Tre köpvärda aktier

Publicerad 2014-10-08 07:50

Aktietips Det är köpläge i Nibe, Alfa Laval och Partnertech säger Affärsvärlden i veckans nummer. Vänta är dock rådet för VBG Groups aktie.

Nibes aktie har backat 20 procent sedan sommarens kurstopp på 220 kronor, samtidigt som Affärsvärldens prognoser för 2014 och 2015 innebär att den handlas till en premie mot den svenska verkstadssektorn.

Affärsvärlden menar att premien är befogad med tanke på värmeteknikbolagets förmåga att växa genom förvärv. Verkstadssektorn står visserligen inför risker i den europeiska ekonomin men tidningen påpekar att bolaget främst är exponerat mot starkare ekonomier som Tyskland, USA och Storbritannien. Få aktier har presterat så bra historiskt och aktien anses attraktiv på lång sikt. Affärsvärlden säger köp med riktkurs 210 kronor om ett år.

När Affärsvärlden senast tittade på Alfa Laval var bedömningen att bolaget är välskött men aktien är dyr. Sedan dess har aktien sjunkit och nu kan det vara köpläge igen. Marginalerna pressades visserligen i den senaste kvartalsrapporten, men inför kommande kvartal spås ett besparingsprogram. Analytikerna tippar på personalminskningar.

Vidare kan Alfa Laval även komma att gynnas av de internationella regelverk som träder i kraft vid nyår som förbjuder vissa utsläpp från fartyg. Detta kan innebära försäljningsmöjligheter för bolagets reningsutrustning. Rekommendationen är köp med riktkurs 187 kronor.

Partnertechs elektronikverksamhet, som utgör cirka hälften av omsättningen, utvecklas bra men skyms av problemtyngda affärsområden. Dessa är maskinbearbetning och integration som drabbats av minskad efterfrågan från försvar respektive utfasning av en större kund.

Värst har det gått för maskinbearbetning som visat förlust, men här gör bolaget anpassning till mindre efterfrågan och har dessutom märkt intresse från olje- och och gasindustrin. Om Partnertech lyckas vända den förlustdrabbade verksamheten menar Affärsvärlden att aktien är riktigt billig. Därför behåller tidningen sin köprekommendation med riktkurs 36 kronor.

Trots kurstappet anses det inte vara köpläge i verkstadsbolaget VBG Group. Affärsvärldens prognoser innebär ett p/e-tal om 15 för nästa år – vilket inte ses som en fyndnivå. Beroendet av Europamarknaden är starkt och omsättningen ligger fortfarande under rekordåren före finanskrisen vilket väcker frågor om tillväxtpotentialen, även om möjligheter finns i BRIC-länderna. Den slagiga lönsamheten och en kortsiktig osäkerhet tillsammans med europaberoendet gör att Affärsvärlden väntar med köp till om aktien skulle falla under 100-strecket.

Krönika
Hernhag: Ta nästa börssmäll rätt
Aktietips
Di: Köpläge i högriskaktien Smart Eye
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Vinstvarning från Electrolux
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Sen Black Friday stökar till H&M:s försäljning
Insider
Rollén dumpar halva innehavet i Hexagon
Asien
Blandad utveckling i Asien
Handelskriget
USA: Då skrivs handelsavtalet på
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North