Så fixar du likviditeten

Publicerad 2014-10-21 14:00

Företag Att ha tillräckligt mycket pengar i bolaget så att det går att driva det vidare varje månad är ett ständigt hårt arbete för små företagare. Med en enkel kassaflödesanalys kan du ta grepp om företagets ekonomi.

Det finns ett par grundläggande faktorer som styr in- och utflödet av pengar i bolaget. Det första som bör göras är att förhandla så långt det går med både kunder och uppdragsgivare.

Du behöver ha bästa möjliga betaltid gentemot båda kategorierna. När det är gjort är grunden lagd till det som kallas rörelsefinansiering, att du kort och gott har tillräckligt med pengar varje månad föra att betala lönerna och fakturorna.

Grundregeln här är: snabbt in och långsamt ut, skriver Corrinne Uppman Helminen, på bloggen Green Room. Hon arbetar med SEB:s finansieringsprodukter till små och medelstora företag.

Hur det ser ut i ditt bolag får du klart för dig om du gör en enkel kassaflödesanalys. Den visar hur mycket av rörelsekapitalet som binds av dina kundfordringar, ditt varulager och de skulder dina leverantörer har gentemot ditt bolag, leverantörsskulderna.

Kassaflödesanalysen visar dig hur dessa tre faktorer samverkar, det vill säga när du får in pengar, och när de måste ut.

Självklart stämmer det nästan aldrig tidsmässigt, även om din verksamhet inte är lika extrem som de säsongsrelaterade bolagens. Deras intäkter kommer under en kort tidsperiod under året, medan utgifterna fördelas över alla månader, om än ojämnt.

Långsamt ut, snabbt in är tumregeln när det gäller ditt bolags kassaflöde. Detta är en konst i sig men det lönar sig alltid att jobba med dessa frågor, menar Corinne Uppman Helminen.

– När du känner att du gjort vad du kan på förhandlingsfronten kan det löna sig att prata med din bank om rörelsefinansiering. Det finns ett antal lösningar att ta till: till exempel kontokredit och fakturabelåning, skriver hon.

Kontokrediten har en fast nedre gräns för hur mycket du kan använda ditt företagskonto, eller dra över så att du får ett minussaldo. Det brukar kosta både ränta och vad som kallas limitavgift som är årlig.

Den betalar du för att du ska kunna dra över gränsen när som helst under året. Banken reserverar helt enkelt detta belopp för din räkning och det får du betala för, oavsett om du drar över eller inte.

Ett annat alternativ är fakturabelåning eller fakturaförsäljning. Du använder bolagets utgående fakturor för att tidigarelägga betalningarna.

Vid fakturabelåningen lämnar du kundfordringarna i pant till banken och får betalt inom ett par dagar i stället för den betalningstid som står på fakturan. Du får då en stor del av fakturan från banken direkt och resten när din kund betalat in fakturabeloppet till banken.

Vid fakturaförsäljning säljer du hela fakturan till ett factoringbolag och du kan få pengar samma dag, eller dagen efter. För den tjänsten tar factoringbolagen betalt, vanligtvis i form av procent på fakturan, inklusive momsen. Det brukar röra sig mellan 2 och 4 procent. Ju större belopp du säljer, desto lägre betalar du, procentuellt sätt.

Stockholmsbörsen
Plusstängning efter tunn handelRejält ras för Oncopeptides efter USA-varning
Foto: AP/TT
Wall street
Blandat i New YorkTech-bolagen relativa vinnare
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Bostad
Danske: Kraftigt fall för bopriserna i Stockholm"Temporär sättning"
Foto: Shutterstock
Oljepriset
Lundin Energy: Oljepriset förblir fortsatt högt
Foto: Richard Drew/AP/TT
Rapport
Spotify ungefär som väntat
Foto: Pressbild
Oväder
Tusenlappar i ersättning vid strömavbrottMen strömmen måste ha varit borta i tolv timmar
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Analys
Credit Suisse sänker Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: He Jinghua / Costfoto
Aktie
Apple slog förväntningarna med 30 procentMen global chipbrist blir ny motvind
Rapport
Lundin Energy något bättre förväntat
Foto: istockphoto
Rapport
Alphabet: Betydligt bättre än väntat
Rapport
Apple: Aktien föll trots överraskande starkt resultat
Hongkong
Hang Sengs teknikindex ned drygt 36 procent på sex månader
Foto: Shutterstock
Försäkring
Mobilskador rusar under sommaren
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Dubbelslag mot InvestorTas bort från Swedbanks sektorsfavoriter
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Aktie
Norwegian: Konverterar fordringar till aktierSkulder för 822 miljoner ersätts med 95 miljoner nya aktier
Köptips
DNB lyfter Enea efter strategiskt förvärv
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Bättre för sjätte kvartalet i rad för Eltel
Rapport
Starkt resultat med hög tillväxt för Hexagon
Börsen
Max Matthiessen tror på USA- och euroområdesaktier"Fallande KPI i Europa och högre energipriser"
Börsen
Goldman Sachs: BNP-tillväxten i USA bromsar kraftigt 2022
Inflationen
Bank of England: Monetära stimulanser kvar i flera kvartal"Uppgången sannolikt temporär"
Aktie
ABB bekräftar storaffären