”Läge för klipp i krisen”

Publicerad 2014-12-03 13:53

Aktietips Sjukvårdskoncernen gynnas av det osäkra parlamentariska läget. Det konstaterar Carnegie som plockar fram köpstämpeln.

Carnegie anser att Global Health Partner-aktien är ett klipp och att den nya regeringen nu inte har något stöd för sin budget i riksdagen är positivt för bolaget. 

Det framgår av en kommentar från investmentbanken på onsdagen. 

Tidigare i höst gjorde Socialdemokraterna och Miljöpartiet ett avtal med Vänstern om att dra tillbaka det fria vårdvalet och utvärdera möjligheten att begränsa vinsterna för privata vårdgivare. Det sistnämnda förslaget kom som en överraskning och även om få trodde att förslaget skulle gå igenom, har onsdagens besked från Sverigedemokraterna, som gör att regeringen alltså saknar stöd för sin budget, gjort att den politiska risken i GHP har minskat väsentligt, enligt Carnegie.

Vad gäller GHP:s verksamhet i sig drivs koncernens kliniker med högt kapacitetsutnyttjande vilket, tillsammans med kostnadsåtgärder, gör att bolaget är på väg att prestera sitt bästa år hittills, heter det i analysen. Aktiekursen har inte riktigt hängt med den positiva utvecklingen – till viss del på grund av den politiska osäkerheten som varit sedan budgeten lades fram – och Carnegie upprepar därmed rekommendationen köp, med riktkursen 8:50 kronor.