Tre köpvärda aktier

Publicerad 2014-10-08 07:50

Aktietips Det är köpläge i Nibe, Alfa Laval och Partnertech säger Affärsvärlden i veckans nummer. Vänta är dock rådet för VBG Groups aktie.

Nibes aktie har backat 20 procent sedan sommarens kurstopp på 220 kronor, samtidigt som Affärsvärldens prognoser för 2014 och 2015 innebär att den handlas till en premie mot den svenska verkstadssektorn.

Affärsvärlden menar att premien är befogad med tanke på värmeteknikbolagets förmåga att växa genom förvärv. Verkstadssektorn står visserligen inför risker i den europeiska ekonomin men tidningen påpekar att bolaget främst är exponerat mot starkare ekonomier som Tyskland, USA och Storbritannien. Få aktier har presterat så bra historiskt och aktien anses attraktiv på lång sikt. Affärsvärlden säger köp med riktkurs 210 kronor om ett år.

När Affärsvärlden senast tittade på Alfa Laval var bedömningen att bolaget är välskött men aktien är dyr. Sedan dess har aktien sjunkit och nu kan det vara köpläge igen. Marginalerna pressades visserligen i den senaste kvartalsrapporten, men inför kommande kvartal spås ett besparingsprogram. Analytikerna tippar på personalminskningar.

Vidare kan Alfa Laval även komma att gynnas av de internationella regelverk som träder i kraft vid nyår som förbjuder vissa utsläpp från fartyg. Detta kan innebära försäljningsmöjligheter för bolagets reningsutrustning. Rekommendationen är köp med riktkurs 187 kronor.

Partnertechs elektronikverksamhet, som utgör cirka hälften av omsättningen, utvecklas bra men skyms av problemtyngda affärsområden. Dessa är maskinbearbetning och integration som drabbats av minskad efterfrågan från försvar respektive utfasning av en större kund.

Värst har det gått för maskinbearbetning som visat förlust, men här gör bolaget anpassning till mindre efterfrågan och har dessutom märkt intresse från olje- och och gasindustrin. Om Partnertech lyckas vända den förlustdrabbade verksamheten menar Affärsvärlden att aktien är riktigt billig. Därför behåller tidningen sin köprekommendation med riktkurs 36 kronor.

Trots kurstappet anses det inte vara köpläge i verkstadsbolaget VBG Group. Affärsvärldens prognoser innebär ett p/e-tal om 15 för nästa år – vilket inte ses som en fyndnivå. Beroendet av Europamarknaden är starkt och omsättningen ligger fortfarande under rekordåren före finanskrisen vilket väcker frågor om tillväxtpotentialen, även om möjligheter finns i BRIC-länderna. Den slagiga lönsamheten och en kortsiktig osäkerhet tillsammans med europaberoendet gör att Affärsvärlden väntar med köp till om aktien skulle falla under 100-strecket.

Sektor
Kepler/Swedbank: Styrkebesked från fastighetsbolagenSektorn steg 60 procent i fjol
Foto: Shutterstock
Börsen
Danske: Coronaviruset ett temporärt hack i konjunkturkurvan
Aktie
Familjen Persson fortsätter att köpa H&M-aktier
18/2
Trading Direkt – om börsens bästa teleoperatör
Sektor
Virusvarningar sänker Apple-leverantörer och Samsung
Foto: Shutterstock
Coronaviruset
Commerzbank: Kinas BNP minskar 2-3 procent varje vecka"Marknaderna tror på det gynnsamma scenariot"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bopriserna i januari
Börsen
Börsen strax under nollstrecket
Aktie
Vinstvarning från Catena MediaAktien rasade 18 procent efter börsöppningen
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar guld"Coronaviruset slår mot konsumentsektorn"
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Rapport
Scandic något under förväntan
Foto: Henrik Witt/TT
Rapport
Svagare kvartal än väntat för Opus
Foto: Bertil Ericson/TT
Rapport
Bahnhof höjer utdelningenSpår rörelseresultat på 180 miljoner kr
Rapport
Något lägre vinst för GaroMen utdelningen höjs
Aktie
Coronaviruset tvingar Apple att vinstvarna
Pension
Premiepensionens förvalsalternativ kan stöpas om rejält
Krönika
Hernhag: Ericssons kursnivå är en gåta
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Swedbank: Stark verkstad efter rapporterna”Goda marginaler talar för stigande vinster”
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Elpris
Lägsta elpriset på över tio år
Bud
Dubbel kursrusning efter Footways bud på Sportamore
Fonder
Carnegie stuvar om i fondutbudet
"Leo Vegas ett värdecase"
Aktietips
Tre heta köptipsOch tre aktier du kan strunta i
Aktietips
DI: Fin tillväxt väntar i CTT