Nedåt på börsen

Publicerad 2014-10-08 09:14

Börsen Efter tisdagen breda nedgångar på börserna bjöd onsdagen på avvaktande handel inför kvällens protokoll från det senaste mötet för amerikanska centralbanken Fed i september och det som brukar ses som starten på rapportperioden, den amerikanska aluminiumtillverkaren Alcoas delårsrapport på kvällen.

Det var dock fortsatt sjunkande kurser på Europabörserna, präglat av fortsatt oro för en inbromsning i världsekonomin. Stockholmsbörsen klarade sig ändå bättre än flera andra Europamarknader när OMXS30-index stängde med en nedgång på 0,4 procent till 1.332. Aktier för 14,4 miljarder kronor omsattes under dagen.

Kinnevik, som pressats av att delägda internetbolagen Rocket och Zalando tappat mark efter förra veckans börsintroduktioner, vände uppåt. Kinnevikaktien steg 3,5 procent och var därmed bästa aktie inom OMXS30. I Frankfurt handlades Zalando ned 2,6 procent medan Rocket Internet var upp en dryg procent.

Ica placerade sig åter högt upp på vinnarlistan när aktien steg 3,9 procent. I måndags sköt Ica-aktien i höjden på beskedet att dagligvarubolaget kliver ur sin förlusttyngda norska verksamhet. På onsdagen visade siffror att Icas jämförbara försäljning i svenska butiker steg 2,8 procent i september.

Även Electrolux gick mot strömmen och aktien klättrade 1,6 procent. I samma riktning gick Husqvarna, +2 procent.

En tydlig nedgång syntes i byggbolagen, där JM sjönk 2,4 procent, Peab och NCC 2,8-2,9 procent och Skanska med 1,6 procent. Möjligen kan Bankföreningens skärpta rekommendation kring amorteringar ha satt viss press på en del av byggaktierna, till exempel JM med störst exponering mot Stockholmsområdet. Samtidigt tillhörde byggrelaterade aktier de sämre sektorerna på Europabörserna på onsdagen.

Skanska bjöd på kapitalmarknadsdag i New York. Fokus låg på USA-marknaden, som kommer att utgöra en större andel av Skanska i morgon jämfört med i dag. Den amerikanska anläggningsmarknaden är väldigt robust och Skanska USA Civil, som fortsätter växa organiskt, tittar nu intensivt på förvärv på nya områden, säger Rich Cavallaro, chef för USA Civil och från 1 januari ny chef för Skanska USA, till Nyhetsbyrån Direkt.

Oljepriset var under fortsatt press på onsdagen och bland oljebolagen sjönk Lundin Petroleum drygt 2 procent och Enquest med 6,5 procent. Gruvbolaget Lundin Mining, som aviserade en storaffär i söndags i form av köp av koppargruvan Candelaria i Chile, fortsatte ned med 1,5 procent. Aktörer har pekat på att den nyemission som görs kan pressa aktien.

Ett annat råvarubolag som tappade var SSAB, ned ytterligare 2,2 procent. Kullagerbolaget SKF, som med rapport nästa onsdag inleder den svenska rapportsäsongen för storbolagen, backade 0,8 procent. Deutsche Bank har sänkt sin rekommendationen för SKF till behåll från tidigare köp. Flera andra verkstadsbolag pressades av den fortsatta konjunkturoron. ABB sjönk 1,5 procent och Sandvik med 1,1 procent.

Klädbolaget MQ fortsatte upp med 1,8 procent efter att ha glatt marknaden med ökad försäljning och högre marginaler i måndagens kvartalsrapport. Sektorkollegan Kappahl, som lägger fram sitt bokslut på torsdagen, backade 0,8 procent.

Nibe, som sjunkit 20 procent sedan sommarens kurstopp, fick ett köpråd av Affärsvärlden och aktien steg 1,9 procent. Även Partnertech fick köprekommendation av tidningen och steg 0,9 procent.

Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
Notering
Nu har Coinbase debuterat på Wall Street
Foto: AP/TT
Wall Street
Bankrapporter och Coinbase i fokus i New York
Foto: He Jinghua / Costfoto
Rapporterna
Komponentbrist i fokus inför rapportperiodenVerkstadssektorn i farozonen
Börsen
Storbolagen tyngde börsen
Foto: Copyright (c) 2019 Burdun Iliya/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Coinbase största IPO:n sedan FacebookTvå sparekonomer om noteringen av kryptovalutabörsen
Foto: istockphoto
Aktie
Omvänd vinstvarning från Volati
Analys
SHB: Ta hem en del av vinsten i EricssonSer flera risker i aktien - slopar köprek
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Nu toppar inflationen
Aktie
Blecher: Varför flyger inte kycklingen?Då skulle Scandi Standard kunna lyfta
Blankning
Powercell: Blankningen fortsätter att ökaMen aktien lyfter efter Bosch-besked
IPO
Norska Finanstilsynet slår ner på noteringshajpenVill städa upp i spåren av massiv noteringsvåg
Inflationen
Drivmedelspriserna lyfte inflationen i mars
Analyser
Här är onsdagens många färska köprekar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Aktie
Norwegian kan ta in mer kapitalUpp till 1 miljard mer än tidigare mål
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
Boozt höjer helårsprognosernaUtveckling över förväntan
Aktie
Storpost i Readly såldes
Aktie
Redarfamiljen dumpar Embracer-aktier
Placera
Fedchef: Ingen anledning dra tillbaka stöden än
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer
Foto: istockphoto
Placera
Swedbank: Starka skäl för fortsatt börsoptimismTydlig aktieövervikt i nya strategin
Bolån
Bolån: Storbanken som har högst snittränta
Pandemin
USA pausar Janssens covid-vaccinFlera fall av blodproppar
Konjunktur
Winsth: Fel att säga att vi är "mitt i krisen"Nordeas chefekonom intervjuas i Trading Direkt