Fem skattetips för dig som sparar i vanlig depå

Publicerad 2014-11-25 12:37

Skatt Du som direktäger aktier eller fondandelar har flera möjligheter att påverka skatten. Här är första delen i Privata Affärers artikelserie om att skatteplanera inför årsskiftet.

Aktieförluster

Har du under året sålt direktägda aktier eller fondandelar med förlust får du dra av 70 procent av en sådan förlust i inkomstslaget kapital. Kan du kvitta mot aktie- eller fondvinster får du avdrag för hela förlusten. Du tjänar 9 procent skatt på en sådan kvittning.

Gå igenom dina aktie- och fondaffärer du gjort hittills under året så att du kan utnyttja denna kvittningsmöjlighet fullt ut. För aktier och fonder som inte är marknadsnoterade gäller andra kvittningsregler.

Sälj inom familjen

Du kan få en kvittningsbar vinst eller förlust genom att sälja aktier till någon i familjen. Vid en sådan affär är det viktigt att försäljningen sker till dagsaktuell börskurs och att betalningen för affären dokumenteras.

Sker betalning med en revers bör räntebetalning och amortering göras via personliga bankkonton. Då går betalningarna att visa i efterhand om Skatteverket vill utreda affären.

Upprätta en avräkningsnota över de aktier du sålt och registrera köparen som ny ägare hos din bank eller fondkommissionär.

Ge bort aktier

Vill du flytta vinster eller förluster inom familjen kan du ge bort eller ta emot en aktie som gåva innan den säljs. På så sätt kan ni optimera kvittningen. Vid gåva tar gåvotagaren över givarens genomsnittliga omkostnadsbelopp för aktien.

Skriv ett gåvobrev och kontakta givarens bank eller fondkommissionär där han eller hon har sitt VP-konto eller depå, så registrerar de om aktien på gåvotagaren. Det är viktigt att göra det innan aktien säljs.

Tänk på att registrering av ändrat ägande och försäljning kan ta lite tid. En aktiegåva bör du därför genomföra så fort som möjligt.

Korsvisa gåvor fungerar inte. Du kan därför inte ta emot en aktiegåva från någon som du ger en aktiegåva. En sådan bytesaffärs räknas helt eller delvis som försäljning.

Gåva till utlandet

Om du ger bort dina vinstaktier till någon som inte skattar i Sverige blir det ingen svensk skatt vid en försäljning. Givetvis kan det bli skatt i det land där gåvotagaren bor, men i många länder är aktievinster skattefria.

Har du föräldrar eller barn som flyttat utomlands kan det vara bra att känna till att de beskattas i Sverige för vinster på svenska aktier under maximalt tio år efter utflyttningen. Men den tiden kan vara kortare om Sverige har ett skatteavtal med aktuellt land.

Fondskatt

Direktsparar du i svenska och utländska investeringsfonder ska du i din inkomstdeklaration redovisa och beskatta en schablonintäkt som beräknas på fondkapitalet vid årets ingång. Har du tänkt att sälja fondandelar kan det därför vara lämpligt att göra det innan årsskiftet.

Andelsförsäljningen du gör innan årsskiftet minskar schablonintäkten i din deklaration 2016. Den vinst eller förlust som uppstår vid en andelsförsäljning innan årsskiftet redovisar du i nästa års deklaration.

Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Börsen
Uppåt på fredagsbörsen
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Trafiksiffror visar obefintligt flygresandeMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Asien
Blandat på Asiens börser
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Index åt olika håll
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler
Placera
Blackrock: Asien gynnas när återhämtningen kommerKinesiska och indiska obligationer lockar
Krisen
FI: Krisen är inte över
Foto: Shutterstock
Analys
Analys: Africa Oil positionerat för att skapa värde