Nedåt på börsen

Publicerad 2014-10-08 09:14

Börsen Efter tisdagen breda nedgångar på börserna bjöd onsdagen på avvaktande handel inför kvällens protokoll från det senaste mötet för amerikanska centralbanken Fed i september och det som brukar ses som starten på rapportperioden, den amerikanska aluminiumtillverkaren Alcoas delårsrapport på kvällen.

Det var dock fortsatt sjunkande kurser på Europabörserna, präglat av fortsatt oro för en inbromsning i världsekonomin. Stockholmsbörsen klarade sig ändå bättre än flera andra Europamarknader när OMXS30-index stängde med en nedgång på 0,4 procent till 1.332. Aktier för 14,4 miljarder kronor omsattes under dagen.

Kinnevik, som pressats av att delägda internetbolagen Rocket och Zalando tappat mark efter förra veckans börsintroduktioner, vände uppåt. Kinnevikaktien steg 3,5 procent och var därmed bästa aktie inom OMXS30. I Frankfurt handlades Zalando ned 2,6 procent medan Rocket Internet var upp en dryg procent.

Ica placerade sig åter högt upp på vinnarlistan när aktien steg 3,9 procent. I måndags sköt Ica-aktien i höjden på beskedet att dagligvarubolaget kliver ur sin förlusttyngda norska verksamhet. På onsdagen visade siffror att Icas jämförbara försäljning i svenska butiker steg 2,8 procent i september.

Även Electrolux gick mot strömmen och aktien klättrade 1,6 procent. I samma riktning gick Husqvarna, +2 procent.

En tydlig nedgång syntes i byggbolagen, där JM sjönk 2,4 procent, Peab och NCC 2,8-2,9 procent och Skanska med 1,6 procent. Möjligen kan Bankföreningens skärpta rekommendation kring amorteringar ha satt viss press på en del av byggaktierna, till exempel JM med störst exponering mot Stockholmsområdet. Samtidigt tillhörde byggrelaterade aktier de sämre sektorerna på Europabörserna på onsdagen.

Skanska bjöd på kapitalmarknadsdag i New York. Fokus låg på USA-marknaden, som kommer att utgöra en större andel av Skanska i morgon jämfört med i dag. Den amerikanska anläggningsmarknaden är väldigt robust och Skanska USA Civil, som fortsätter växa organiskt, tittar nu intensivt på förvärv på nya områden, säger Rich Cavallaro, chef för USA Civil och från 1 januari ny chef för Skanska USA, till Nyhetsbyrån Direkt.

Oljepriset var under fortsatt press på onsdagen och bland oljebolagen sjönk Lundin Petroleum drygt 2 procent och Enquest med 6,5 procent. Gruvbolaget Lundin Mining, som aviserade en storaffär i söndags i form av köp av koppargruvan Candelaria i Chile, fortsatte ned med 1,5 procent. Aktörer har pekat på att den nyemission som görs kan pressa aktien.

Ett annat råvarubolag som tappade var SSAB, ned ytterligare 2,2 procent. Kullagerbolaget SKF, som med rapport nästa onsdag inleder den svenska rapportsäsongen för storbolagen, backade 0,8 procent. Deutsche Bank har sänkt sin rekommendationen för SKF till behåll från tidigare köp. Flera andra verkstadsbolag pressades av den fortsatta konjunkturoron. ABB sjönk 1,5 procent och Sandvik med 1,1 procent.

Klädbolaget MQ fortsatte upp med 1,8 procent efter att ha glatt marknaden med ökad försäljning och högre marginaler i måndagens kvartalsrapport. Sektorkollegan Kappahl, som lägger fram sitt bokslut på torsdagen, backade 0,8 procent.

Nibe, som sjunkit 20 procent sedan sommarens kurstopp, fick ett köpråd av Affärsvärlden och aktien steg 1,9 procent. Även Partnertech fick köprekommendation av tidningen och steg 0,9 procent.

Rapport
H&M prickade förväntningarnaJusterar ner antalet planerade butiksöppningar
Aktietips
Två köpvärda aktierOch några du kan vara utan
Rapport
Nobina ökade vinstenMen tuffare jämförelsetal väntar
Handelskriget
Uppgifter: USA och Kina överens om vapenvila
Notering
Eco Wave Power mot First NorthSka ta in 150 miljoner kr
Asien
Handelsoptimism lyfter Asiens börser
Aktie
Hexagon: Rollén friad för andra gången i insidermål
Foto: AP/TT
Wall Street
Blandat på Wall Street
Fonder
Här är Spiltans nya fondFond-i-fond-lösning med andra Spiltanfonder
Sektor
Redeye: Fler kommer förlora spellicenserna
Handelskriget
Mnuchin: Vi är nära att träffa handelsavtal med KinaTror på framsteg under G20-mötet
Aktie
DI: Sälj Getinge innan rapporten
Notering
Traton prissätts i nedre delen av intervallet
Aktietips
Här är storbankens nya aktiefavoriterByter ut två bolag i fokusportföljen
Bolån
SBAB sänker boräntorna”Det extrema läget fortsätter”
Analys
DNB: Det värsta är över för Leo VegasHöjer riktkursen och upprepar köp
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarpanelen: Fördel för köparna minskar
Handelskriget
Danske räknar med vapenvila i handelskrigetEskalering skulle däremot sätta press på börsen
Aktietips
Tre köpvärda aktier - och en du inte ska teckna
Aktietips
Dukat för tillväxt i DuniDI rekommenderar köp
Foto: istockphoto
Börsen
Investeringschefen: G20-mötet avgör börshumöret i sommarRäntesänkningar räcker inte
Fonder
Fonderna som fått guldmedalj av Morningstar
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Aktie
Blankarna fortsatt intresserade av Fingerprint
Analö
Kepler: Därför är det köpläge i industrikonglomeratet
Foto: Johanna Norin/TT
Analys
Pareto: Köpläge i Sandvik innan vändningen
Bostad
Rekordfå annonser om nyproduktion
Sektor
HSBC varnar för fler vinstvarningar i flygsektorn
Räntan
Capital Economics utesluter svensk räntesänkning