Usla på att jämföra

Publicerad 2014-10-15 09:42

Privatekonomi Svenskarna är riktigt dåliga på att jämföra och utvärdera privatekonomiska tjänster. Allra sämst är vi på att jämföra priset på banktjänster men många struntar också i att jämföra priset på försäkringar och elavtal.

Enligt en undersökning från Yougov som beställts av Forex Bank så har var tredje svensk aldrig jämfört priserna på banktjänster. Samtidigt har var fjärde aldrig sett över sin hemförsäkring och var femte har aldrig jämfört priserna mellan elleverantörer.

Överlag så är svenskarna dåliga på att byta mellan olika tjänster knutna till hushållet, enligt undersökningen. Samtidigt är det ofta enklare än vad man kan tro.

 – Det är en myt att det är krångligt att byta bank. Din nya bank sköter i princip hela ärendet så det är förvånande att inte fler svenskar utnyttjar möjligheten att byta till sig förbättrade villkor, säger Viveca Mellberg, marknadschef på Forex Bank.

Och även om man inte väljer att byta ut hela sin ”vardagsbank” så kan det löna sig att vara otrogen.

– Du som till exempel vill sätta in pengar på ett vanligt sparkonto bör jämföra alla aktörer på marknaden och välja den som erbjuder högst ränta. I de flesta fall handlar det inte om din vanliga bank, säger Privata Affärers Magnus Gustavsson.

Det är också väldigt enkelt att jämföra. Här nedanför hittar du Privata Affärers olika jämförelseverktyg. Det handlar om allt från sparräntor, bolån och el till försäkringar och pensionssparande.