Så sparar du tusenlappar på varmvattnet

Publicerad 2014-10-08 14:47

Långa duschar och läckande kranar. Mycket av hushållets varmvatten spills ut i avloppet helt i onödan. Men med ändrade vanor och enkel energibesparingsteknik kan du minska dina kostnader väsentligt.

I ett genomsnittligt hus står varmvattenförbrukningen för ungefär en fjärdedel av den totala energianvändningen. Siffran brukar vara ännu högre, drygt 30 procent, i ett lägenhetshushåll. Mycket av energin som används för att värma vattnet går dock bokstavligt talat till spillo.

– Av varmvattnet spolar vi bort cirka 40 procent i köket och 60 procent när vi duschar, badar och tvättar oss. Har du dessutom gamla kranar som står och droppar ökar slöseriet med många tusentals liter per år, säger Lars Ejeklint, energirådgivare på Vattenfall.

En familj kan göra stora besparingar enbart genom att ändra lite grann på de dagliga vanorna, framhåller Lars Ejeklint. 

– Ett bra tips är att mäta vattenanvändningen i hushållet och sätta upp enkla sparmål. Till exempel kan ni mäta hur länge ni duschar och komma överens om att korta duschandet med en minut vardera. Med en sådan enkel åtgärd kan en familj på fyra personer spara omkring 1000 kronor per år i minskade varmvattenkostnader.

Nytt munstycke minskar förbrukningen

För att se hur mycket vatten duschen förbrukar kan du mäta hur lång tid det tar att fylla en tiolitershink. Blir hinken full inom en minut är det läge att skaffa ett nytt duschmunstycke.

– Dagens snålspolande duschmunstycken förbrukar hälften så mycket vatten som äldre konventionella modeller. Tekniken är så pass bra att du inte märker någon skillnad i duschupplevelsen.

Snåla ventiler bra investering

Det är även enkelt och lönande att montera snålspolande ventiler på kranarna i toaletten och köket. Ett kit som effektiviserar förbrukningen i dusch, tvättställ och kökskran kostar idag omkring 600 kronor.

– Med denna installation kan en normalstor familj minska sin totala vattenanvändning med ungefär 40 procent. Det motsvarar omkring 2400 kronor per år, vilket innebär att du tjänar in investeringen på ett kvartal.

Blandare med kallstart

Det finns även teknik som minimerar slentrianmässig användning av varmvatten. Ett exempel är blandare med kallstart, som till skillnad från vanliga engreppsblandare, endast ger kallvatten när spaken öppnas i mittläget.

– För att få varmt vatten måste du aktivt vrida spaken åt ena hållet. Vill du ha högre flöde måste du dessutom hålla spaken upptryckt. På så vis minskas mycket av det energispill som brukar ske när man borstar tänderna eller tvättar sig, säger Lars Ejeklint.

En energieffektiv blandare kostar omkring en tusenlapp och kan, enligt tillverkaren, halvera varmvattenförbrukningen jämfört med en konventionell blandare.

Avslutningsvis vill Lars Ejeklint uppmana alla diskmaskinsägare att strunta i ovanan att skölja disken i förväg. Det är bara en myt att fördiskning är nödvändigt för att det ska bli rent, menar han.

– Det räcker att skrapa av disken med en slickepott. Diskmaskinen fungerar dessutom bättre med lite fett som ”smörjmedel”.

Du kan även sänka varmvattenkostnaderna med en…

Duschvärmeväxlare:
Värmen i duschvattnet kan återvinnas med hjälp av en liten värmeväxlare, som monteras i direkt anslutning till duschkabin eller badkar. När det varma duschvattnet passerar värmeväxlaren höjs temperaturen på kallvattnet i den intilliggande ledningen. Det finns olika typer av duschvärmeväxlare för badrum inom prisspannet 2000-7000 kronor. Värmeväxlare av bra kvalitet sparar ungefär en tredjedel av energin för uppvärmningen av duschvattnet.

Solfångare:
Levererar gratis tappvarmvatten och kan även bidra till att värma huset, om du har ett vattenburet system. Har du hög varmvattenförbrukning i hushållet, eller använder en pool, så är det ofta en bra investering, förutsatt att du också har ett bra solläge. En normalstor anläggning för tappvarmvatten, 4-6 kvm, kostar 30 000-40 000 kronor, exklusive installation.

Effektiv varmvattenberedare:
Att installera en ny energieffektiv varmvattenberedare kan sänka driftskostnaderna för vattenuppvärmningen med flera tusenlappar om året. De flesta elvarmvattenberedare för småhus ligger inom prisspannet 4000-10 000 kronor. På Energimyndighetens hemsida (www.energimyndigheten.se) kan du läsa mer om varmvattenberedare och jämföra tester av olika modeller.

Foto: istockphoto
Börsen
All-time-high på börsen
Rapportkommentar
Flera små ljusglimtar från Ambea
Foto: istockphoto
Kommentar
Insiderköp visar vägen i Catena Media
Börsen
Toppnoteringar på börsen
Analys
Jefferies: Därför är kullagerjätten köpvärdSer flera potentiella katalysatorer för SKF-aktien
Foto: istockphoto
Aktier
Här är Swedbanks nya sektorsfavoriter
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Saab-aktien dök efter Jas-kraschen
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Japan
Threadneedle: Fortsatt solid tillväxt i Japan
Rapport
Ambea ökade vinsten
Foto: Alimak
Rapport
Nedåt för hissföretaget
Asien
Fortsatt återhämtning på Kinas börser
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Valuta
Svagare dollar efter Trumps Fed-kritik
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Valutamedvind lyfter vinsterna i höstens rapporterUpplagt för glädjande börshöst
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Ratos har flera underpresterande bolag i portföljen
Aktie
Citis nya favorit i papperssektorn
Foto: David Zalubowski/AP
Analys
JP Morgan sänker Teslas riktkurs med 36 procent
Fond
Affärsvärldens fond läggs nerFusioneras med Lannebo Sverige
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
"MQ behöver se över sortimentet"
Placera
Hernhag: Därför ska du skippa mellanhändernaSer fördelar med aktier i stället för fonder
Analyser UPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Aktietips
Fem färska köptipsOch tre aktier du kan avvakta med
Foto: istockphoto
Aktie
"Dags att ta hem vinsten i Nolato"DI rekommenderar sälj
Aktie
Investerare oroliga för finansiering vid avnotering
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Trump föreslår halvårsrapportering i stället för kvartalsrapporter
Foto: Adam Ihse/TT
Börsen
Så går börsen under valåren
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Så dålig koll har vi på elförbrukningenVar femte svensk vet inte vad de betalar för elen.
Chatt
Hernhag: Sex aktier till en långsiktig portfölj