Så sparar du tusenlappar på varmvattnet

Publicerad 2014-10-08 14:47

Långa duschar och läckande kranar. Mycket av hushållets varmvatten spills ut i avloppet helt i onödan. Men med ändrade vanor och enkel energibesparingsteknik kan du minska dina kostnader väsentligt.

I ett genomsnittligt hus står varmvattenförbrukningen för ungefär en fjärdedel av den totala energianvändningen. Siffran brukar vara ännu högre, drygt 30 procent, i ett lägenhetshushåll. Mycket av energin som används för att värma vattnet går dock bokstavligt talat till spillo.

– Av varmvattnet spolar vi bort cirka 40 procent i köket och 60 procent när vi duschar, badar och tvättar oss. Har du dessutom gamla kranar som står och droppar ökar slöseriet med många tusentals liter per år, säger Lars Ejeklint, energirådgivare på Vattenfall.

En familj kan göra stora besparingar enbart genom att ändra lite grann på de dagliga vanorna, framhåller Lars Ejeklint. 

– Ett bra tips är att mäta vattenanvändningen i hushållet och sätta upp enkla sparmål. Till exempel kan ni mäta hur länge ni duschar och komma överens om att korta duschandet med en minut vardera. Med en sådan enkel åtgärd kan en familj på fyra personer spara omkring 1000 kronor per år i minskade varmvattenkostnader.

Nytt munstycke minskar förbrukningen

För att se hur mycket vatten duschen förbrukar kan du mäta hur lång tid det tar att fylla en tiolitershink. Blir hinken full inom en minut är det läge att skaffa ett nytt duschmunstycke.

– Dagens snålspolande duschmunstycken förbrukar hälften så mycket vatten som äldre konventionella modeller. Tekniken är så pass bra att du inte märker någon skillnad i duschupplevelsen.

Snåla ventiler bra investering

Det är även enkelt och lönande att montera snålspolande ventiler på kranarna i toaletten och köket. Ett kit som effektiviserar förbrukningen i dusch, tvättställ och kökskran kostar idag omkring 600 kronor.

– Med denna installation kan en normalstor familj minska sin totala vattenanvändning med ungefär 40 procent. Det motsvarar omkring 2400 kronor per år, vilket innebär att du tjänar in investeringen på ett kvartal.

Blandare med kallstart

Det finns även teknik som minimerar slentrianmässig användning av varmvatten. Ett exempel är blandare med kallstart, som till skillnad från vanliga engreppsblandare, endast ger kallvatten när spaken öppnas i mittläget.

– För att få varmt vatten måste du aktivt vrida spaken åt ena hållet. Vill du ha högre flöde måste du dessutom hålla spaken upptryckt. På så vis minskas mycket av det energispill som brukar ske när man borstar tänderna eller tvättar sig, säger Lars Ejeklint.

En energieffektiv blandare kostar omkring en tusenlapp och kan, enligt tillverkaren, halvera varmvattenförbrukningen jämfört med en konventionell blandare.

Avslutningsvis vill Lars Ejeklint uppmana alla diskmaskinsägare att strunta i ovanan att skölja disken i förväg. Det är bara en myt att fördiskning är nödvändigt för att det ska bli rent, menar han.

– Det räcker att skrapa av disken med en slickepott. Diskmaskinen fungerar dessutom bättre med lite fett som ”smörjmedel”.

Du kan även sänka varmvattenkostnaderna med en…

Duschvärmeväxlare:
Värmen i duschvattnet kan återvinnas med hjälp av en liten värmeväxlare, som monteras i direkt anslutning till duschkabin eller badkar. När det varma duschvattnet passerar värmeväxlaren höjs temperaturen på kallvattnet i den intilliggande ledningen. Det finns olika typer av duschvärmeväxlare för badrum inom prisspannet 2000-7000 kronor. Värmeväxlare av bra kvalitet sparar ungefär en tredjedel av energin för uppvärmningen av duschvattnet.

Solfångare:
Levererar gratis tappvarmvatten och kan även bidra till att värma huset, om du har ett vattenburet system. Har du hög varmvattenförbrukning i hushållet, eller använder en pool, så är det ofta en bra investering, förutsatt att du också har ett bra solläge. En normalstor anläggning för tappvarmvatten, 4-6 kvm, kostar 30 000-40 000 kronor, exklusive installation.

Effektiv varmvattenberedare:
Att installera en ny energieffektiv varmvattenberedare kan sänka driftskostnaderna för vattenuppvärmningen med flera tusenlappar om året. De flesta elvarmvattenberedare för småhus ligger inom prisspannet 4000-10 000 kronor. På Energimyndighetens hemsida (www.energimyndigheten.se) kan du läsa mer om varmvattenberedare och jämföra tester av olika modeller.

Bostad
SBAB: Prisuppgången på lägenheter mattas avMen villapriserna fortsätter rusa
Foto: Shutterstock
Placera
Asiens bästa marknader i årHalvledarbristen lyfter Taiwan-börsen
Aktier
Månadens bästa och sämsta aktier
Foto: istockphoto
Aktier
Tre nya aktier i Paretos svenska portföljOch tre som åker ut
Foto: AP/TT
Wall Street
Positiv stängning i New YorkS&P 500 på rekordnivå
Börsen
Veckoavslut i påsk-dur
Foto: Nordnet
Pension
Nu har "Flytträttsklockan" slutat ticka3,6 miljarder betalades i avgifter medan klockan gick
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklare spår fortsatt "småhus-boom" i vår
Bostad
Hemnet: Rekordmånga bostadsförsäljningar i marsInga tecken på avmattning
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Vattenfall: Lågt elpris i väntan på vårfloden"Snöbrist pressar upp elpriset när vårfloden minskar"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är skärtorsdagens aktierekar
Analys
Dubbla köprekar för CintUnik position och högre marginaler i sikte
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson stämt för fem patentintrång
Analys
Swedencare: Pareto höjer riktkursen efter förvärv"Värdeskapande för bolaget"
Aktieportfoljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Biden: Höjda företagsskatter ska finansiera infrastruktursatsningar
Börsen
FI inleder undersökning mot NordnetGäller blankning i Moment Group
Foto: istockphoto
Aktier
Mest köpta och sålda aktierna i mars
Sektor
Blackrock: Därför gillar vi fortfarande tech-aktierKöpläge om sektorn faller ytterligare
Analys
DNB: 2021 ser ut att bli starkt år för SSAB
Sektor
Vätgassektorn fortsätter stiga efter Barclays analys
Aktie
UBS dyker upp som blankare i Kambi
USA
USA: Skattehöjningar betalar Bidens infrastrukturpaketHöjer bolagsskatten till 28 procent
Börsen
Kina överväger ny börs för att locka utlandsnoterade bolag