. Det är klokt att avvakta tills man ser tecken på att lönsamheten åter är på spåret, skriver Börsveckan.

Malmbergs växer starkt och har kraftigt stigande lönsamhet. Trots att aktien rusat på börsen i år lockas Börsveckan av en relativt låg värdering och en förväntad direktavkastning på över 6 procent. Börsveckan ser god uppsida i aktien och sätter riktkurs på 125 kronor.

Recipharm är en av de mer lyckade introduktionerna på börsen i år. Bolaget har ökat omsättningen signifikant via två förvärv vilket är imponerande men också dyrt, anser Börsveckan.

”Det var en bra aktie att teckna i, helt klart, men med två stora förvärv genomförda och en aktiekurs som stigit rejält ter sig aktien fullvärderad och rådet blir att avvakta”, skriver Börsveckan.

HMS Networks, med sitt höga kunnande inom automations- och kommunikationslösningar, gynnas av trender som Internet of things. Tyvärr är värderingen för hög, anser Börsveckan.

”HMS förtjänar en liten premievärdering på grund av den höga lönsamheten och attraktiva produkterbjudandet, men även med lite optimistiska kalkyler för 2015 blir värderingen ganska saftig och det lämnar inga utrymmen för bakslag framöver”, skriver Börsveckan.

Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
Sektor
Vapentillverkare höjer vinstprognosAllt fler amerikaner skaffar vapen
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Börsen
Uppåt på fredagsbörsenAmerikansk statistik eftermiddagens huvudnummer
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Asien
Handelshopp lyfter Asien
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Foto: AP/TT
Wall Street
Små rörelser på Wall Street
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum